Вівторок, 15 травня 2018 року № 36 (19583)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19583/print.php?n=38908

  • З приводу

Диверсія не виключається

Дарина Аристархова.

Газета вже повідомляла, що у Черкасах на території школи №8 під час урочистої лінійки з нагоди Дня Перемоги раптом почали масово непритомніти діти. Каретами «швидкої» до лікарні доправили понад півсотні учнів та чотирьох учителів. Було госпіталізовано 51 дитину, 11 одразу потрапили в реанімацію у стані середньої тяжкості. Постраждали учні 2-7 класів.

ЗГОДОМ, за інформацією прес-служби МОЗ, у Черкасах в обласну лікарню із симптомами отруєння звернулися ще 94 дитини, 53 з них і двоє дорослих були госпіталізовані. Лікарі констатували, що у дітей і дорослих спостерігається інгаляційна токсична реакція.

Після надання екстреної допомоги стан усіх постраждалих покращився, пацієнтів реанімації перевели до звичайних палат.

Попередній діагноз, поставлений усім школярам, — отруєння невідомою речовиною. Але експрес-аналіз повітря на наявність сірководню, аміаку, хлору, а також горючих газів на місці події їх не виявив.

За фактом масового отруєння відкрито кримінальне провадження за ч.1-ю ст. 325-ї КК (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням). За результатами попереднього розслідування встановлено, що отруїлися лише ті, хто перебував на території, де проходила лінійка. В обласному управлінні ДСНС запевнили, що постраждалих за межами школи немає.

— Школярі повідомили, що не харчувалися разом і прийшли на захід кожен зі своєї домівки, — розповіла в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, яка разом із Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом відвідала постраждалих дітей у лікарні. — Зразки повітря, ґрунту були взяли не тільки біля школи, а й довкола. Поруч навчального закладу — військова частина, з її території також узято матеріали для аналізу. Зараз відомо, що у крові, сечі та мокротинні школярів не виявлено ніяких хімічних речовин.

Уляна Супрун додала, що нещодавно школа закупила нові меблі. Їх також нині перевіряють на безпечність. Також, за однією з версій, інцидент міг статися через сильну зливу, яка пройшла напередодні й могла змити в каналізаційний колектор хімікати, що і стали джерелом отруйних випарів. Лабораторія Держспоживслужби Черкас взяла проби води із системи централізованого водопостачання школи і бутильованої питної води для дослідження на вміст небезпечних речовин.

Водночас, як стало відомо із джерела у мерії, подібні симптоми отруєння проявились у двох військових з автомобільного батальйону, про який згадувала Уляна Супрун. Бійці спершу скаржилися на запаморочення, а затим знепритомніли...

Голова СБУ Василь Грицак під час брифінгу в Черкасах 12 травня припустив, що причиною масового отруєння дітей могла стати диверсія. «Є більше запитань, аніж відповідей у цьому прикрому інциденті, — наголосив чільник відомства. — В рамках оперативних заходів ми не виключаємо таку версію навмисних дій невстановлених осіб, які вчинили цей злочин. Зауважу, це вже кваліфіковано як злочин».

Розслідування триває.