Архів
Вівторок,
8 травня 2018 року

№ 34 (19581)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Притримайте Трампа

НІМЕЧЧИНА застерегла США від розірвання ядерної угоди з Іраном.

Докладніше...
Третій прихід самодержця

РОСІЯ. Уряд пішов у відставку.

Докладніше...
Довгоочікувані вибори

ЛІВАН. Відбулись перші за останні дев’ять років парламентські вибори.

Докладніше...
Мігранти як виклик безпеці

ФРАНЦІЯ зробила крок до посилення міграційного законодавства.

Докладніше...
Багатостраждальна провінція

АФГАНІСТАН. Знову у східній провінції Хост стався вибух.

Докладніше...
Каталонія вирує

ІСПАНІЯ. Прихильники незалежності Каталонії знову висувають свого лідера Карлеса Пучдемона на посаду глави місцевого уряду.

Докладніше...
Не продихнути

ПАКИСТАН. Поблизу кордону з Індією температура повітря сягнула +50 градусів.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Допекло

Що трапилось із доставкою преси?

Микола ЮРЧИШИН.

Останнім часом редакція «Сільських вістей» стала значно більше одержувати листів та дзвінків зі скаргами на несвоєчасну доставку поштовиками нашої газети. Найбільше тривожних сигналів — із Вінниччини.

«МЕНІ 81 рік, — телефонує пенсіонерка із села Вишенька Хмільницького району Софія Яківна Кулик. — «Сільські вісті» передплачую понад 45 років. Колись їх читали удвох із чоловіком. На жаль, недавно його не стало. Кожен номер газети чекаю, наче дорогого співрозмовника. Але в останні два місяці щось неймовірне діється з доставкою. Газету за п’ятницю із програмою телепередач можуть принести аж у середу, четвер чи й пізніше. На пошті виправдовуються, що газету із запізненням їм доставляють із Вінниці».

Подібні скарги надійшли від Миколи Гринчака та Петра Савицького із села Великий Митник та Широка Гребля цього ж Хмільницького району.

А ось що повідомив 80-річний Григорій Якобняк із села Вербівка Іллінецького району: «Газети «Голос України» та «Урядовий кур’єр» із поштового відділення, розташованого у Білках, в наше село доставляють вчасно, а от «Сільські вісті» принесли жужмом за останні десять днів. А ми ж платимо за доставку поштовикам однаково. Чому ж така дискримінація?». Обурений невчасною доставкою нашої газети житель Городка цього ж району Іван Семенюк.

Та що вже говорити про села, як у самих Іллінцях «Сільські вісті» приносять із запізненням аж на цілий тиждень! Про це повідомив від імені жителів вулиці Морозівської голова вуличного комітету Валентин Хоменко.

Вимагають дієвих заходів від «Укрпошти» у зв’язку із несвоєчасною доставкою газети Іван Стефурко із села Гнатків Томашпільського району, Леонід Будяк із Серебрії Могилів-Подільського, Елеонора Поперечна із Рахнів Лісових Шаргородського, Степан Терорець із Козлівки Піщанського та Борис Кічманюк із Сербинівців Жмеринського районів.

Позбавлені змоги вчасно читати «Сільські вісті» і на Полтавщині. Головний посил передплатників такий: «Складається враження, що руками «Укрпошти» влада перекриває інформаційний потік, не дає у свій час діставати правдиву, часто не зручну для неї інформацію. Хоча, навпаки, мала б дослухатися до слова правди, а не блокувати його. Так робиться у будь-якій демократичній державі». Про це кажуть у своїх листах Гаврило Бут, Марія Стехчук та Людмила Солод із сіл Дейкалівка, Опішня та Міські Млини Зінківського району, Любов Карналь із райцентру Козельщина, Микола Омельяненко з Гоголевого та Тетяна Іванча із Красногорівки Великобагачанського, Оксана Радченко із Полив’яного Миргородського та Григорій Баглай із Кошманівки Машівського районів.

Раз на тиждень, а то й на два доставляють «Сільські вісті» у селі Ладижинка Уманського району та місті Кам’янка Черкаської області, райцентрі Липова Долина Сумської, селі Вишневе Татарбунарського району Одеської, місті Сахновщина Харківської та по вулиці Янгеля у Дніпропетровську. Про це повідомляють наші постійні передплатники Анатолій Яворовенко, Галина Саранча, Петро Тетяненко, Василь Ставіла, Жанна Колодяжна та Лілія Коціанова.

Обурені постійними перебоями з доставкою нашої газети передплатники із Вишгорода Володимир М’яловський, із села Фесюри Білоцерківського району Василь Гажала та із села Рогізна Сквирського району Київської області Іван Бойко. А ось жительці селища Дослідницьке Васильківського району Лідії Турик та передплатниці з мікрорайону Борисівка міста Переяслав-Хмельницький столичної області поштовики взагалі пропонують забирати «Сільські вісті» на пошті самим. Мовляв, листоноші перевантажені роботою.

Петро Олексійчук із Липлянів Малинського району та Василь Сташук із Брусилова, що на Житомирщині, окрім «Сільськовістяночки», передплачують й інші видання. Але останнім часом жодну із газет не одержують вчасно. «З доставкою діється казна-що, — скаржаться вони. — Нерідко окремі номери доводиться добиватися з криком. Дуже просимо керівництво «Укрпошти» пояснити, чому зіпсувалася доставка преси».

Ці листи редакція надіслала на реагування відповідній установі. Незабаром одержала відповідь за підписом першого заступника генерального директора «Укрпошти» з операційних питань Олександра Перцовського. Ось що він повідомив: «Відповідно до чинних розпорядчих документів ПАТ «Укрпошта», які розроблені на підставі вимог нормативів і нормативних строків пересилання поштових відправлень, затверджених наказом Міністерства інфраструктури України від 28.11.2013 №958, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 28 січня 2014 року за №173/24950, режим роботи відділення поштового зв’язку та частота обслуговування на тиждень для кожного сільського населеного пункту встановлюється окремо залежно від кількості населення».

Разом із цим чиновник наголосив, що загальні строки доставки періодичних друкованих видань визначаються залежно від категорії населених пунктів та становлять (без урахування неробочих днів об’єктів поштового зв’язку, що забезпечують безпосередню доставку періодичних видань) від двох до шести днів.

Ось так. Дожилися. Виходить, кожен дідько у свою дудку грає. Проте передплатники не розуміють: навіщо «Укрпошта» стягує за доставку періодичних видань чималі гроші, а забезпечити якість цієї послуги не може. З одного боку, це відверте порушення прав споживачів, з іншого — нехтування їхнім правом на отримання інформації. А простими словами — неповага та безсовісне ставлення до українців.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вперед до диктатури?
Читати
4200 не буде
Читати
Скільки нашого газу
Читати
Хочуть, щоб ми навели лад
Читати
Розбір субсидійних «польотів»
Читати
Нарешті схаменулися
Читати
Не маємо права забути
Читати
Насправді все страшніше...
Читати
I знову «велика приватизація»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове