Архів
П’ятниця,
4 травня 2018 року

№ 33 (19580)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:ТравеньНаша пошта
  • За рубежем
Пауза в акціях протесту

ВІРМЕНІЯ. Опозиційний лідер Нікол Пашинян закликав прихильників «взяти паузу і відпочити».

Докладніше...
Процес пішов

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Військові почали демонтаж кабелів із тунелів на ядерному полігоні Пхунгері.

Докладніше...
Навоювались

США заявили про завершення основних воєнних операцій проти «Ісламської держави» в Іраку.

Докладніше...
Демократія у кайданках

РОСІЯ. Громадяни країни масово подають заявки на статус біженця у США.

Докладніше...
Дипломатична криза

МАРОККО розірвало дипломатичні відносини з Іраном.

Докладніше...
Коаліція проти правлячого альянсу

ТУРЕЧЧИНА. Чотири опозиційні партії об’єдналися для участі у виборах.

Докладніше...
За здорове довкілля

У ВЕЛИКІЙ БРИТАНІЇ бізнес оголосив війну пластику.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Успішне підприємство? Рейдери йдуть до вас

Олена ГОРБУНЬ.

Вінницька область.

Жмеринка досі гуде. Днями до головного офісу вагоноремонтного підприємства «Експрес» прийшли співробітники СБУ та Генеральної прокуратури. Шокований колектив на власні очі спостерігав, як правоохоронці у масках (нагадаємо, що торік був ухвалений закон, який їх забороняє), виймали всю документацію, копирсалися у комп’ютерах... Раніше люди таке бачили лише по телевізору.

ПІДСТАВОЮ для обшуку представники правоохоронних органів назвали ухвалу Печерського райсуду столиці. 14 посадовцям повідомили про підозру. Прес-служба ГПУ пояснила, що йдеться про привласнення засобів, призначених для ремонту дизель-поїздів, та розкрадання бюджетних коштів.

Деякі деталі цієї заплутаної і, скажемо відверто, навіть каламутної історії повідомили на прес-конференції керівник ЖВРМ «Експрес» Василь Свистун та юрист Роман Корченюк.

— Підприємство не входить до структури «Укрзалізниці», — пояснив директор. — Частка нашої співпраці з нею зовсім мізерна: торік, наприклад, до нас надійшло лише три замовлення на суму трохи більше восьми мільйонів гривень через систему «Прозорро». Це десята частина усього обсягу робіт, які ми виконали за цей час. При цьому наш завод — серйозна бюджетоутворювальна організація для Жмеринки, він входить до 20 найбільших в області. На підприємстві працює 600 чоловік, а його історія бере початок із 1870 року.

За словами В. Свистуна, на початку 1990-х трудовий колектив викупив підприємство у держави, й тепер воно приватне. Завод спеціалізується на ремонтах рухомого складу залізниці будь-яких видів. Тільки 2014-го сплатив до бюджету п’ять млн 200 тис. гривень податків, позаторік — понад дев’ять млн, торік — 27 млн. Середня зар­плата на підприємстві — понад 10 тисяч гривень на місяць. Сьогодні ЖВРМ «Експрес» — лідер з оплати праці у залізничній галузі і входить у трійку найбільших підприємств цього сектору. Основний вид діяльності — ремонт вантажних вагонів і колісних пар до них.

— Завод працює з понад 40 контрагентами як в Україні, так і в Євросоюзі, — веде далі Василь Свистун. — Здається, комусь дуже неспокійно мати такого конкурента. Після всіх потрясінь підприємство працює, але загроза втратити контрагентів дуже серйозна. На увесь час обшуку я від самого ранку був заблокований у своєму кабінеті, а це 12 годин! Через таку лихоманку ми замість 7-8 вагонів змогли відремонтувати тільки три. А це мінус 100-120 тисяч гривень.

Юрист Роман Корченюк стверджує, що законослухняне підприємство добровільно надало правоохоронцям документи щодо його господарської діяльності і відносин з «Укрзалізницею». Та після цього розпочався повномасштабний обшук, було описане все нерухоме майно. Затим почали вилучати документи, котрі не мають жодного стосунку до економічних відносин. У колективу закралися сумніви в необхідності таких жорстких і незрозумілих дій, бо нескладно дійти висновку, що документи можуть бути використані для того, аби захопити завод.

Довести на перший погляд міцне і стабільне підприємство до колапсу досить легко. Якщо «Експрес» не виконає замовлення за укладеними договорами, то замовники їх розірвуть і переключаться на інших. 600 людей за нашого складного сьогодення, коли за кордон у пошуках заробітку вже виїхали мільйони українців, можуть втратити роботу.

Під час обшуку правоохоронці вилучили й печатки підприємства. Обурені такими діями працівники заводу вийшли на вулиці, щоб привернути увагу до того, що відбувається, й попросити в держави захисту. Було влаштовано акцію протесту під Жмеринською райдержадміністрацією. Питаєте, як відреагувало керівництво міста й району? Мер Жмеринки до колективу не вийшов, хоча, повторюся, це підприємство, що формує бюджет міста. Прибув лише голова РДА, котрий пообіцяв зробити все, що в його силах, задля стабілізації ситуації.

Аби добитися правди, колектив «Експресу» приходив і під стіни облдержадміністрації. Із людьми говорив заступник голови ОДА Василь Броварник. Він прийняв звернення трудового колективу й пообіцяв передати «губернаторові». У відповідь мітингувальники запевнили: якщо найближчим часом підприємство не відновить своєї роботи, вдадуться до перекриття доріг та навіть залізничних колій.

Окрім того, люди звернулися й до Президента з проханням втрутитися у дії спільної слідчої групи, котра, на переконання колективу підприємства, допомагає рейдерам його захопити. Адже в багатьох закралися сумніви (й небезпідставні), що їх «кришують»… працівники ГПУ та СБУ. Бо саме руками правоохоронців робота заводу заблокована. Колектив ЖВРМ «Експрес» цікавиться також, як же бути із законом про «стоп маски-шоу», котрий мав би гарантувати, що такого свавілля, як у 1990-х, більше не повториться? І як подивляться на те, що відбувається в Україні, інвестори? Невже подібні інциденти спонукатимуть їх вкладати гроші у вітчизняні підприємства?

Пильно стежитимемо за подальшими подіями та інформуватимемо читачів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Кому субсидію зась
Читати
Як нас возять
Читати
Знають, що гривня мільйони береже
Читати
«Джавеліни» — в Україні
Читати
Здали «пальчики»
Читати
Початок виходу
Читати
Яйця — в Європу
Читати
З’являться нові гроші
Читати
Iдеї для пенсії
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове