Вівторок, 15 травня 2018 року № 36 (19583)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19583/print.php?n=38912

  • Пам’ять

Повернули з небуття

Ганна Кліковка.

Запорізька область.

У селі Велика Білозерка відбулось урочисте перепоховання останків радянських солдатів, які загинули в листопаді 1943-го — лютому 1944 років у боях за Нікопольський плацдарм.
Історики свідчать, що тоді віддали життя 60 тисяч військово-службовців, більшість із яких досі безіменні.

ВКЛОНИТИСЯ пам’яті визволителів прийшли кількасот жителів села, пошуковці із Запорізької та Херсонської областей, обласні та районні посадовці, військовослужбовці Національної гвардії України. Школярі тримали фото солдатів, імена яких повернуто із небуття. На жаль, їх лише четверо — гвардії майори льотчики Федір Єськов та Михайло Аршин, рядовий 266-ї стрілецької дивізії Юхим Базлов, червоноармієць 477-ї стрілецької дивізії Давид Тер-Погосян. Донедавна їх вважали зниклими безвісти. Дізналися про долю воїнів члени пошукового загону на чолі із Олександром Маковієм.

Попрощатися зі своїм прадідом Федором Єськовим приїхав із Санкт-Петербурга Аркадій Аулов. Через брехливу російську пропаганду наважитися на поїздку в Україну йому було нелегко. Коли чоловік побачив шанобливе ставлення наших людей до героїв Другої світової війни, був щиро вражений цим і вдячний активістам та місцевій владі за гідне вшанування загиблих. Схилили голови по захисниках України всіх часів у хвилині мовчання, панахиду за загиблими провели священики Української православної та Вірменської апостольської церков.

За словами голови асоціації пошукових загонів області Володимира Смердова, лише останніми роками активісти знайшли та перепоховали 5236 воїнів. У найближчих планах — провести в останню путь бійців, рештки яких виявили поблизу сіл Підгірне Василівського району та Григорівка — Запорізького.