Архів
Вівторок,
5 червня 2018 року

№ 42 (19589)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Безпекові маневри

У ПОЛЬЩІ та країнах БАЛТІЇ стартували військові навчання НАТО «Saber Strike».

Докладніше...
Корупційний присмак кризи

ІСПАНІЯ. Парламент відправив уряд у відставку.

Докладніше...
Балканський вузол напруженості

У КОСОВІ заявили про готовність примиритися з Сербією в обмін на визнання Белградом незалежності країни.

Докладніше...
Демографічна реформа

КИТАЙ. Уряд оголосив про намір скасувати обмеження на народжуваність.

Докладніше...
Західний вітер перемін

ВІРМЕНІЯ. Євросоюз готовий повністю ратифікувати партнерську угоду з країною.

Докладніше...
Сумнівний аргумент

У НІМЕЧЧИНІ виступили за повернення РФ до клубу країн «Великої вісімки».

Докладніше...
Розгул стихії

ГВАТЕМАЛА. Виверження вулкана Фуего стало проблемою для понад 1,7 млн осіб.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Освітня панорама

Ура, канікули!

Олена КОЩЕНКО.

НАРЕШТІ у загальноосвітніх закладах країни відлунав останній дзвоник, який сповістив про закінчення 2017/2018 начального року. Впродовж нього в школах здобували освіту 3 млн 893 тисячі учнів, яким викладали 437 тисяч учителів. Документи про освіту отримають 343 тисячі випускників 9-х класів та 185 тисяч одинадцятикласників.

Хочеш на «бюджет»? Потім відпрацюєш

ВЖЕ починаючи зі вступної кампанії-2019 ті абітурієнти медичних та педагогічних ЗВО, які заздалегідь укладуть угоду про відпрацювання після здобуття диплома за фахом у селі або селищі міського типу, дістануть право першочергового зарахування на бюджетну форму навчання. Причому відпрацювати вони мають не менш як три роки. Протягом цього часу фахівцям безкоштовно надаватимуть житло з оплатою опалення і освітлення. Але хто передумає і захоче виїхати раніше, доведеться повернути державі всі витрачені на навчання гроші — вже за комерційним курсом.

Згідно з постановою уряду, зарахування таких вступників відбуватиметься таким чином. Прогнозовану потребу в фахівцях із вищою медичною чи педагогічною освітою визначатимуть виконавчі органи сільських і селищних рад. Щороку до 1 лютого вони подаватимуть відповідний список до ОДА, де до 1 березня оголошуватимуть конкурс на укладення угод щодо відпрацювання в цій місцевості. Угоди з переможцями таких конкурсів підписуватимуть до 30 травня. Після закінчення навчання у ЗВО випускник має протягом місяця прибути до місця відпрацювання і почати роботу…

У МОН сподіваються, що це підвищить рівень освітніх і медичних послуг у селах. Втім… Як відомо, ще наприкінці 2016 року Верховна Рада скасувала примусове працевлаштування випускників медичних вишів, адже вільний вибір місця подальшої роботи — це їхнє конституційне право. Водночас була передбачена можливість першочергового зарахування до медичних і педагогічних університетів тих вступників, які самі виявлять бажання відпрацювати в сільській місцевості. Схоже, з новоспеченими лікарськими кадрами, які б самі виявляли бажання їхати працювати у село, в країні сутужно. Причина загальновідома. Найкращим заохоченням є рівень життя у цих населених пунктах. Тоді як здебільшого ідеться про економічно депресивні місцевості, що, за передбаченням експертів, і стане каменем спотикання при втіленні постанови уряду.

Особливий статус — сільська школа

І НИНІШНЬОГО року сільські школи зберегли за собою маленький привілей. МОН звернулося до місцевих органів управління освіти з проханням верифікувати списки шкіл, розташованих на території сіл. Це потрібно для того, щоб під час вступної кампанії можна було перевірити правомірність використання вступником пільгового «сільського коефіцієнту», згідно з яким його сумарний конкурсний бал множиться на 1,02, а при вступі на аграрні спеціальності — на 1,05. Як відомо, цього року він допоможе лише тим вступникам, які зареєстровані у селах не менше двох років та в рік вступу здобули повну загальну середню освіту саме у навчальних закладах, що знаходяться на території сіл. Водночас варто зазначити, що сільський коефіцієнт не поширюється на селища міського типу.

Без табеля

ІЗ наступного навчального року у першокласників не буде традиційних табелів успішності. Його замінять іншим документом, в якому відзначатимуться досягнення дитини, як-от рівень опанування навчальної програми, а також набуті навички різних «життєвих компетентностей». Серед таких, наприклад, уміння логічно і аргументовано викладати власну думку, комунікабельність, товариськість. Окремим пунктом стоятиме екологічна грамотність, яка включатиме навички із сортування побутових відходів, садіння і вирощування рослини з насінини і розсади, уміння орієнтуватися на місцевості…

Для дітей Донбасу

У ДОНЕЦЬКІЙ області збільшать кількість шкіл для дистанційного навчання дітей з окупованих територій Донбасу. Як повідомив глава Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський, навчального року, який щойно закінчився, близько трьох тисяч дітей з тимчасово окупованих територій дистанційно навчалися в п’яти школах краю. А з 1 вересня їх число має подвоїтись.

Також уже відомо, що в українських ЗВО для дітей-випускників із тимчасово окупованих територій збільшено кількість бюджетних місць. І що вже з 4 червня запрацювали освітні центри для спрощеного вступу абітурієнтів з тимчасово окупованого Криму і окремих районів Донбасу.

Компромісне рішення

УГОРЩИНА погодилася на переговори щодо закону про мову освіти. Про це повідомило Міністерство закордонних справ України. На сьогодні, 5 червня, призначено консультації в уряді з представниками угорської громади щодо мовних статей закону про освіту. Зустріч глав МЗС і Міносвіти обох країн «із остаточного вирішення цього проблемного питання» запланована на середину червня.

Як відомо, раніше міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто висунув Україні «мовний ультиматум» (ідеться про скасування вимоги українського закону про освіту стосовно навчання дітей із общин нацменшин державною мовою), після виконання якого офіційний Будапешт скасує своє вето на проведення засідання Комісії НАТО — Україна на рівні міністрів. Експерти зазначають: навіть згода чільника угорського МЗС на нові переговори з Україною із цього питання є кроком уперед.

Премія за знання мови

В УКРАЇНІ визначили переможців XVIII Міжнародного конкурсу знавців української мови ім. П. Яцика. Серед них 14 школярів та студентів удостоїлися стипендії Президента України. Зокрема, учні шкіл та ПТУ впродовж року отримуватимуть щомісяця 1420 гривень, студенти закладів вищої освіти І-ІІ рівнів акредитації — 1770, студенти закладів вищої освіти ІІІ-ІV рівнів акредитації — 2600 гривень.

Така грошова відзнака є чудовим стимулом для опанування державної мови. Тим часом в Україні відбулось одне з наймасовіших за останні роки тестувань з української мови і літератури. У ньому взяли участь 323 407 осіб, включаючи й учнів ПТУ та студентів коледжів, для яких державна підсумкова атестація з української мови також відбулась у формі ЗНО. Оголошення результатів очікується 15 червня. Які знання нині продемонструвало молоде покоління? Пам’ятаємо, результати попередніх років були загалом невтішними.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Обіцянки-цяцянки
Читати
Лідирують захід і центр
Читати
Експорт триває
Читати
Будемо постувати?
Читати
За Мозамбіком
Читати
Дотації виплатили...
Читати
...А худоби меншає
Читати
Десятиліття українізації
Читати
Служба важка і... прибуткова
Читати
Знищено оздоровницю
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове