Архів
Вівторок,
8 травня 2018 року

№ 34 (19581)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Притримайте Трампа

НІМЕЧЧИНА застерегла США від розірвання ядерної угоди з Іраном.

Докладніше...
Третій прихід самодержця

РОСІЯ. Уряд пішов у відставку.

Докладніше...
Довгоочікувані вибори

ЛІВАН. Відбулись перші за останні дев’ять років парламентські вибори.

Докладніше...
Мігранти як виклик безпеці

ФРАНЦІЯ зробила крок до посилення міграційного законодавства.

Докладніше...
Багатостраждальна провінція

АФГАНІСТАН. Знову у східній провінції Хост стався вибух.

Докладніше...
Каталонія вирує

ІСПАНІЯ. Прихильники незалежності Каталонії знову висувають свого лідера Карлеса Пучдемона на посаду глави місцевого уряду.

Докладніше...
Не продихнути

ПАКИСТАН. Поблизу кордону з Індією температура повітря сягнула +50 градусів.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Черкащина

Вимагають ремонту дороги

Дарина Аристархова.

МЕШКАНЦІ Мошнів, Софіївки, Байбузів, Яснозір’я та Будища Черкаського району днями змушені були перекрити дорогу. Причина — стан автошляху Черкаси — Канів, який проходить саме цими селами. Після закриття мосту через Дніпро у зв’язку з ремонтом більшість транспортних засобів, включаючи вантажівки, рушають в об’їзд. Перепало саме цьому шляху. Крім того, вантажівки переважно мусять тепер їздити сільськими дорогами, котрі для такого навантаження не призначені. Сільський голова Мошнів Богдан Шкарбута звертався з проблемою навіть до Верховної Ради.

Протест дав плоди — до кількасот селян таки приїхало районне керівництво. Влада разом із ними узгодила графік ремонту місцевих доріг.

Бракує лікарів

ДВА ЛІКАРІ обслуговують жителів аж 17 сіл Степанківської об’єднаної територіальної громади, що в Канівському районі. Це понад п’ять із половиною тисяч осіб. Більшість населених пунктів району взагалі не мають жодного постійного медика. Через такі незручності лікарі вимушені долати щонайменше 10 км до деяких із них. У такі села медики приїжджають один раз на два тижні, а розташовані далі — раз на місяць, тож проблема вельми нагальна. Молоді там мало, більшість — літні люди, які потребують постійної медичної допомоги і не отримують її.

Заступник голови Черкаської обласної організації профспілок працівників охорони здоров’я Микола Клімов констатує, що сьогодні на Черкащині є понад 30,5 тисячі посад для медичних працівників, але кадрів лише трохи більше 26 тисяч. Тож Черкащині не вистачає понад чотири тисячі медиків. Найгірша ситуація з лікарями — укомплектованість цієї ланки тільки 74% (молодшого медичного персоналу — понад 90%).

Сучасний стадіон

У СЕЛІ Берестівець Уманського району триває будівництво сучасного стадіону. Місцева влада планує завершити роботи до 10-річного ювілею жіночої футбольної команди «Ятрань-Берестівець».

Клуб має цілий ряд призових відзнак та нагород, привезених із різних змагань. Уже третій рік посідає четверте місце у чемпіонаті України серед команд Вищої ліги, цього сезону спортсменки боротимуться за бронзові медалі. Крім того, команда вийшла до чвертьфіналу Кубка України. У її складі є гравці, що входять до молодіжної збірної.

Щоб краще патрулювали

АВТОПАРК поліції області поповнився десятьма новими автомобілями. Машини призначені для груп реагування патрульної поліції в дев’яти районах. Як повідомили у Секторі комунікації, тепер правоохоронці Черкащини іще оперативніше реагуватимуть на звернення та повідомлення громадян, швидко надаватимуть допомогу жителям навіть найвіддаленіших населених пунктів та ефективно здійснюватимуть профілактику вуличної злочинності.

У ногу із часом

МИНУЛОГО року у регіоні 26 приватних домогосподарств встановили сонячні панелі. Загалом же в області налічується 82 приватні оселі, які використовують енергію сонця, та шість сонячних електростанцій, зокрема в Черкасах, Золотоноші, Звенигородці, у Тальнівському районі.

В Україні за перші три місяці нинішнього року ще 543 приватних домогосподарства встановили сонячні панелі. Це майже втричі більше у порівнянні з аналогічним торішнім періодом, коли на сонячну електроенергію перейшли 200 родин. Таким чином, у нашій країні вже 3553 домогосподарства генерують електрику з енергії сонця.

Завдяки тому, що їхні господарі можуть продавати надлишок згенерованої «зеленої» електроенергії в мережу, сонячні панелі окупаються досить швидко.

По досвід до Чехії

ЗОЛОТОНІСЬКІ рятувальники вже на початку цього літа вирушать до Чехії на спільні німецько-чеські навчання. Таку пропозицію вони дістали від Служби надзвичайних ситуацій району Фогтланд, що у Саксонії, після візиту до Німеччини. В рамках обміну досвідом українські рятувальники відвідали місцеву пожежну частину, оглянули станцію надання першої медичної допомоги, парк техніки. І, звісно ж, поділилися своїми навичками. Тож між українськими та німецькими колегами зав’язалася дружба, а пропозицію зустрітися на спільних навчаннях і продемонструвати свої можливості українська ДСНС прийняла з радістю.

Постане храм

У СЕЛІ Червона Слобода на Черкащині незабаром відкриється унікальна церква, зведена за старовинною козацькою технологією. Її будували з дерев’яних колод, усі кріплення виконані філігранно підігнаними кілками, без жодного цвяха. Напередодні Великодня вже підняли куполи. Торік митрополит Черкаський і Чигиринський Іоанн звершив чин освячення хреста та закладення капсули у фундамент нового храму на честь Успіння Пресвятої Богородиці.

Обережно: кліщі

ЕПІДЕМІОЛОГИ попереджують: в області розпочався сезон кліщів. У квітні до медиків звернулося 35 черкащан, постраждалих від цих комах. Останні нині активні, часто кусають за вухами, під коліньми або на шиї. На місці укусу може з’явитися червоний висип. Це вже перша ознака того, що кліщ — переносник інфекції.

Лікарі радять не витягати комах, якщо виявили їх після відпочинку, адже наслідки від такого самолікування доводиться ліквідовувати в операційній. Слід негайно звернутися в медпункт, де вам нададуть кваліфіковану допомогу.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вперед до диктатури?
Читати
4200 не буде
Читати
Скільки нашого газу
Читати
Хочуть, щоб ми навели лад
Читати
Розбір субсидійних «польотів»
Читати
Нарешті схаменулися
Читати
Не маємо права забути
Читати
Насправді все страшніше...
Читати
I знову «велика приватизація»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове