Архів
Вівторок,
15 травня 2018 року

№ 36 (19583)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Історичний саміт

СІНГАПУР стане місцем проведення першого за історію американсько-північнокорейського саміту.

Докладніше...
Тривають народні протести

ВІРМЕНІЯ. У Єревані вимагають відставки мера.

Докладніше...
Готуються до переходу на євро

У ХОРВАТІЇ готуються до грошової єврореформи.

Докладніше...
Обмінялися ударами

ІЗРАЇЛЬ. Національні ВПС завдали ударів по позиціях сирійської армії біля підніжжя Голанських висот.

Докладніше...
Родинний тероризм

ІНДОНЕЗІЯ. У трьох католицьких церквах Сурабаї терористи-смертники влаштували вибухи.

Докладніше...
Політична криза триває

ІСПАНІЯ. Парламент Каталонії не зміг обрати депутата Жоакіма Торре на пост глави уряду регіону.

Докладніше...
Ціни на ліки: повернення на землю

США. Оголошено про початок кампанії, спрямованої на зниження цін на медикаменти.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Природа і ми

Відповідати за тих, кого приручили

Христина ГОРВАТ.

Закарпатська область.

На обійсті кінолога Йосипа Січа із Хуста живе п’ятеро вівчарок. Доглянутих, жвавих, дзвінкоголосих. 40 років свого життя пан Йосип присвятив вихованню «братів наших менших».

— МАЛИМ багато часу проводив у свого дядька — начальника прикордонної застави у селі Косино. Він тримав службових вівчарок. Ось там я з ними познайомився, а потім і захопився роботою кінолога. Навіть до армії пішов служити разом зі своїми двома собаками, — розповідає Йосип Січ.

Про своїх улюбленців він говорить багато, із захопленням та задоволенням. Давно підмітив, що домашні тварини завжди схожі на своїх хазяїв, бо кожен підбирає собі чотирилапого товариша відповідно до свого характеру. Гламурна світська особа купує собі маленького декоративного песика — щоб він привертав до себе увагу, аби і ним, і його власницею захоплювалися всі. Злих бійцівських собак часто заводять люди зі слабким характером, невпевнені у собі, аби компенсувати внутрішній страх. У вівчарок сильна вдача, тому їхній власник не має права поступатися їм у цьому. Інакше вони не будуть слухатися.

Не можна заводити пса, наслідуючи моду. Це не дасть користі та задоволення ні тварині, ні її господарю.

— Дочка мого знайомого дуже хотіла собаку породи хаскі. А потім виявилося, що придбаний за великі гроші пес потребує особливого догляду. Представники цієї породи у природному для них середовищі щодня пробігають не менш як 10 кілометрів. Якщо цих навантажень нема, «страждає» помешкання. Пес нищить усе — книжки, одяг, меблі й навіть побутову техніку. Добре, що знайшлися люди, які забрали собаку до себе... Треба пам’ятати, що мусимо бути відповідальними за тих, кого приручили. Наприклад, тримаючи собаку на прив’язі, не забувати щодня випускати її на прогулянку.

Та найгірше, наголошує кінолог, коли, придбавши тварину, власники не хочуть витрачати час на її виховання. Часто хазяїн хоче мати на обійсті агресивного до чужих пса. І тварину так «натаскують», що навіть господар боїться годувати його з рук, подає їжу на лопаті... Це помилка у дресируванні, адже навчити собаку нападати — останній етап. Починати потрібно з найелементарніших команд — «сидіти», «лежати», «біля ноги», «дай лапу». Кожен собака має свою вдачу, рівень інтелекту — все це слід враховувати. Розумному достатньо заохочень, винагород за виконані команди. Але є собаки, які не бачать цього зв’язку. До таких потрібен інший підхід. Дуже важко дресирувати собак, сильних за характером. Але якщо такого пса навчити підкорятися командам — він їх виконуватиме все своє життя. А щоб слухався пес слабкої вдачі, достатньо лише підвищити голос. Працювати з таким треба постійно, бо з часом він може «забути» те, чого його навчили.

Та попри різні рівень інтелекту та характер, наголошує Йосип Січ, наші менші друзі мають і спільну рису: вони дуже люблять своїх хазяїв. Недарма про їхню вірність ходять легенди.

Хустський кінолог охоче ділиться своїми секретами поводження із собаками. Цьому підпорядкована й організована ним виставка собак, на яку з’їжджаються з усієї України. Закарпатські чотирилапі традиційно займають перші та призові місця на всеукраїнських виставках. Понад 40 всеукраїнських нагород принесли Йосипу Січу його вихованці. А одна з його вівчарок виграла чемпіонат України на виставці у Луцьку.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вікно в Європу закривається?
Читати
Ще й таке продаємо
Читати
Утилізація гальмується
Читати
Автопром на ладан дихає
Читати
Служити по-людськи
Читати
НАБУ працює
Читати
Виховують майбутнє України
Читати
«Прорідять» систему щеплень
Читати
Карпатських гір їм мало...
Читати





— Кажеш, нічого не крав, хабарів не брав і не давав, нікого не бив?! Брешеш! Такого не буває!..                

 Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове