Архів
Середа,
30 травня 2018 року

№ 40 (19587)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Хто захистить Європу?

ПОЛЬЩА. У Варшаві завершилась Парламентська асамблея НАТО.

Докладніше...
Протест за протестом

ФРАНЦІЯ. У Парижі знову ширяться протести проти політики Еммануеля Макрона.

Докладніше...
Назустріч світовій спільноті

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Демонтовано ядерний полігон у Пхунгері.

Докладніше...
Всі знають винного

ЄВРОСОЮЗ закликав Росію визнати відповідальність за збитий MH17 і сприяти у покаранні винних.

Докладніше...
Вважають, що відповідь адекватна

ІЗРАЇЛЬ завдав удару по позиціях угруповання «ХАМАС» на півдні Сектора Гази.

Докладніше...
Перезавантаження у верхах

ПАРАГВАЙ. Президент Орасіо Картес подав у відставку.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Екологічна панорама

Пластик на вершині Евересту...

Михайло ГУБАШ.

НЕУТИЛІЗОВАНА пластмасова пляшка розкладається впродовж кількасот і навіть тисяч років. При цьому виділяє токсини, які отруюють довкілля. За даними спеціалістів Програми ООН з навколишнього середовища, за рік люди на планеті використовують близько 5 трильйонів пластикових пакетів, це приблизно 10 мільйонів пакетів на хвилину! Вбивчі для екології поліетиленові торбини були знайдені навіть на вершині Евересту, і в глибинах океану, і навіть у полярних льодах.

...на уніформу футболістам

СВОЮ лепту в розв’язання проблеми утилізації шкідливої речовини внесли всесвітньо відомі фірма «Адідас» і футбольний клуб «Манчестер Юнайтед». Перша створила для другого уніформу з... переробленого океанічного пластику. Директор клубу «МЮ» Річард Арнольд так прокоментував подію: «Ми всі чітко розуміємо загрозу пластику для довкілля, тому раді, що можемо підвищити обізнаність про це з допомогою уніформи із переробленої сировини, котра, я певен, сподобається нашим фанатам». До речі, «Aдідас» обіцяє почати використовувати перероблений пластик у всій своїй продукції до 2024 року.

...і на «експорт» до ЄС

ТРОМБИ із пластикових пляшок на річках Закарпаття вже не рідкість. Наприклад, р. Латориця (одна з найбільших) заповнена десятками кубів пластику, тоннами скла та іншого непотребу. Річка несе це сміття, аж поки у вузьких місцях не закорковується. Наслідком засмічення є гниття і забруднення води та загибель риб і тварин. За підрахунками фахівців, Україна таким чином «передає» Угорщині приблизно 100 пластикових пляшок за хвилину. Такий собі сміттєвий експорт до Євросоюзу. Угорщина вже офіційно скаржилася владі Закарпаття на засилля паводкового сміття. Припливи непотребу фіксувала і Словаччина. Так і до санкцій недалеко.

Рілля України під загрозою

ЯКЩО існуючі темпи зміни клімату збережуться в найближчі 20 років, це стане реальною загрозою втрати для інтенсивного землеробства не тільки зони Степу, а й понад половини площ ріллі і майже двох третин площі сучасної зони Лісостепу України, вважає директор Українського інституту експертизи сортів рослин Сергій Мельник. «Такі наслідки можуть призвести до непридатності території для проживання людей і ведення господарської діяльності, тобто фактично до втрати від 15 до 21 млн га площ ріллі, недоотримання щорічно валового збору від 24 до 40 тонн високоякісного зерна, а також овочів, плодів, ягід, винограду, горіхів, кормів», — вважає вчений. Утім, крім негативних наслідків, зміна клімату може мати й позитивні, визнає С. Мельник. Зокрема, збільшення вегетаційного періоду деяких агрокультур, поширення на північ зони вирощування теплолюбних рослин, підвищення врожайності зернових завдяки збільшенню вуглецю в атмосфері тощо.

Шкідливі викиди — не проблема?

ТАК МОЖНА розцінювати суперечливе рішення Білого дому, який скасував програму NASA з моніторингу парникових газів та процесу глобального потепління. «Система моніторингу викидів» (CMS) відстежувала шкідливі викиди вуглекислого газу і метану та контролювала їх уміст в атмосфері. Також створювалися моделі високої роздільної здатності потоків вуглекислого газу. Це рішення, вочевидь, було прийняте з ініціативи президента США Дональда Трампа, який ще торік у травні заявив, що відмовиться від міжнародної угоди про зміну клімату в Парижі, ухваленої 2015 року. Як виправдання, він сказав, що цей договір коштує Сполученим Штатам робочих місць. До речі, вартість програми CMS оцінювалася в $10 млн. NASA причиною її скасування назвало жорстку економію та наявність «терміновіших пріоритетів у науковому бюджеті». Ну, а той факт, що Сполучені Штати є одними з найбільших забруднювачів атмосфери, значення для їхнього нового керівництва, мабуть, не має.

Без бджіл — ніяк

У ЄВРОКОМІСІЇ планують заборонити використання на відкритій місцевості пестицидів, що спричиняють загибель бджіл. Таку пропозицію ЄК підтримала Рада ЄС. Під заборону потрапили неонікотиноїди, які входять до складу інсектицидів. «Захист бджіл є важливим питанням для Єврокомісії, адже це стосується біологічного розмаїття, виробництва харчових продуктів та довкілля», — наголосили у керівній інституції Євросоюзу. Після завершення всіх процедур нові правила для країн — членів ЄС набудуть чинності до кінця року.

Гібридні електростанції

УРЯД Індії вирішив пришвидшити розвиток сектору відновлюваних джеред енергії за рахунок створення гібридних сонячно-вітрових електростанцій. При цьому панелі та турбіни розташовуватимуться на одній ділянці. Гібридні проекти дають змогу розв’язати проблему періодичності роботи установок. Так, сонячні колектори виробляють енергію тільки у безхмарну погоду, а турбіни — за наявності вітру. Тому зведення установок збільшить загальний час роботи станції. «Це ідеальне поєднання. Сонце надає енергію з 6-ї ранку до 6-ї вечора. А десь опівдні здіймається вітер, який зберігається приблизно до 3-ї години ночі», — прокоментував директор індійського філіалу «Siemens Gamesa» Рамеш Кімал.

Коста-ріканський мрійник

КОЛИСЬ англійський письменник-фантаст Герберт Уеллс назвав Володимира Леніна «кремлівським мрійником», зокрема й за його план електрифікації всієї Росії. Сто років по тому естафету «електромрійника» підхопив новий президент Коста-Ріки (населення 5 млн чоловік) Карлос Альварадо. На своїй інавгурації він оголосив план цілковитої відмови від використання вуглеводнів у країні, про що повідомила газета Independent. Альварадо назвав це завдання «титанічним і чудовим. «Декарбонізація — це велике завдання, і Коста-Ріка повинна стати однією з перших країн, які його здійснять», — заявив він. Символічно, що на церемонію вступу на посаду президент прибув на водневому автобусі в супроводі процесії велосипедистів. Раніше Альварадо наголошував, що держава повинна відмовитися від викопного палива на транспорті до 2021-го. Рік обраний не випадково — це двохсотлітній ювілей незалежності країни. Втім, деякі експерти вважають ідею президента передчасною.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Чи перезимуємо?
Читати
На порятунок заводу
Читати
Ще одне визнання
Читати
Енергозалежні повністю
Читати
Без Вовка
Читати
У моді — самолікування
Читати
Щоб уже точно рівні були...
Читати
Ще один локомотив
Читати
На боротьбу з ВIЛом
Читати
АЧС не полишає Україну
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове