Вівторок, 15 травня 2018 року № 36 (19583)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19583/print.php?n=38900

Дослівно

Руслан Бортник, директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики.

Вдумайтесь: у нас, за офіційною статистикою, сорок мільйонів громадян (насправді 32-35 мільйонів), з яких працездатного населення — близько двадцяти, а працюють офіційно і відраховують внески у пенсійний фонд та податкову адміністрацію дев’ять мільйонів. Із сорока реально працює в країні лише дев’ять мільйонів!

Останнім часом люди тікають з України не тільки за кращою зарплатнею, а й через політичну нестабільність та руйнування інфраструктури, передусім медицини та освіти. Виїздять заради дітей у стабільніші та розвиненіші країни, де вони можуть дістати нормальне лікування та дати дітям хорошу освіту. І ця тенденція буде посилюватися.

Водночас без нової індустріалізації ми приречені на те, що з нашої країни в найближчі десять років виїдуть ще п’ять-сім мільйонів українців найпрацездатнішого віку. Тож навіть якщо ми таки створимо ідеальні умови для розвитку і закінчиться війна на сході — країна все одно не зможе розвиватися, бо на той час у ній не залишиться професійних кадрів. Якщо ситуація не зміниться, Україна буде приречена на заселення іншими народами...