Архів
Вівторок,
15 травня 2018 року

№ 36 (19583)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник

Соняшник № 735

Наш куточок для синів і дочок

Куточок підготувала Олена КОЩЕНКО. Малював Олексій КОХАН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Мандрівка в дивосвіт

Дерево успіху і щастя

Це дерево є найвідомішим у світі символом Японії та її культури. У тутешніх жителів навіть побутує вислів: «Той не жив, хто не бачив цвітіння сакури»…

САКУРА — декоративне штучно виведене дерево. І хоч багато хто називає його японською вишнею, біологи зауважують, що це збірна садова назва для декоративних форм дерев (як вишневих, так і персикових, абрикосових, сливових, мигдалевих тощо). Їхні суцвіття зазвичай складаються з 7-9 здебільшого махрових квіток, які мають від яскраво-рожевого до білого забарвлення.

Сьогодні відомо 200 видів сакури, але нині мова саме про найвідомішу у світі — японську. Це дерево виростає до 10 метрів заввишки. Навесні розкидиста крона східної красуні повністю покривається рожевою піною густомахрових квіток. Здалеку квітучі вишні мають вигляд хмаринок, що опустились із неба на землю. Недарма японці прозвали свою сакуру «божественним даром небес»…

У Країні Східного Сонця цей час настільки обожнюють, що навіть завели традицію «ханамі», яка полягає у милуванні квітами цієї особливої вишні та прогулянках між квітучих дерев. Щойно сакура розпустить свої пишні квіти, японці масово поспішають до парків. Милуватися ними йдуть великою компанією, яка може складатися як із членів сім’ї, так і з друзів, родичів, колег по роботі або навчанню. Сотні людей розстеляють на землі, газонах парків килимки або циновки і влаштовують веселі пікніки.

Особливо цінуються передостанні дні цвітіння, коли дерева ще рясно вкриті квітками, але пелюстки вже легко відділяються і літають навколо з вітерцем, що часто порівнюється зі сніговою хуртовиною. Задля цього була навіть створена спеціальна служба повідомлення, яка з допомогою радіо та телебачення інформує, де і коли почалося цвітіння, скільки днів триває та чи спостерігається вже опадання.

Згідно з географічним розташуванням країни, ця подія неодночасна. Початок, закінчення і тривалість цвітіння залежать від температури та опадів. Синоптики заздалегідь складають прогнози термінів цвітіння сакури для окремих островів і міст. Зазвичай цвітіння починається з субтропічної Окінави, затим приходить в Кіото і Токіо, а ще через кілька тижнів досягає і крайнього північного острова Хоккайдо… У новинах щороку відстежується, як просувається «божественна рожева хмара» з півдня на північ країни. Тож якщо рухатися за сакурою від початку її цвітіння на півдні до кінця на півночі Японії, то цей процес можна спостерігати цілий місяць.

Загалом же щорічний період цвітіння сакури триває менше тижня — всього п’ять діб. Тому її квіти стали ще й символом скороминущості юності і всього життя.

Та ось настала осінь, і зелене листя дерев забарвлюється пурпуровими, часом майже коричневими тонами. Проте, хоч японська сакура і належить до роду вишневих, годі чекати від неї плодів. Більшість цих дерев узагалі їх не дають, бо спеціально були виведені виключно для краси. А якщо деякий вид сакури і дає кісточковий плід, він дуже дрібний. Утім, навіть їх, як і засолені листя і квіти сакури, японці використовують при приготуванні страв національної кухні, традиції якої вони також оберігають.

До речі, щойно в Країні Східного Сонця саме закінчилася пора цвітіння сакури, помилуватися якою з усього світу традиційно прибувають натовпи закордонних туристів. І кожен неодмінно привозить додому сувенір із зображенням класичної квітки сакури, п’ять пелюсток якої в японській культурі символізують успіх, щастя, довголіття, радість і мир.

Версія для друку          До списку статтей

Ребус

 

Загадки

Водою йде — не хлюпне, очеретом — не шелесне.

* * *

Хоч не літак, а крилатий, без крил не може працювати.

 

Хитрий квадрат

Яке б слово не розгадати, воно однаково читається і по горизонталі, і по вертикалі.

1. Лава для сидіння в сільській хаті.

2. День, коли зазвичай урочисто відзначають якусь видатну подію, знаменну дату.

3. Під час сварки удар супротивника долонею по щоці.

4. Грецький острів в Іонічному морі, який, за легендою, є батьківщиною Одіссея, героя Троянської війни.

5. Невелика прісноводна риба ряду окунеподібних, що має видовжене тіло світло-жовтого забарвлення.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове