Архів
Вівторок,
8 травня 2018 року

№ 34 (19581)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Вербиченька
  • За рубежем
Притримайте Трампа

НІМЕЧЧИНА застерегла США від розірвання ядерної угоди з Іраном.

Докладніше...
Третій прихід самодержця

РОСІЯ. Уряд пішов у відставку.

Докладніше...
Довгоочікувані вибори

ЛІВАН. Відбулись перші за останні дев’ять років парламентські вибори.

Докладніше...
Мігранти як виклик безпеці

ФРАНЦІЯ зробила крок до посилення міграційного законодавства.

Докладніше...
Багатостраждальна провінція

АФГАНІСТАН. Знову у східній провінції Хост стався вибух.

Докладніше...
Каталонія вирує

ІСПАНІЯ. Прихильники незалежності Каталонії знову висувають свого лідера Карлеса Пучдемона на посаду глави місцевого уряду.

Докладніше...
Не продихнути

ПАКИСТАН. Поблизу кордону з Індією температура повітря сягнула +50 градусів.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Гаряча точка

Обійшлося без евакуації

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Напередодні вихідних сталася пожежа на військових складах поблизу міста Балаклія на Харківщині. Снаряди на цьому арсеналі вибухають уже другу весну поспіль.

КЕРІВНИК місцевого господарства Віктор Вовченко зі свого подвір’я бачив, як червоний Ан-32 і гелікоптер Мі-8 МНС, зачерпнувши воду в Червонооскільському водосховищі, виливали її просто у вогонь, нашпигований снарядами. Завдяки їм вдалося нормалізувати ситуацію.

Пожежа, а за нею й вибухи сталися за день до того, як командування частини збиралося святкувати в районному будинку культури сторіччя від дня її заснування. Пожежа перекреслила плани військовим, нагнала страху на місцевих жителів, які рік тому вже пережили подібне жахіття. На щастя, цього разу евакуйовувати людей не довелося.

Офіційні джерела повідомляють, що причиною вибухів стало займання на території майданчика з боєприпасами, які мали планово підривати.

Зробити це спочатку хотіли на території господарства, яким керує В. Вовченко. Однак місцеве населення і директор підприємства запротестували проти цього. Такі речі мають здійснюватися на спеціальних полігонах Міноборони, а не в ярках біля сіл, де відстань до найближчої ферми 1,8 км. За нормами місце утилізації снарядів повинно бути щонайменше 3 км від будівель. Окрім того, підриви негативно позначилися б на довкіллі, не відомо, чи вибухнули б усі до одного снаряди. Деякі могли цілими розлетітися по полях, а потім трактористи виорювали б їх і, не дай, Боже, підривалися б. Словом, після скарг в Адміністрацію Президента, Міноборони та до Генпрокуратури утилізовувати снаряди біля села Гусарівка заборонили. Хтозна, може вирішили підривати снаряди на місці, бо деякі нібито не були готові до транспортування.

— Але перш ніж робити це, потрібно було засипати територію піском чи землею, задискувати все довкола, — каже аграрій, ­— проте цим ніхто не переймався. Головне ж — як і торік, керівництво держави не вибачилося перед людьми, котрі пережили цей жах.

Поки що немає даних про збитки від цієї нештатної ситуації. Торік пожежа на складах у Балаклії обійшлася Україні в 1 млрд доларів, а та, що в Калинівці на Вінниччині, — у 800 млн доларів. Ще сотні мільйонів гривень пішло на ліквідацію наслідків пожежі. Занадто дорого обходиться державі зберігання боєприпасів, до того ж так необхідних воюючій країні.

Однак за усі катастрофи на військових складах ніхто з вищого військового керівництва так і не був притягнутий до відповідальності. А покарання стрілочників, виконавців, як бачимо, належного результату не дає. Можливо, якби після кожної такої пожежі звільняли пару генералів, залишивши їх без пенсії, то й надзвичайних ситуацій на військових об’єктах поменшало б.

За словами голови Балаклійської РДА Степана Масельського, у понеділок снаряди не вибухали, але роботи з ліквідації наслідків пожежі ще велися. Сама ж Балаклія й довколишні села готувалися до днів Примирення та Перемоги.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Вперед до диктатури?
Читати
4200 не буде
Читати
Скільки нашого газу
Читати
Хочуть, щоб ми навели лад
Читати
Розбір субсидійних «польотів»
Читати
Нарешті схаменулися
Читати
Не маємо права забути
Читати
Насправді все страшніше...
Читати
I знову «велика приватизація»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове