Архів
П’ятниця,
4 травня 2018 року

№ 33 (19580)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:ТравеньНаша пошта
  • За рубежем
Пауза в акціях протесту

ВІРМЕНІЯ. Опозиційний лідер Нікол Пашинян закликав прихильників «взяти паузу і відпочити».

Докладніше...
Процес пішов

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Військові почали демонтаж кабелів із тунелів на ядерному полігоні Пхунгері.

Докладніше...
Навоювались

США заявили про завершення основних воєнних операцій проти «Ісламської держави» в Іраку.

Докладніше...
Демократія у кайданках

РОСІЯ. Громадяни країни масово подають заявки на статус біженця у США.

Докладніше...
Дипломатична криза

МАРОККО розірвало дипломатичні відносини з Іраном.

Докладніше...
Коаліція проти правлячого альянсу

ТУРЕЧЧИНА. Чотири опозиційні партії об’єдналися для участі у виборах.

Докладніше...
За здорове довкілля

У ВЕЛИКІЙ БРИТАНІЇ бізнес оголосив війну пластику.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Відлуння

Без масових акцій, на городах і шашликах

Олена КОЩЕНКО,

Олександр
Виноградівський.

Промайнув Міжнародний день солідарності трудящих, або День праці, який сьогодні наявний у календарі знаменних дат 142 країн. Чим прикметний він був в Україні?

У НАШИХ співвітчизників ставлення до цього свята, започаткованого ще понад сто років тому — в епоху світових класових революцій, досить суперечливе. Більшість українців нині просто тішиться додатковому вихідному, не вдаючись в історію пролетарського символізму. В основному трудящий люд провів цей день на природі, смажачи шашлики і відпочиваючи в колі рідних та друзів. А селяни і дачники ударно — з лопатою на городі. І перших, і других погода не підвела — минулі вихідні видалися напрочуд сонячними й теплими.

Цього року на пальцях можна перелічити міста, де збирались охочі в дусі радянських часів відзначити Першотравень. Та й усі акції були відносно нечисленні і нетривалі.

У Києві на День праці марш зібрав близько 1,5 тисячі людей. Переважна більшість його учасників — пенсіонери і діти. Під прапорами лівих політсил вони пройшли метрів 500 — від станції метро «Хрещатик» до Українського дому. На Європейський площі на них чекала імпровізована сцена. Проте вже після цієї короткої ходи частина учасників відразу ж подалася геть, не ставши вислуховувати промови і заклики трибунів. До речі, того дня громадський порядок у столиці охороняли більш як півтисячі поліцейських і нацгвардійців. Обійшлося без ексцесів.

Тим часом в Одесі, за задумом проросійськи налаштованих організаторів (так званих куликівців), цього дня була спланована далеко не мирна першотравнева хода. Кількадесят активістів, що пильно дивляться в бік північної сусідки, провели мітинг біля Оперного театру. На ньому заправляв місцевий активіст Морріс Ібрагім, учасник проросійських акцій із 2014 року. Після мітингу «куликівці» спробували пройтися маршем до Куликового поля. На Театральній площі їх зустріли активісти-патріоти, які пішли далі поруч, вигукуючи «Слава Україні!». Одного з них літня жінка вдарила по голові держаком від прапора. Відтак відразу була затримана поліцейськими і доставлена ​​до відділка. Тоді демонстранти раптом «передумали» проводити ходу.

В Житомирі та Харкові також сталися незначні сутички між прихильниками лівих сил та представниками націоналістичного руху. Зокрема, у столиці Слобожанщини в учасників першотравневої демонстрації хтось кинув пакет із кефіром, який у повідомленні для преси організатори акції назвали «коктейлем Молотова»…

Часи змінюються: очевидно, що з року в рік сутність свята Першотравня як Міжнародного дня солідарності трудящих забувається. Пам’ятає про нього здебільшого старше покоління. Втім, у цьому є своя логіка. Адже суспільне життя в Україні в останнє десятиліття настільки бурхливе і напружене, що молоде покоління навряд чи зрозуміє, для чого потрібно чекати першого дня травня, щоб вийти на вулицю із протестом. Досить лише заздалегідь оголосити про акцію у ЗМІ або соціальних мережах... І борись за свої права — хоч влітку, хоч узимку. Аби результат був.

* * *

2 ТРАВНЯ чотири роки тому в Одесі сталися масові зіткнення між патріотами України і проросійськими колабораціоністами. У результаті нападу останніх у районі Соборної площі загинули шість чоловік із числа прихильників державної незалежності. Згодом зіткнення перенеслися на Куликове поле, де було розташоване наметове містечко так званого «антимайдану». Частина проросійських активістів перебувала в будівлі профспілок. Через займання і поширення вогню всередині приміщення загинули 42 особи.

Ті події не забудуться ще довго. Тоді, на жаль, влада показала безсилля і навіть злочинну бездіяльність. Нині ж вона задіяла безпрецедентні заходи безпеки як для родичів загиблих, що прийшли покласти квіти на місце трагедії, так і загалом по всьому місту. Громадський порядок охороняли 2500 поліцейських, сутичок та помітних ексцесів не сталося.

На Куликовому полі у небо злетіли чорні кульки та білі голуби. Парафіяни кількох конфесій провели спільний молебень у пам’ять про патріотів, які захищали цілісність нашої країни як на Донбасі, так і 2 травня 2014 року в Одесі. У заході взяли участь священнослужителі УПЦ КП, греко-католики, римо-католики, представники Вірменської апостольської церкви і лютерани. Проукраїнські активісти пройшли вулицями міста від парку Шевченка до Соборної площі, де з пошаною згадали перших загиблих у подіях чотирирічної давнини — патріотів України Ігоря Іванова та Андрія Бірюкова.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Кому субсидію зась
Читати
Як нас возять
Читати
Знають, що гривня мільйони береже
Читати
«Джавеліни» — в Україні
Читати
Здали «пальчики»
Читати
Початок виходу
Читати
Яйця — в Європу
Читати
З’являться нові гроші
Читати
Iдеї для пенсії
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове