Архів
Вівторок,
24 квітня 2018 року

№ 31 (19578)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Протести не вщухають

У ВІРМЕНІЇ акції протесту розгорілися з новою силою.

Докладніше...
Конфліктне розлучення

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Брюссель відкинув усі пропозиції Лондона з приводу того, як уникнути появи кордону між Республікою Ірландія і Північною Ірландією після Brexit.

Докладніше...
Уже ядерна держава

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Кім Чен Ин заявив про призупинення ядерних випробувань.

Докладніше...
Антитерористична зачистка

ІНДІЯ. У штаті Махараштра служба безпеки провела наймасштабнішу за останні 40 років антитерористичну операцію.

Докладніше...
Іще один зухвалий напад

АФГАНІСТАН. У Кабулі знову стався теракт.

Докладніше...
«Данина солідарності»

ПОЛЬЩА. Уряд ініціював запровадження нового податку для найбагатших.

Докладніше...
Стає дедалі гарячіше

ЄМЕН. Аравійська коаліція бомбардує південно-східні райони країни.

Докладніше...
Була найстарішою

В ЯПОНІЇ у віці 117 років померла жінка, яка досі офіційно вважалася найстарішою людиною на Землі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Природа і ми

Цілющий дарунок берези

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Фото Миколи Тищенка.

У лісових господарствах країни — законодавчо закріплений період тиші, коли заборонені будь-які рубки. Водночас це ідеальний час для збору березового соку та висадження молодих дерев.

ВІД САМОГО ранку в березових гаях Берестовецького та Борзнянського лісництв кипить робота: з-під білокорих дерев працівники державного підприємства «Борзнянське лісове господарство» забирають наповнені соком поліетиленові мішки, наповнюють ним відра. А потім зливають майже прозору рідину до великих бочок.

Державне підприємство уклало з Ніжинським заводом ДП «Дрінкс Україна» угоду на постачання 500 тонн цілющого напою. За один літр березового соку лісгоспу платять одну гривню 95 копійок, тож нині на ньому тут планують заробити щонайменше 700 тисяч гривень. «Борзнянське лісове господарство» — одне з небагатьох у структурі Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства, яке заробляє на побічному лісокористуванні. Окрім нього, збирає та реалізує березовий дар Прилуцьке лісове господарство.

Цього року в борзнянських лісах заготовляти сік почали з 12 квітня. Це трохи пізніше, ніж зазвичай. Лісничий Берестовецького лісництва Микола Постернак підшукав гарну ділянку для цієї справи.

«Нинішні погодні умови сприятливі для збору березового соку, — каже лісничий. — Найкраще брати його із дерев віком 40-45 років. Першого дня, як почнуть капати «сльози», сік не збирають, бо треба, щоб він протік».

На ділянках Берестовецького та Борзнянського лісництв заготівлею соку займається чотири бригади, всього задіяно 18 робітників.

«П’ятнадцятилітрові поліетиленові мішки набагато зручніші, ніж скляна тара, — стверджує бригадир лісництва Дмитро Головань. — Після сезонного використання пакети утилізуємо. Сік зливаємо у трикубові бочки. Просто на заготівельну ділянку приїздить цистерна із Ніжина. З допомогою мотопомпи сік перекачують з однієї ємності в іншу. Надалі сировина надходить у заводську лабораторію, де визначають її якість».

Торік у лісгоспі зібрали та продали 247 тонн березового соку. Після сплати всіх необхідних податків і зборів борзнянські лісівники поповнили скарбницю держпідприємства на майже 400 тисяч гривень. Доглядачі лісу кажуть, що коли нинішньої весни через надмірне тепло не виникне проблем із сокорухом, то перевиконають замовлення. Добре, що завод готовий прийняти всю зібрану сировину.

Березовий сік здавна відомий своїми цілющими властивостями. Він чудово чистить кров і печінку, поліпшує стан хворих на ревматизм та артрит. Прекрасно себе зарекомендував березовий сік і як засіб, що сприяє виведенню з організму важких металів. Лікарі часто рекомендують березовий еліксир пацієнтам у післяопераційний період.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
На правила безпеки начхати
Читати
А віз усе на місці
Читати
Відкладати нема з чого
Читати
Багаті багатшають
Читати
Знищили остаточно
Читати
Криваві наслідки війни
Читати
Для тих, у кого ще є
Читати
Робота над помилками
Читати
Вікно в Африку
Читати





— Іване Івановичу, ви мене чуєте?

— Та чую! Тільки говори на пару тисяч «зелених» голосніше...

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове