Архів
Вівторок,
24 квітня 2018 року

№ 31 (19578)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Протести не вщухають

У ВІРМЕНІЇ акції протесту розгорілися з новою силою.

Докладніше...
Конфліктне розлучення

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Брюссель відкинув усі пропозиції Лондона з приводу того, як уникнути появи кордону між Республікою Ірландія і Північною Ірландією після Brexit.

Докладніше...
Уже ядерна держава

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Кім Чен Ин заявив про призупинення ядерних випробувань.

Докладніше...
Антитерористична зачистка

ІНДІЯ. У штаті Махараштра служба безпеки провела наймасштабнішу за останні 40 років антитерористичну операцію.

Докладніше...
Іще один зухвалий напад

АФГАНІСТАН. У Кабулі знову стався теракт.

Докладніше...
«Данина солідарності»

ПОЛЬЩА. Уряд ініціював запровадження нового податку для найбагатших.

Докладніше...
Стає дедалі гарячіше

ЄМЕН. Аравійська коаліція бомбардує південно-східні райони країни.

Докладніше...
Була найстарішою

В ЯПОНІЇ у віці 117 років померла жінка, яка досі офіційно вважалася найстарішою людиною на Землі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Після закінчення ПТУ (кваліфікація за дипломом — електрогазозварник) у місячний строк мене прийняли на роботу як молодого спеціаліста за фахом. Пропрацював 11 місяців, затим призвали на строкову військову службу. Після демобілізації працював газорізальником брухту та відходів. Чи зараховують у стаж для призначення пенсії за Списком №2 час військової служби та навчання в ПТУ?»

Едуард ЛУКАВИЙ.

смт Турбів

Липовецького району

Вінницької області.

 

ПОРЯДКОМ застосування Списків №№1 і 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженим наказом Міністерства праці та соціальної політики України №383 від 18.11.2005, передбачено під час визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовувати Списки №№1 і 2, що були чинні на період роботи особи. До того ж до пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями незалежно від дати внесення цієї посади чи професії до пільгових Списків.

Основним документом, що визначає, де, ким і протягом якого часу працювала особа, є трудова книжка.

Водночас, якщо трудова книжка не містить відомостей, що підтверджують право на пенсію на пільгових умовах, для підтвердження спеціального трудового стажу, який дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, подаються уточнювальні довідки підприємств або їх правонаступників. Якщо йдеться про підтвердження роботи зі шкідливими і важкими умовами праці за Списком №2, такі довідки є необхідними, оскільки в трудових книжках не зазначено, в яких умовах працювали особи, чи були вони зайняті певними роботами або на певних виробництвах протягом повного робочого дня, а також характер виконуваних робіт.

У довідці має бути зазначено:

— періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу;

— професію чи посаду;

— характер виконуваної роботи;

— розділ, підрозділ, пункт, найменування (або номери) Списку №2, яким передбачено ці роботи.

Водночас довідка про пільговий характер роботи має містити посилання на список, який був чинний у період роботи особи.

У разі ліквідації підприємства без визначення правонаступника пільговий стаж підтверджується відповідними комісіями в порядку, визначеному постановою правління Пенсійного фонду України від 10.11.2006 №18-1 (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 24.11.2006 за №1231/13105).

Варто зауважити, що під час призначення пенсій за віком на пільгових умовах відповідно до статті 13-ї Закону України «Про пенсійне забезпечення» для зарахування до стажу, який дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, певного п’ятирічного періоду роботи зі шкідливими і важкими умовами праці після 21 серпня 1992 року таке право впродовж цього періоду має бути підтверджене за результатами атестації.

Списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах зі шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах (розділ Загальні професії), передбачені:

— електрогазозварники, зайняті різанням та ручним зварюванням, на напівавтоматичних машинах, а також автоматичних машинах із застосуванням флюсів, що містять шкідливі речовини не нижче 3 класу небезпеки;

— електрозварники на автоматичних та напівавтоматичних машинах, зайняті зварюванням у середовищі вуглекислого газу, на роботах із застосуванням флюсів, що містять шкідливі речовини не нижче 3 класу небезпеки, а також на напівавтоматичних машинах;

— електрогазозварники ручного зварювання;

— газорізальники.

Тобто право на пенсію за віком на пільгових умовах мають як електрогазозварники, так і газорізальники, які працюють у шкідливих умовах протягом повного робочого дня.

При визначенні права на пенсію за віком на пільгових умовах час строкової військової служби зараховується до стажу роботи, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, якщо на час призову на строкову військову службу особа навчалася за фахом у професійно-технічному навчальному закладі, працювала за професією або займала посаду, що передбачала право на пенсію на пільгових умовах.

Час навчання за спеціальністю в професійно-технічних навчальних закладах зараховується до пільгового стажу за умови, якщо протягом трьох місяців після закінчення навчання особа працевлаштувалася за набутою (пільговою) професією (стаття 38-ма Закону України «Про професійно-технічну освіту»).

Оскільки ви протягом трьох місяців після закінчення навчання в профтехзакладі праце-влаштувалися за набутою (пільговою) професією, час навчання за спеціальністю в професійно-технічному навчальному закладі зарахується до вашого пільгового стажу.

Зважаючи на те, що на час призову на строкову військову службу ви працювали за професією, що передбачає право на пенсію на пільгових умовах, військову службу також зарахують у пільговий стаж.

Водночас треба пам’ятати, що навчання та військова служба враховуються в розмірі, який не перевищує всього наявного стажу роботи, що дає право на пільгове пенсійне забезпечення. А пільговий стаж роботи має бути підтверджено відповідно до зазначених вимог.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
На правила безпеки начхати
Читати
А віз усе на місці
Читати
Відкладати нема з чого
Читати
Багаті багатшають
Читати
Знищили остаточно
Читати
Криваві наслідки війни
Читати
Для тих, у кого ще є
Читати
Робота над помилками
Читати
Вікно в Африку
Читати





— Іване Івановичу, ви мене чуєте?

— Та чую! Тільки говори на пару тисяч «зелених» голосніше...

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове