Архів
П’ятниця,
4 травня 2018 року

№ 33 (19580)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:ТравеньНаша пошта
  • За рубежем
Пауза в акціях протесту

ВІРМЕНІЯ. Опозиційний лідер Нікол Пашинян закликав прихильників «взяти паузу і відпочити».

Докладніше...
Процес пішов

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Військові почали демонтаж кабелів із тунелів на ядерному полігоні Пхунгері.

Докладніше...
Навоювались

США заявили про завершення основних воєнних операцій проти «Ісламської держави» в Іраку.

Докладніше...
Демократія у кайданках

РОСІЯ. Громадяни країни масово подають заявки на статус біженця у США.

Докладніше...
Дипломатична криза

МАРОККО розірвало дипломатичні відносини з Іраном.

Докладніше...
Коаліція проти правлячого альянсу

ТУРЕЧЧИНА. Чотири опозиційні партії об’єдналися для участі у виборах.

Докладніше...
За здорове довкілля

У ВЕЛИКІЙ БРИТАНІЇ бізнес оголосив війну пластику.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Довкілля

Лісова толока

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Фото автора.

На зрубах, де донедавна росли стиглі ліси, кипить робота — лісівники саджають молодняк. Цієї весни в лісгоспах Чернігівщини дадуть життя понад тисячі гектарів нових лісів. На допомогу охоче приходить громадськість. У рамках акції «Майбутнє лісу у твоїх руках», озброївшись «мечами Колесова», доглядачі лісу, школярі, представники органів місцевого самоврядування, небайдужі громадяни закладають нові насадження.

ВЖЕ ПОНАД 130 років «меч Колесова» служить незамінним помічником при посадці лісу. Він являє собою загострену металеву пластину та держак. Інструмент простий, але перевірений і надійний, надто у складних для механізованої висадки сіянців місцях. Ділянка площею 2,3 гектара, розташована в урочищі Зайцеві Сосни Вертіївського лісництва, саме така. За годину роботи лісівників і їхніх добровільних помічників уся вона засаджена маленькими сосонками.

Головний інженер ДП «Ніжинське лісове господарство» Олександр Баргамін, стоячи на одній із рубок догляду, пояснює виробничу логістику:

— На цій ділянці вік сосон перевищував 80 років. Це вік максимальної стиглості. Надалі ліс починає втрачати товарні якості, тому ми провели вирубку старих дерев. Продукція пішла на реалізацію, а зароблені кошти — на проведення заходів з охорони лісу, оплату праці лісівників, сплату податків, оновлення виробництва. Після вирубки на ділянку загнали техніку з відповідним обладнанням і нарізали мінеральні смуги. Й уже після цього можна розпочинати безпосередню посадку сіянців.

— Складність полягає в тому, що після планової рубки висаджувати сіянці трактором практично неможливо, — знайомить із технологічними тонкощами лісничий Вертіївського лісництва ДП «Ніжинське лісове господарство» Ярослав Примак. — Тож доводиться все робити вручну. Техніка лише розпушує ґрунт.

Провідний інженер лісових культур ДП «Ніжинське лісове господарство» Наталія Демочка тримає в руках сіянець. «На ділянках, де ростуть найкращі дерева, збирають насіння, — розповідає спеціаліст. — Щороку наше підприємство заготовляє близько 16 тонн шишок. Після сушіння, витрушування та осушення на виході отримуємо до 160 кілограмів насіння.

Усе це висівають в розсадниках у коробах. Отримані сіянці висаджують у землю (за кілька років вони перетворяться на деревця, придатні для лісових умов). «Специфіка роботи така: меч треба загнати в землю і розкачувати, поки не утвориться щілина достатньої глибини і ширини, — ділиться досвідом Олександр Баргамін. — Корінець рослини опускають у лунку, затим, рухаючи мечем від себе і до себе, защемляють рослину. Важливо, щоб коренева шийка була на сантиметр-два заглиблена, інакше вона може отримати опіки».

Нинішнього року весняна посадкова кампанія збігається у часі із «сезоном тиші». У «Ніжинському лісовому господарстві» уже перевиконали план: висадили 88,1 гектара площ (33 га дуба і 55 га сосни) із запланованих 70. Кажуть, це ще не кінець. Працюватимуть, доки дозволятимуть погодні умови. «Дуб іще не розпускається, тому можна спокійно садити», — каже Наталія Демочка (на фото). Надлишки посадкового матеріалу лісівники збувають іншим лісогосподарським підприємствам. Цієї весни тут продали близько 60 тисяч сіянців.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Кому субсидію зась
Читати
Як нас возять
Читати
Знають, що гривня мільйони береже
Читати
«Джавеліни» — в Україні
Читати
Здали «пальчики»
Читати
Початок виходу
Читати
Яйця — в Європу
Читати
З’являться нові гроші
Читати
Iдеї для пенсії
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове