Архів
П’ятниця,
4 травня 2018 року

№ 33 (19580)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:ТравеньНаша пошта
  • За рубежем
Пауза в акціях протесту

ВІРМЕНІЯ. Опозиційний лідер Нікол Пашинян закликав прихильників «взяти паузу і відпочити».

Докладніше...
Процес пішов

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Військові почали демонтаж кабелів із тунелів на ядерному полігоні Пхунгері.

Докладніше...
Навоювались

США заявили про завершення основних воєнних операцій проти «Ісламської держави» в Іраку.

Докладніше...
Демократія у кайданках

РОСІЯ. Громадяни країни масово подають заявки на статус біженця у США.

Докладніше...
Дипломатична криза

МАРОККО розірвало дипломатичні відносини з Іраном.

Докладніше...
Коаліція проти правлячого альянсу

ТУРЕЧЧИНА. Чотири опозиційні партії об’єдналися для участі у виборах.

Докладніше...
За здорове довкілля

У ВЕЛИКІЙ БРИТАНІЇ бізнес оголосив війну пластику.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Сумщина

Терпець на межі

Микола МОСКАЛЕНКО.

ЖИТЕЛІВ краю сколихнуло повідомлення про відчайдушну акцію соціального протесту в обласному центрі. 34-річний працівник Північного промвузла заліз на трубу котельні й погрожував стрибнути з 30-метрової висоти, якщо йому не пообіцяють виплатити заробленого. Годувальник родини опинився на межі самогубства, втративши надію отримати зарплату. На місце викликали рятувальників, «швидку» та поліцію. Працівники цих служб намагалися переконати чоловіка добровільно спуститися. Зрештою жінка-поліцейська таки вмовила його повернутися до рідних. Поліція наразі з’ясовує подробиці історії із заборгованістю. А скільки співвітчизників-трударів місяцями чекають заробленого по всій країні? Десятки тисяч.

Вимираємо потихеньку

ОДИН мільйон 92,3 тисячі — стільки людей сьогодні проживає в регіоні. Більшість їх, 69%, — жителі міст. А з часом їх іще додасться, адже число мешканців сіл стрімко зменшується. Тим часом, за даними регіонального Головного управління статистики, населення області вимирає: сьогодні тут хоронять у 2,5 разу більше людей, ніж народжується. Водночас удвічі проти торішнього збільшилася кількість тих, хто виїхав за межі області на постійне місце проживання. Міграційні настрої в краї ширяться.

Медреформа забуксувала на старті

СЬОГОДНІ в Ямпільському районі ведуть прийом населення 16 лікарів первинної медичної допомоги, тоді як для нормального старту медичної реформи у краї потрібно, щоб таких спеціалістів було щонайменше 25. Це означає, що терапевти і сімейні лікарі тут у великому дефіциті. Тож ямпільцям, по суті, «обирати собі лікаря», як обіцяють чиновники МОЗ, не доводиться, аби той лише був. Та й медустанов у районі не густо...

Викладачі втратили роботу

НОВИНА не з приємних: у Шостці у рамках оптимізації освітніх закладів закривається професійний ліцей. Це колишнє ПТУ №10, засноване у райцентрі, до речі, ще 1920 року, яке з 2015-го значилося структурним комплексом Сумського держуніверситету. В цьому навчальному закладі можна було опанувати професії кухаря-кондитера, лаборанта хімічного аналізу, монтера з ремонту і обслуговування електрообладнання, оператора комп’ютерного набору тощо. Але зараз мова навіть не про місцеву молодь, яка втратила можливість опановувати тут високозатребувані сьогодні в суспільстві спеціальності. Без роботи залишились учителі ліцею, чимало з яких мають великий досвід викладання і наставництва. Шосткинський міськрайонний центр зайнятості спеціально для працівників ліцею провів семінар, на якому їх було поінформовано про наявні вакансії та соціальні послуги служби зайнятості. Для працівників старше 45 років повідомили про змогу дістати ваучер для здобуття другої професії і підвищення кваліфікації.

Набридло місити багнюку

ЧИМАЛО водіїв — мешканців Конотопа калічаться на автошляхах, настільки ті в жахливому стані. Був такий випадок: у ямі-прірві навіть застряг… трактор-всюдихід, що прибув виручати з біди автомобілістів. Тож містяни почали самотужки латати близькі до їхніх будинків ділянки. Заливають купленими власним коштом цементом і засипають гравієм. І все чекають: коли ж держава нарешті візьметься за розв’язання цієї проблеми?

Як відомо, із першого січня для фінансування ремонту і утримання доріг місцевого значення в державному шляховому фонді передбачена субвенція в розмірі 11,5 млрд грн, розподілена відповідно до протяжності шляхів в областях. Сумському регіону має перепасти майже півмільярда — 457 482,5 тис. грн… Крім того, урядовою постановою визначено, що облдержадміністрації можуть спрямовувати на ремонт доріг місцевого значення додаткові кошти з обласного бюджету. Як бачимо, з ними поки що не складається.

Закордон допомагає

ЗІ ШВЕЙЦАРСЬКОГО міста Волен, що у кантоні Аргау, до Сум прибув 60-тонний гуманітарний вантаж. У семи «фурах» — діагностичне устаткування для лікувальних закладів, пожежне і рятувальне оснащення, меблі для лікарень і шкіл, а також посуд, медматеріали та дитячі іграшки. Волен із 2004 року є побратимом Сум. Сюди за активної фінансової участі уряду кантона та швейцарського благодійного фонду «Help-Point Sumy» споряджено вже 25-й гуманітарний вантаж. Серед раніше доставленого — пожежні машини з повним оснащенням, рентгенапарати, будівельні матеріали, дефіцитні в Україні медпрепарати…

До речі, у Швейцарії досить активна українська діаспора, яка сьогодні налічує майже 7 тисяч осіб.

Атакують нелегали

ОБЛАСНЕ управління Державної міграційної служби області констатує: на Сумщині третій рік поспіль збільшується кількість виявлених нелегальних мігрантів. Зокрема, від початку року було затримано півтори сотні іноземців, які незаконно перебували в регіоні. Це здебільшого прибулі з Африки та країн Сходу — родичі або близькі знайомі тих своїх земляків, хто вже «осів» в Україні. Тоді як за увесь 2015-й було виявлено 108 таких осіб.

Тим часом жодне відомство не ризикне назвати реальні масштаби присутності в нас нелегалів. І хоч на самому початку багато хто з прибулих розглядають нашу країну як такий собі перевалочний пункт на шляху до ситих країн ЄС, жорсткість міграційного законодавства в останніх спонукає шукачів притулку дедалі частіше залишатися жити в Україні.

Операція «Нерест»

ВІДКОЛИ 1 квітня, з настанням сезону нересту, в Україні почала діяти законодавча заборона на вилов риби, на Сумщині не минає дня, щоб правоохоронці не заскочили на гарячому браконьєрів або не виявили розставлених ними у водоймах пасток на раків і риб. Так, під час рейдів працівники обласного підрозділу Державного агентства рибного господарства вибрали з води понад кілька десятків залишених браконьєрами сітей, конфіскували сотні спінінгів та різних кустарних ятерів-загат на невеликих водоймах… І кажуть, це ще не кінець, адже сезон нересту триватиме до 20 травня.

Можна було б у рази скоротити число охочих рибалити у нерестовий сезон, якби законодавством були передбачені справді великі штрафи за таку неправомірну діяльність. Поки що «дрібні» порушники відбуваються хіба що легким переляком після словесної виховної роботи з ними інспекторів рибоохоронних патрулів. Тоді як злісні браконьєри просто позбуваються знарядь лову.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Кому субсидію зась
Читати
Як нас возять
Читати
Знають, що гривня мільйони береже
Читати
«Джавеліни» — в Україні
Читати
Здали «пальчики»
Читати
Початок виходу
Читати
Яйця — в Європу
Читати
З’являться нові гроші
Читати
Iдеї для пенсії
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове