Архів
Вівторок,
24 квітня 2018 року

№ 31 (19578)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Протести не вщухають

У ВІРМЕНІЇ акції протесту розгорілися з новою силою.

Докладніше...
Конфліктне розлучення

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Брюссель відкинув усі пропозиції Лондона з приводу того, як уникнути появи кордону між Республікою Ірландія і Північною Ірландією після Brexit.

Докладніше...
Уже ядерна держава

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Кім Чен Ин заявив про призупинення ядерних випробувань.

Докладніше...
Антитерористична зачистка

ІНДІЯ. У штаті Махараштра служба безпеки провела наймасштабнішу за останні 40 років антитерористичну операцію.

Докладніше...
Іще один зухвалий напад

АФГАНІСТАН. У Кабулі знову стався теракт.

Докладніше...
«Данина солідарності»

ПОЛЬЩА. Уряд ініціював запровадження нового податку для найбагатших.

Докладніше...
Стає дедалі гарячіше

ЄМЕН. Аравійська коаліція бомбардує південно-східні райони країни.

Докладніше...
Була найстарішою

В ЯПОНІЇ у віці 117 років померла жінка, яка досі офіційно вважалася найстарішою людиною на Землі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Запоріжжя

На честь Січових стрільців

Ганна КЛІКОВКА.

У ЗАПОРІЖЖІ розпочалися урочистості з нагоди 100-річчя звільнення міста від більшовиків у квітні 1918 року — на будівлі залізничного вокзалу «Запоріжжя-1» відкрили меморіальну дошку на честь Українських січових стрільців.

Правда про ті події тривалий час замовчувалася. 100 років тому, 15 квітня 1918 року, загін Січових стрільців під командуванням сотника Микитки висадився з пароплава в районі нинішнього Південного мікрорайону. Сили були нерівні — понад п’ять тисяч більшовиків проти 350 українців. Проте завдяки раптовості та вмілій тактиці окупантам було завдано значних втрат, ворог почав відступати. Наступного дня більшовики зуміли перегрупуватися та перейшли у контрнаступ. Січові стрільці у запеклому бою знищили понад 400 загарбників і організовано відійшли до пароплава. А вже за кілька годин більшовицькі загони під тиском частин полковника армії УНР Петра Болбочана залишили місто.

Знову вгору

ЗАПОРІЗЬКИЙ центр льотної підготовки імені маршала авіації О.І. Покришкіна підписав угоду про співпрацю з Чернігівською вищою авіаційною школою. Її головна мета — поновити у центрі навчання пілотів. Окрім цього, документом передбачається спільне відновлення та ремонт авіаційної техніки. На сьогодні уже проведена інвентаризація майна, підготовлені дозвільні документи для повноцінної роботи аеродрому, сертифікації злітно-посадкової смуги. У перспективі планується використовувати можливості центру для розвитку авіаційного спорту, зокрема для польотів дельтапланеристів, стрибків парашутистів тощо. А унікальною двокілометровою злітно-посадковою смугою зможуть послуговуватись невеликі літаки бізнес-авіації.

Колись Запорізький центр льотної підготовки був одним із найкращих авіаційних училищ, куди задля підвищення кваліфікації та можливості отримання вищого звання приїздили льотчики з усього Радянського Союзу. 1994 року заклад закрився, а його територія поступово руйнувалася і перетворювалася на цвинтар для літаків.

Захист від пожеж

СЬОГОДНІ в краю функціонує 47 професійних підрозділів ДСНС та 14 діючих підрозділів місцевої пожежної охорони. Цього вкрай недостатньо для такого техногенно навантаженого регіону, де розташовано понад 2000 промислових і сільськогосподарських підприємств, а також найбільша в Європі АЕС, Дніпровська ГЕС та ряд інших об’єктів, від роботи яких залежить безпека всього південного регіону.

За словами першого заступника начальника ГУДСНС України в Запорізькій області Володимира Матросова, у новостворених ОТГ гасінням пожеж нині опікуються підрозділи ДСНС, розміщені на відповідних територіях. У 30 громадах пожежно-рятувальних підрозділів немає взагалі. На спеціальному семінарі з протипожежної безпеки, організованому обласним центром місцевого самоврядування, рятувальники представили проект створення підрозділів місцевої пожежної охорони, а також запевнили, що готові навчати добровольців, які вирішать до них долучитися. У семінарі також узяв участь представник німецького товариства «Підтримка України в надзвичайних ситуаціях». Він розповів про досвід співпраці із Веселовською ОТГ, яка вже організувала роботу місцевої пожежної охорони.

Щоб дуби на Хортиці буяли

НА СЛАВЕТНОМУ острові в майбутньому з’явиться меморіальний комплекс «Священний Хортицький дуб». А поки що на цьому місці висадили дубову алею. Захід відбувся за сприяння Національного заповідника «Хортиця», Спілки краєзнавців України та ряду меценатів. Історики свідчать, що з глибокої давнини дуби на Хортиці були священними деревами. Нині біля балки Шанцевої навпроти пам’ятника Святославу Хороброму росте могутнє столітнє дерево — нащадок дубів, що росли на острові за часів Київської Русі. Він є прямим нагадуванням про непересічну роль Хортиці в історії нашого народу та може стати цікавим і популярним туристичним об’єктом. Саме тому запоріжці вирішили створити на цьому місці меморіальний комплекс. У рамках українсько-литовського проекту, який об’єднав ветеранів, воїнів, громадських активістів та волонтерів обох країн, 21 квітня на острові відбулася церемонія висадження 2100 дубів і встановлення пам’ятного знака на честь полеглих в АТО українських воїнів. Усі дерева подарувала Литва.

Медіатеки — майданчики навчання і натхнення

СУЧАСНІ мультимедійні майданчики відкрили в школах села Новоолександрівка та в гімназії «Мрія» селища Малокатеринівка Запорізького району. Усього ж у регіоні впродовж року створено 56 медіатек — один із напрямів запровадження освіти для дітей з особливими потребами та забезпечення рівних можливостей для навчання без бар’єрів. На їх облаштування з обласного бюджету було спрямовано близько п’ять мільйонів гривень. Дітям до вподоби читати книжки в електронній бібліотеці, займатися творчістю в світлій просторій залі, спокійно спілкуватися. Медіатеки передбачають зручні умови для проведення індивідуальних занять, адже в школах, де вони створюються, відкриті класи, в яких можуть навчатися діти з особливими потребами. Приміром, в Новоолександрівській у таких класах навчаються четверо учнів.

Останні приготування

СЕЛИЩЕ-КУРОРТ Кирилівка, що у Якимівському районі, готується до літнього сезону. Вже майже завершено укладання нової плитки на тротуарах у центрі, приведені до ладу головна площа і алея біля Будинку культури, оновлено усе вуличне освітлення. З роботами планується упоратися до 11 травня — на цей день заплановано проведення Ради директорів баз відпочинку.

Цього року Кирилівська селищна рада особливо прискіпливо контролюватиме підприємців щодо офіційної реєстрації працівників. «Ми в цьому будемо непохитні, — запевняє заступник селищного голови Ігор Коробка. — З тими бізнесменами, хто цього не робитиме, розриватимемо договори. Адже це питання і безпеки, і якості обслуговування, і наповнення місцевого бюджету».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
На правила безпеки начхати
Читати
А віз усе на місці
Читати
Відкладати нема з чого
Читати
Багаті багатшають
Читати
Знищили остаточно
Читати
Криваві наслідки війни
Читати
Для тих, у кого ще є
Читати
Робота над помилками
Читати
Вікно в Африку
Читати





— Іване Івановичу, ви мене чуєте?

— Та чую! Тільки говори на пару тисяч «зелених» голосніше...

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове