Архів
Вівторок,
24 квітня 2018 року

№ 31 (19578)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Протести не вщухають

У ВІРМЕНІЇ акції протесту розгорілися з новою силою.

Докладніше...
Конфліктне розлучення

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Брюссель відкинув усі пропозиції Лондона з приводу того, як уникнути появи кордону між Республікою Ірландія і Північною Ірландією після Brexit.

Докладніше...
Уже ядерна держава

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Кім Чен Ин заявив про призупинення ядерних випробувань.

Докладніше...
Антитерористична зачистка

ІНДІЯ. У штаті Махараштра служба безпеки провела наймасштабнішу за останні 40 років антитерористичну операцію.

Докладніше...
Іще один зухвалий напад

АФГАНІСТАН. У Кабулі знову стався теракт.

Докладніше...
«Данина солідарності»

ПОЛЬЩА. Уряд ініціював запровадження нового податку для найбагатших.

Докладніше...
Стає дедалі гарячіше

ЄМЕН. Аравійська коаліція бомбардує південно-східні райони країни.

Докладніше...
Була найстарішою

В ЯПОНІЇ у віці 117 років померла жінка, яка досі офіційно вважалася найстарішою людиною на Землі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Освіта

На всіх не вистачить

Олена БЕГМА.

Уже цьогорічного першого вересня першокласники мають навчатися за новим освітнім стандартом. Зміни анонсували очільник уряду і профільне міністерство. Про що конкретно йдеться та яким чином це має бути втілено у загальнодержавному масштабі — у містах, селищах і селах України?

У ПОЧАТКОВІЙ школі, обіцяє влада, очікується справжній прорив. Вона має трансформуватись у виписану в уже набутому чинності законі про освіту «Нову українську школу» (НУШ), покликану давати дітям «якісно новий зміст освіти». Однак, щоб цей проект повноцінно реалізувати, потрібно з 1 вересня 2018-го у кожній школі організувати для учнів-початківців одразу вісім навчальних осередків. При цьому заняття мають проводитись із застосуванням комп’ютерних технологій, що, ясна річ, передбачає відповідне оснащення класних кімнат…

Докладну методичну вказівку МОН щодо цього вже розіслано керівникам шкіл. Так, у документі з посиланням на новий закон про освіту сказано, що класи мають бути обладнані новими модульними меблями, котрі можна трансформувати під потреби освітнього процесу. Також класні кімнати мають оснастити новим мультимедійним обладнаннями, а підручники поступово переводитимуть в електронний формат. Отже, в розпорядженні дітей має бути не лише клас зі зручними ортопедичними стільцями та партами, а й інтерактивні дошки, ігровий куточок із настільними іграми та інвентарем для рухливих ігор, полички з приладдям для творчості, класна бібліотека (точніше вже буде сказати — належно обладнана медіатека, бо ж діти користуватимуться на уроках електронними посібниками та навчальними комп’ютерними програмами), куточок живої природи для проведення дослідів (як-от пророщування зерна, спостерігання та догляд за рослинами, акваріум), ще й окрема зона відпочинку (з килимом для сидіння та гри, стільцями, навіть кріслами-пуфами, м’якими подушками)…

Звучить обнадійливо. Проте відразу ж виникає запитання: звідки на все це візьмуться гроші? Міністр освіти і науки Лілія Гриневич заявила, що у бюджеті на 2018 рік передбачена субвенція на «Нову українську школу» в розмірі 1 млрд 385,2 млн гривень. І що з цих коштів 998,7 млн підуть на обладнання початкової школи, а 386,5 млн грн — на навчання вчителів початкової школи новим методиці й підходу до роботи з дітьми. Постанову, яка регулює використання освітньої субвенції на «Нову українську школу», 4 квітня ухвалив уряд.

Уперше за всю історію країни у початкову школу вкладається така велика сума грошей. Утім… Якою б значущою на перший погляд вона не здавалась, у загальнодержавному масштабі, та ще й при тотальному злиденному матеріальному становищі загальноосвітніх навчальних закладів, навіть отой майже мільярд гривень на створення нового освітнього простору — це крапля в морі.

Певно, добре розуміє це й чільниця МОН, яка наголосила, що ці кошти можна буде освоїти тільки на засадах співфінансування з місцевих бюджетів. Мовляв, створення умов для навчання дітей — все ж «основне повноваження місцевих органів влади», тоді як «держава підтримає їх на цьому шляху». Традиційно державна субвенція надаватиметься місцевим органам самоврядування на таких засадах співфінансування: 70/30 — для шкіл у містах обласного значення (тобто відповідні місцеві органи влади мають дофінансувати бодай 30% вартості обладнання), 90/10 — для шкіл у районах та ОТ, 95/5 — для шкіл у гірській місцевості та на лінії зіткнення.

Але ж економічні умови нині такі, що місцевим бюджетам буде вкрай важко нашкребти не те що 30% вартості обладнання, а почасти навіть оті майже символічні 5%. Місцеві бюджети переважно настільки діряві, що навряд чи повсюди до 1 вересня дійде черга до новітніх класних меблів, здатних трансформуватися, а особливо — до комп’ютерного обладнання виключно (!) для першачків. В областях буксують соціальні програми, через безробіття слабенько наповнюються місцеві скарбниці…

Відтак зрозуміло, що впровадження анонсованої реформи дуже залежить від фінансування. Тож хай як оптимістично не пропагують освітні революційні новації очільники уряду та МОН, очевидно поки що одне: будуть гроші — буде і «Нова українська школа».

У вересні 2017 року набув чинності Закон України «Про освіту», який передбачає широку реформу освіти. Вона дістала назву «Нова українська школа», і загальну вартість її упровадження уряд оцінив у 87 мільярдів гривень. Серед новацій — збільшення тривалості шкільної освіти до 12 років та розширене використання української мови в освітньому процесі, повне змістове і методичне «перезавантаження» навчальних програм, упровадження посади освітнього омбудсмена, а також надання більшої автономії школам і педагогам у виборі навчальних методів і методик.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
На правила безпеки начхати
Читати
А віз усе на місці
Читати
Відкладати нема з чого
Читати
Багаті багатшають
Читати
Знищили остаточно
Читати
Криваві наслідки війни
Читати
Для тих, у кого ще є
Читати
Робота над помилками
Читати
Вікно в Африку
Читати





— Іване Івановичу, ви мене чуєте?

— Та чую! Тільки говори на пару тисяч «зелених» голосніше...

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове