Архів
Вівторок,
8 травня 2018 року

№ 34 (19581)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Притримайте Трампа

НІМЕЧЧИНА застерегла США від розірвання ядерної угоди з Іраном.

Докладніше...
Третій прихід самодержця

РОСІЯ. Уряд пішов у відставку.

Докладніше...
Довгоочікувані вибори

ЛІВАН. Відбулись перші за останні дев’ять років парламентські вибори.

Докладніше...
Мігранти як виклик безпеці

ФРАНЦІЯ зробила крок до посилення міграційного законодавства.

Докладніше...
Багатостраждальна провінція

АФГАНІСТАН. Знову у східній провінції Хост стався вибух.

Докладніше...
Каталонія вирує

ІСПАНІЯ. Прихильники незалежності Каталонії знову висувають свого лідера Карлеса Пучдемона на посаду глави місцевого уряду.

Докладніше...
Не продихнути

ПАКИСТАН. Поблизу кордону з Індією температура повітря сягнула +50 градусів.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Медична панорама

Не знайшлось охочих на «Доступні ліки»?

Олена БЕГМА.

ЦІНИ на лікарські засоби «кусаються» і переважно непосильні для гаманців. Тим часом мільйони українців щодня потребують їх за життєвими показниками. Хворі насамперед покладають надії на запроваджену програму «Доступні ліки». Проте на практиці ще спробуй дістати пільговий рецепт. Лікарі нерідко відмовляються його виписувати. Як це було мало не повсюди наприкінці минулого року, коли казали: «Закінчилися гроші на програму»…

Ця інформація суперечить заявам високопоставлених чиновників про те, що 2017-го більш як 60 мільйонів гривень, виділених на реалізацію урядової програми, були повернуті до бюджету. Їх просто не використали! Тобто хворі на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет другого типу і бронхіальну астму не змогли отримати пільгових рецептів на життєво необхідні ліки.

Перша черга нового «Охматдиту»

СТАЛА до ладу перша черга нового лікувально-діагностичного корпусу Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» — діагностичний центр і лабораторія. На черзі — відкриття відділень променевої терапії, трансфузіології та радіоізотопної діагностики, а саме, обіцяють урядовці, до кінця 2019-го. За попередніми оцінками МОЗ, новий центр дасть змогу проводити вдвічі більше складних операцій і приймати в півтора разу більше хворих дітей з усіх регіонів України.

Історія спорудження цього центру скандальна, бо пов’язана з розкраданням грошей — державних і приватних спонсорських, виділених на реалізацію проекту. Будівництво було бучно анонсоване ще 2011-го, проте восени 2013-го повністю припинилось через брак фінансування. Зрештою 2016-го ухвалили рішення розділити будівництво комплексу і по черзі вводити об’єкти в експлуатацію.

За пацієнта заплатять

СТАРТУВАВ перший етап медичної реформи з вибору лікаря первинної медичної допомоги. В її рамках має зрости зарплата медиків, і вона напряму залежатиме від кількості та віку їхніх пацієнтів, які підписали з ними декларацію (ясна річ, за дітей угоду укладають батьки). Так, Національна служба здоров’я України платитиме раз на рік сімейним лікарям за дитину до п’яти років включно 1480 гривень, від 6 до 17 років — 814, від 18 до 39 — 370, від 40 до 64 років — до 444 і понад 65 років — 740 гривень. Причина відмінностей в оплаті різних категорій — кількість часу і уваги, яку лікар має приділити пацієнту. Адже саме маленькі діти й старенькі потребують пильнішої уваги та більше часу лікаря.

До відома: на сьогодні понад 1,7 мільйона українців уже підписали угоди з лікарями.

Виклик по-новому

НОВІ правила виклику хворим лікаря додому не всім до кінця зрозумілі. Виникли навіть побоювання, що реформа скасовує виклик дільничого лікаря додому… МОЗ спростувало це твердження. Навпаки, тепер пацієнт безпосередньо з лікарем з’ясовуватиме необхідність прибуття. Ось яке роз’яснення розміщено на сайті відомства: «Пацієнт телефонує в амбулаторію або до свого лікаря і разом із ним уже вирішує, чи їде до нього лікар, чи він їде до лікаря. Виклик лікаря не скасовується, просто тепер це буде вирішуватися напряму між лікарем і пацієнтом, а не як раніше, коли хворий телефонував у реєстратуру, а її співробітники вирішували, має виїжджати медик чи ні».

Війна не відпускає

У КИЇВСЬКОМУ госпіталі для воїнів-інтернаціоналістів «Лісова галявина», що в селищі Пуща-Водиця Оболонського району Києва, повним ходом ідуть опоряджувальні роботи. Невдовзі там має відкритися відділення для лікування посттравматичного синдрому — стресового розладу у ветеранів усіх категорій: «афганців», ветеранів АТО, а також членів їхніх сімей і людей, які постраждали внаслідок воєнних дій. Сьогодні 40% усіх пацієнтів госпіталю лікуються від порушень психіки, поведінки та захворювань нервової системи. Тоді як штатним розкладом закладу взагалі не передбачені посади психолога та психотерапевта, в яких існує гостра потреба. Загалом же, за даними світової статистики, від 11 до 30% ветеранів із різних країн світу наражаються на такого роду розлади.

Знову шириться кір

УПРОДОВЖ останнього тижня травня в Україні на цю заразну недугу захворіла рекордна від початку минулого року кількість людей — 1210, серед яких 559 дорослих. За даними Центру громадського здоров’я МОЗ, стрімкий ріст захворюваності пов’язаний із груповими спалахами у Волинській, Львівській, Закарпатській, Чернігівській та Київській областях.

Загалом від січня п. р. кір «підчепили» 11 900 чоловік. Від ускладнень померло восьмеро, з яких шість дітей. Міністерство планує посилену вакцинацію від цієї інфекції всіх вікових груп дітей, а принагідно і дорослих.

Скандал за скандалом

УЖЕ який місяць поспіль лихоманить Національний медуніверситет ім. Богомольця. 30 березня комісія МОЗ визнала роботу ректора НМУ в 2017 році незадовільною через кричущу корупцію і низькі знання випускників. 16 квітня Катерину Амосову звільнили з посади ректора медуніверситету «за невиконання умов контракту». Днями вона заявила, що Окружний адміністративний суд Києва повторно поновив її у правах і водночас узагалі заборонив Міністерству охорони здоров’я проводити перевірку закладу. Проте не минуло й доби, як столична прокуратура відкрила справу про підробку названої ухвали суду щодо ректорки.

А тим часом відсторонено від посади ще одного керівника освітньої медустанови — ректора Одеського медуніверситету Валерія Запорожана. І так само за процвітаючу корупцію і хабарництво викладачів.

Спрощена довідка в дитсадок

ВІДТЕПЕР для зарахування дитини до дитсадка не потрібно надавати медичну довідку особливої форми — достатньо посвідки від педіатра чи сімейного лікаря, в якого спостерігається дитина. У ній має бути сказано про можливість відвідування закладу дошкільної освіти. Якщо дитина має певне захворювання, то за рішенням одного з батьків або іншого законного представника, у цій довідці може бути зроблений відповідний запис. Якщо ж батьки або законні представники вирішать не вказувати діагноз дитини, то лікар зазначає застереження щодо фізичних навантажень та інші рекомендації медичного характеру. Про це йдеться у відповідному листі Міністерству освіти і науки від Мінохоронздоров’я України.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вперед до диктатури?
Читати
4200 не буде
Читати
Скільки нашого газу
Читати
Хочуть, щоб ми навели лад
Читати
Розбір субсидійних «польотів»
Читати
Нарешті схаменулися
Читати
Не маємо права забути
Читати
Насправді все страшніше...
Читати
I знову «велика приватизація»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове