Архів
П’ятниця,
4 травня 2018 року

№ 33 (19580)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:ТравеньНаша пошта
  • За рубежем
Пауза в акціях протесту

ВІРМЕНІЯ. Опозиційний лідер Нікол Пашинян закликав прихильників «взяти паузу і відпочити».

Докладніше...
Процес пішов

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Військові почали демонтаж кабелів із тунелів на ядерному полігоні Пхунгері.

Докладніше...
Навоювались

США заявили про завершення основних воєнних операцій проти «Ісламської держави» в Іраку.

Докладніше...
Демократія у кайданках

РОСІЯ. Громадяни країни масово подають заявки на статус біженця у США.

Докладніше...
Дипломатична криза

МАРОККО розірвало дипломатичні відносини з Іраном.

Докладніше...
Коаліція проти правлячого альянсу

ТУРЕЧЧИНА. Чотири опозиційні партії об’єдналися для участі у виборах.

Докладніше...
За здорове довкілля

У ВЕЛИКІЙ БРИТАНІЇ бізнес оголосив війну пластику.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Сільські обрії

Золотий запас «Мрії»

Микола МОТОРНИЙ.

Черкаська область.

Для Михайла Ткалича і його фермерського господарства «Мрія», що у Золотоніському районі, яке спеціалізується на зерновиробництві, це вже двадцята весняна сівба. І майже щороку цієї пори суттєві корективи вносить погода.

НИНІШНЯ весна піднесла особливий неприємний сюрприз — то тримала все під снігом-льодом і морозила, а то відразу відпустила. Тепер припікає, а колючий вітер сушить землю. А наші чорноземи цього ой як не люблять. Тому треба вчасно і вологу закрити, і заволочити, і обробити землю, і посіяти. Що й робить дружна команда Михайла Ткалича.

Коли я разом із Михайлом Васильовичем приїхав на поле, хлопці саме досівали горох.

— Настрій робочий, — усміхається Ткалич на моє запитання. — Є чим сіяти. Вчасно запаслися насінням, добривами, гербіцидами, пально-мастильними матеріалами. Маємо надійну техніку. Обійшлися без грабіжницьких кредитів. От тільки шкода, що вітчизняна техніка програє за якістю та надійністю закордонним аналогам. Тому доводиться переплачувати іноземним виробникам. А золотий запас нашого господарства — це люди, злагоджений колектив. А саме агроном Павло Білюк, тракторист Юрій Буценко, водій Михайло Регурецький, помічник тракториста Богдан Кушнір. Кожен із них заслуговує на повагу і добре слово. Чого не можу сказати про столичних «опікунів» та «благодійників» українського села. Ставлять нас у такі рамки, що ніяк не викрутитися. Держава, уряд, президент мали б підсобити, захистити, але в реальності все навпаки. Комусь на руку, що й досі невпорядковані земельні відносини фермерів із Держкомземом.

У «Мрії» вже завершили сівбу пшениці, вівса, ячменю, гороху. Все готово до роботи із кукурудзою та соняшником. Цього року Михайло Ткалич вирішив посіяти ще й квасолю. Завершено обладнання сушарки і зерносховищ.

— Прагнемо якнайменше врожаю продати перекупникам, натомість самі мелемо різні крупи, борошно, виготовляємо олію, — розповідає Михайло Васильович. — Нині найлюдніше місце в селі — біля млина. По борошно та олію до «Мрії» їдуть навіть із сусідніх районів Черкащини і Полтавщини. Смакують хлібом із хрущівського борошна і у Вишгороді, що на Київщині.

ФГ «Мрія» не залишається осторонь вирішення соціальних питань Хрущівської сільської ради. Відрахування до місцевого бюджету (а це кілька мільйонів гривень) дають змогу підтримувати школу та дитячий садок, ремонтувати дороги і сприяти благоустрою села.

Битва за врожай тільки починається. Адже посіяне ще може й не зійти або засохнути на «корені», чи буревій (як було торік) знищить цілі поля достиглого збіжжя. Тож до глибокої осені проситимуть Бога наші фермери-годувальники гарного врожаю. А якщо в них усе буде гаразд, то й ми будемо з хлібом.

На фото автора: Михайло Ткалич (праворуч) і агроном Павло Білюк.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Кому субсидію зась
Читати
Як нас возять
Читати
Знають, що гривня мільйони береже
Читати
«Джавеліни» — в Україні
Читати
Здали «пальчики»
Читати
Початок виходу
Читати
Яйця — в Європу
Читати
З’являться нові гроші
Читати
Iдеї для пенсії
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове