Вівторок, 15 травня 2018 року № 36 (19583)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19583/print.php?n=38907

  • Борітеся — поборете

Пригасили апетити здирника

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Фото автора.

Із чотирьох із половиною гривень до п’яти з половиною — без обговорення з громадськістю та представлення обрахунків виконком Ніжинської міськради підвищив вартість проїзду в громадському транспорті більш ніж на 11%. Але «тарифне віче», організоване громадськими активістами, на певний час пригасило апетити перевізника.

ВСЬОГО за один день понад дві тисячі підписів! Саме стільки вдалося зібрати активістам на підтримку скасування рішення виконкому. Кілька днів розкачки — і під стінами мерії Ніжина кількасот невдоволених містян, чи не наймасовіший мітинг із часів Революції гідності.

— Вимагаємо скасувати рішення та оприлюднити прізвища тих, хто став на бік монополіста! — закликає через гучномовець один з організаторів акції Олександр Максимець.

Йому та активістам опонують міський голова Анатолій Лінник і перевізник-монополіст, власник ТОВ «Пассервіс» Олександр Шалай. Головні їхні аргументи — збитковість перевезень. На адресу міського голови з уст людей лунають звинувачення у корупції. Мовляв, головний перевізник Ніжина — кум Анатолія Лінника.

Організатори акції стримують гнів містян і починають оперувати фактами. «На що опирається міська влада і перевізники при обчисленні вартості проїзду, якщо ніхто не рахував пасажиропотік? — обурюється Олександр Максимець. — Ми як представники робочої групи громадської ради при Чернігівській ОДА двічі письмово зверталися на адресу міського голови з відповідними пропозиціями. Вперше — в лютому цього року. Ми передбачали, що буде спроба підвищити вартість проїзду для ніжинців, але так і не отримали жодної відповіді. Влада ігнорує громадськість». «Треба враховувати складність роботи перевізників, — апелює міський голова. — В Ніжин ніхто не хоче заходити на маршрути».

Ситуація загострилася: протестувальники заблокували міського голову та перевізника. Дійшло навіть до штовханини. Стало очевидно: люди не відступляться, доки їх вимога не буде виконана. І вони таки добилися свого. Анатолій Лінник пообіцяв скасувати підвищення тарифу.

Щоб обіцянка, як кажуть, не зависла у повітрі, громада вимагала провести засідання виконавчого комітету для скасування рішення або ж скликати позачергову сесію. Натомість міський голова запевняв, що приводом для цього можуть слугувати лише надзвичайна ситуація або бюджетні питання, й це ще більше обурило людей. Вони заявили, що не підуть з-під стін мерії...

У підсумку жителям міста все ж удалося домогтись бажаного. Мер запевнив, що до засідання чергової сесії міськради, яка відбудеться 17 травня, рішення про підвищення вартості проїзду не будуть публікувати у комунальних «Вістях». До цього часу ніжинці їздитимуть у маршрутках по 4 гривні 50 копійок. Відтак консолідованими зусиллями людей вдалося тимчасово пригасити апетити перевізника.

А втім, основна тарифна битва ще попереду. Сесія Ніжинської міськради запланована на 10-ту ранку. Активісти закликають жителів міста прийти і відстояти свої інтереси. Що у відповідь готують влада та перевізник, стане ясно вже незабаром. Зрозуміло одне: Ніжин — це лише початок. Якщо тамтешня громада програє, аналогічні підвищення слід очікувати в інших містах Чернігівщини.