Архів
Вівторок,
15 травня 2018 року

№ 36 (19583)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник

Соняшник № 735

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО. Малював Олексій КОХАН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Це цікаво

Телескоп

Чули новину? В Чилі, на горі Серро-Армазонес у пустелі Атакама, будується найбільший і найпотужніший на планеті телескоп — «Extremely Large Telescope», призначений для вивчення найвіддаленіших галактик Всесвіту. Його основне дзеркало, складене із 798 шестикутних сегментів, має діаметр 40 метрів!.. А коли взагалі з’явився такий прилад?

ДАЛЕКОГЛЯД — таку назву дістали найперші оптичні прилади для спостереження за віддаленими об’єктами. В он-лайн-енциклопедії «Вікіпедія» сказано, що креслення найпростішого лінзового телескопа (причому як одно-, так і дволінзового) були виявлені ще в записах Леонардо да Вінчі, датованих 1509-м роком.

Утім, роком винаходу телескопа, вірніше зорової труби, вважають 1608-й, коли нідерландський окулярний майстер Ганс Ліпперсгей спромігся за кресленнями да Вінчі сконструювати робочий «прилад для далекобачення». Свій винахід він продемонстрував у Гаазі і мав великий успіх. Та коли захотів оформити на нього патент, отримав відмову. Інші майстри-оптики заявили, що вони також винайшли телескоп. Як-от голландські окулярні майстри Захарій Янссен із Мідделбурга та Джейкоб Метьюз із Алкмара. Всі їхні телескопи складалися з опуклої лінзи об’єктива і увігнутого окуляра. Вони діяли за оптичним принципом заломлення світла. А застовування мали виключно як салонна забавка для знаті.

Першим, хто направив зорову трубу в небо, перетворивши її на телескоп, і отримав нові наукові дані, став італійський учений, фізик, астроном і математик Галілео Галілей. Він умів конструювати ще й механічні прилади і неодноразово удосконалював салонний «далекогляд Ліпперсгея». Його телескопи являли собою трубу, встановлену на монтуванні, забезпечену осями для наведення на об’єкт спостереження. Прилади мали об’єктив і окуляр. Так, 1609 року свою першу зорову трубу Галілей створив із триразовим збільшенням, затим — із восьмиразовим, іще пізніше — із 32-разовим. Довжина труби останнього була близько метра, а діаметр об’єктива — 4,5 см.

З їх допомогою вчений зробив ряд відкриттів. Зокрема, відкрив гори на Місяці, а згодом і склав першу в світі карту місячної поверхні. А ще його «око в небо» побачило плями на Сонці, чотири супутники Юпітера, виявило, що Чумацький Шлях складається з безлічі зірок… Астрономічні відкриття і самі телескопи принесли Галілею таку широку популярність, що він навіть налагодив їхнє виробництво.

До речі, назву «телескоп» запропонував 1611 року грецький математик Джованні Демізіані для одного з інструментів Галілея, показаного на банкеті в Академії деї Лінчеї — сьогодні найстарішій академії наук Італії. Сам Галілей використовував для своїх телескопів латинський термін «perspicillum».

Відтоді збігло не одне століття. Багато вчених, серед яких і англієць Ісаак Ньютон, внесли в них ряд важливих конструктивних удосконалень, які дали змогу значно збільшити дальність «бачення» приладів. Так, усім школярам із уроків фізики відомо, що за своєю оптичною схемою вони поділяються на лінзові — рефрактори, дзеркальні — рефлектори (майже всі великі оптичні дослідні телескопи, що застосовуються сьогодні, — саме такі), дзеркально-лінзові… До відома: нещодавно на Одещині в селі Маяки на території обсерваторії Університету імені Мечникова встановили найбільший в Україні телескоп. Діаметр його дзеркала — 80 сантиметрів. І хоч це значно менше за дзеркало телескопа-гіганта, що будується у Чилі, все ж українські вчені зможуть зробити на ньому ряд важливих відкриттів. А може, саме вони знайдуть планети, на яких існує життя?

Тим часом шукають їх сьогодні із Землі і радіотелескопи. Є нині і рентгенівські телескопи, і навіть гамма- та нейтринні телескопи, здатні вловлювати на далекій відстані гравітаційні хвилі. А оскільки з кожним роком вони стають дедалі потужніші, то, хочеться вірити, у майбутньому на нас чекає багато відкриттів Всесвіту.

Версія для друку          До списку статтей

Ребус

 

Загадки

Водою йде — не хлюпне, очеретом — не шелесне.

* * *

Хоч не літак, а крилатий, без крил не може працювати.

 

Хитрий квадрат

Яке б слово не розгадати, воно однаково читається і по горизонталі, і по вертикалі.

1. Лава для сидіння в сільській хаті.

2. День, коли зазвичай урочисто відзначають якусь видатну подію, знаменну дату.

3. Під час сварки удар супротивника долонею по щоці.

4. Грецький острів в Іонічному морі, який, за легендою, є батьківщиною Одіссея, героя Троянської війни.

5. Невелика прісноводна риба ряду окунеподібних, що має видовжене тіло світло-жовтого забарвлення.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове