Архів
Середа,
30 травня 2018 року

№ 40 (19587)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Хто захистить Європу?

ПОЛЬЩА. У Варшаві завершилась Парламентська асамблея НАТО.

Докладніше...
Протест за протестом

ФРАНЦІЯ. У Парижі знову ширяться протести проти політики Еммануеля Макрона.

Докладніше...
Назустріч світовій спільноті

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Демонтовано ядерний полігон у Пхунгері.

Докладніше...
Всі знають винного

ЄВРОСОЮЗ закликав Росію визнати відповідальність за збитий MH17 і сприяти у покаранні винних.

Докладніше...
Вважають, що відповідь адекватна

ІЗРАЇЛЬ завдав удару по позиціях угруповання «ХАМАС» на півдні Сектора Гази.

Докладніше...
Перезавантаження у верхах

ПАРАГВАЙ. Президент Орасіо Картес подав у відставку.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Моя бабуся одержує пенсію і продовжує працювати. Чи має вона право на перерахунок пенсії?»

Микола СНОДЧИК.

с. Вербівка

Липовецького району

Вінницької області.

 

ЗАКОНОМ України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) передбачено кілька варіантів здійснення перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам (частина четверта статті 42-ї Закону 1058).

1. У разі якщо особа після призначення пенсії продовжувала працювати, перерахунок пенсії здійснюється з урахуванням не менш як 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі. Перерахунок виконується із заробітної плати (доходу), з якої обчислено пенсію.

3а бажання пенсіонера перерахунок пенсії робиться із заробітної плати за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000 року незалежно від перерв і заробітної плати за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 року за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку, із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який ураховувався під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

2. У разі якщо застрахована особа після призначення (перерахунку) пенсії має менш як 24 місяці страхового стажу, пенсія перераховується не раніш як через два роки після призначення (попереднього перерахунку) з урахуванням страхового стажу після її призначення (попереднього перерахунку) і заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію.

3. Якщо пенсіонер, який продовжував працювати, набув повний стаж (жінки — 30 років, чоловіки — 35), то за його зверненням виконується відповідний перерахунок пенсії незалежно від того, скільки часу минуло після її призначення (попереднього перерахунку), з урахуванням заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію. Для такого перерахунку особа подає відповідну заяву.

Законом №2148-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» в установлений порядок внесено зміну, яка передбачає, що органи Пенсійного фонду щороку з 1 квітня без додаткового звернення особи перераховують пенсії тим особам, які на 1 березня року, в якому здійснюється перерахунок, набули право на здійснення перерахунку, передбаченого абзацами першим-третім цієї частини, на найвигідніших умовах: з урахуванням лише набутого страхового стажу або, якщо набуто 24 місяці страхового стажу, — з урахуванням страхового стажу й заробітної плати.

Обчислення страхового стажу, який дає право на такий перерахунок, здійснюється з дня, що настає за днем, по який обчислено страховий стаж під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії.

Перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам з урахуванням набутого страхового стажу не виконується тим із них, яким призначено пенсію за вислугу років на умовах, передбачених Законом України «Про пенсійне забезпечення», і які не досягли загальновстановленого пенсійного віку (на сьогодні чоловіки — 60 років, жінки — 59 років 6 місяців).

 

«2010 року вийшов на пенсію державного службовця. Із часу призначення пенсії продовжую працювати на підприємстві інженером. Мій стаж становить 49 років. Хочу перейти на пенсію відповідно до Закону «Про загально-обов’язкове державне пенсійне страхування». Підкажіть, будь ласка, яку середню заробітну плату по Україні буде враховано: за 2010-й чи 2017 рік?»

Микола БАРИЛО.

м. Дунаївці

Хмельницької області.

 

ЧАСТИНОЮ третьою статті 45-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) визначено, що переведення з одного виду пенсії на інший здійснюється з дня подання заяви на підставі документів про страховий стаж, заробітну плату (дохід) та інших документів, які перебувають на час переведення в пенсійній справі, а також додаткових документів, отриманих органами Пенсійного фонду.

При переведенні з одного виду пенсії на інший за бажанням особи може бути враховано заробітну плату (дохід) за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій статті 40-ї Закону 1058-го, із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який ураховувався під час призначення (попереднього перерахунку) попереднього виду пенсії.

Пунктом 4-3 розділу XV «Прикінцеві положення» Закону 1058-го передбачено, що пенсії, призначені відповідно до цього Закону, до набуття чинності Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» із 1 жовтня 2017 року перерахо-вують із застосуванням середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, обчисленої як середній показник за 2014-й, 2015-й та 2016 роки, із застосуванням величини оцінки одного року страхового стажу в розмірі 1%.

Отже, при переведенні вас із пенсії, призначеної відповідно до Закону України «Про державну службу», на пенсію відповідно до Закону 1058-го враховуватиметься показник середньої заробітної плати в Україні за 2014-й, 2015-й, 2016 роки — 3764,40 грн.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Чи перезимуємо?
Читати
На порятунок заводу
Читати
Ще одне визнання
Читати
Енергозалежні повністю
Читати
Без Вовка
Читати
У моді — самолікування
Читати
Щоб уже точно рівні були...
Читати
Ще один локомотив
Читати
На боротьбу з ВIЛом
Читати
АЧС не полишає Україну
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове