Архів
Вівторок,
5 червня 2018 року

№ 42 (19589)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька

Вербиченька

Cторінку підготувала Устина ГРЕЧАНЮК.


Версія для друку          До списку статтей
  • На життєвих перехрестях

Весільний коровай

Таїсія Цегельна.

м. Васильків

Київської області.

Олена і Тетяна були подружками з дитинства: народилися в один рік, обійстя їхніх батьків були по сусідству. А коли дівчатка пішли до першого класу, то до десятого сиділи за однією партою. «Наче сестри», — казали про них.

ОЛЕНА мріяла стати економістом. А Тетяна, яка змалку дуже любила пекти пиріжки, печиво і навіть навчилася в бабусі випікати домашній хліб, вирішила стати кондитером. Кожна здійснила свою мрію: після закінчення технікуму Олена повернулася в рідне селище на посаду головного бухгалтера і продовжувала заочно навчатися в інституті. Тетяна, отримавши диплом кулінара-кондитера, стала до праці в ресторані в райцентрі і також подала документи на заочне навчання до інституту харчових технологій. Доля в дівчат складалася, як за законом симетрії: в один рік здобули вищу освіту і вийшли заміж.

Тетяна, отримавши керівну посаду у місцевому відділі торгівлі, все одно продовжувала улюблену справу: тепер її знали і в рідному селищі, і в сусідніх селах як чудову коровайницю. Жодне весілля не обходилося без традиційних її шедеврів.

В особистому житті, щоправда, склалося у них по-різному: якщо Тетяна жила щасливо з чоловіком Володимиром, то Олена вже через кілька років пізнала і зраду, і зневагу, і байдужість з боку своєї половини. У подруг підростали доньки.

Після 15 років щасливого подружнього життя у Тетяни сталася трагедія: в автомобільній аварії загинув чоловік. Олена як могла підтримувала подругу, хоча й сама потребувала втіхи: чоловік дійшов до того, що піднімав на неї руку.

Спливав час. Закінчили середню школу доньки подруг. Тетянина Вікторія мріяла бути юристом, стала студенткою. Донька Олени Ярослава пішла працювати в супермаркет. Казала, що хоче щасливо вийти заміж і створити велику родину.

Часто в щирих розмовах-спогадах Олена й Тетяна мріяли про те, як віддаватимуть заміж доньок, як справлятимуть весілля, як радітимуть онукам. «Я для твоєї Слави такий коровай спечу, якого ще нікому ніколи не випікали, — казала Тетяна. — В мене стільки нових ескізів...»

Незабаром Ярослава зустріла свою долю: в магазині познайомилася з місцевим хлопцем. Молоді сподобалися одне одному з першого погляду. Тож згодом в Олениній сім’ї планувалося весілля. Тетяна разом із донькою готувалися до нього, як до власного свята: подбали про гарний подарунок молодятам, купили собі обновки. А Тетяна ще й піклувалася про майбутній коровай.

Наближалася весільна субота. Тетяна пішла до Олени, прихопивши найкращі ескізи своїх короваїв.

— Ось поглянь, — показала подрузі. — Давай вибирати.

Але Олена у відповідь мовчала, тільки якось дивно дивилася на Тетяну.

— Щось сталося?

— Розумієш... — запнулася Олена. — Я... не можу... Ярослава не хоче... Ти не можеш бути коровайницею...

— Чому?

Олена опустила погляд додолу:

— Ти вдова. В коровайниці кличуть тільки щасливих у шлюбі жінок, щоб молоді жили щасливо...

Після загибелі чоловіка Тетяна була готова й до інших життєвих ударів, тому слова найкращої подруги шокували її тільки першої миті. Вона дивилася на Олену і не вірила тому, що почула... Подруги. Як сестри — все життя. Потім мимоволі глянула на свою обручку, яку так і не зняла після смерті Володимира.

 — Я у шлюбі була щаслива, дуже щаслива. Тому іншого собі не шукаю. Володя і зараз зі мною...

Тетяна повільно складала докупи ескізи своїх майбутніх короваїв.

— Мене майже 20 років кличуть у коровайниці, — мовила стиха. — І ще ніхто з тих молодят не розлучився і не овдовів... Бувай, Лєно.

 Щоб не наговорити подрузі зайвого стосовно Олениного «щастя» з чоловіком, Тетяна швидко пішла.

 Наступного дня з Києва приїхала Вікторія. Тетяна сказала їй, що на весілля не піде, пояснила, чому. Донька мовчки її обняла... У день Ярославиного весілля вони поїхали на могилу Володимира. Дорогою купили великий букет червоних троянд...

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове