Архів
Вівторок,
24 квітня 2018 року

№ 31 (19578)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Протести не вщухають

У ВІРМЕНІЇ акції протесту розгорілися з новою силою.

Докладніше...
Конфліктне розлучення

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Брюссель відкинув усі пропозиції Лондона з приводу того, як уникнути появи кордону між Республікою Ірландія і Північною Ірландією після Brexit.

Докладніше...
Уже ядерна держава

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Кім Чен Ин заявив про призупинення ядерних випробувань.

Докладніше...
Антитерористична зачистка

ІНДІЯ. У штаті Махараштра служба безпеки провела наймасштабнішу за останні 40 років антитерористичну операцію.

Докладніше...
Іще один зухвалий напад

АФГАНІСТАН. У Кабулі знову стався теракт.

Докладніше...
«Данина солідарності»

ПОЛЬЩА. Уряд ініціював запровадження нового податку для найбагатших.

Докладніше...
Стає дедалі гарячіше

ЄМЕН. Аравійська коаліція бомбардує південно-східні райони країни.

Докладніше...
Була найстарішою

В ЯПОНІЇ у віці 117 років померла жінка, яка досі офіційно вважалася найстарішою людиною на Землі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Екологічна панорама

Нафту і газ — під заборону

Михайло ГУБАШ.

УРЯД Нової Зеландії ухвалив рішення про заборону на пошук та розробку родовищ нафти і газу на шельфі. Про це 11 квітня заявила прем’єр-міністр Д. Ардерн. Така заборона не передбачає відкликання ліцензій, виданих до квітня поточного року. Роботи за цими ліцензіями можуть тривати, але не довше ніж до 2030-го.

Тільки «зелена» електрика

КОРПОРАЦІЯ Apple офіційно оголосила, що її підприємства по всьому світу відтепер на 100% живляться електроенергією, яка виробляється на основі відновлюваних джерел (ВДЕ). Йдеться про магазини, офіси, дата-центри компанії, розташовані в 43 країнах, зокрема у Сполучених Штатах Америки, Великій Британії, Китаї, Індії.

Сонце і вітер перемагають атом

НАПРИКІНЦІ минулого року вітрові та сонячні електростанції Британії вперше обійшли атомні за обсягами генерації: 18,33 ТВт-год проти 16,69 ТВт-год. Про це повідомила газета The Guardian із посиланням на дані міністерства підприємництва, енергетики і промислової стратегії. Загалом у Великій Британії нараховується вісім АЕС.

Уряд Бельгії схвалив новий енергетичний пакет, який передбачає відмову від атомної енергетики у період між 2022-м і 2025 роками. Країна займає четверте місце у світі після Франції, Словаччини та України з найбільшою часткою атомних ресурсів у національних енергетичних мережах. Дві тамтешні АЕС (з сімома ядерними реакторами) будуть закриті, а інвестиції спрямують на збільшення потужностей відновлюваних джерел енергії, переважно на морські вітрові електростанції.

Клімат спричиняє конфлікти

НЕЩОДАВНО Рада Безпеки Організації Об’єднаних Націй визнала зміни клімату рушійною силою уразливості і конфліктів. Наприкінці березня поточного року Радбез ООН одноголосно схвалив резолюцію 2408, в якій ідеться про те, що кліматичні зміни є одним із факторів, які дестабілізують регіон і спричиняють конфлікт у Сомалі. Втім, як відомо, побутує й протилежна думка: зміни клімату (у вигляді тайфунів, цунамі, торнадо та ін.) якраз викликають конфлікти між людьми (війни, збройні протистояння, криваві революції, геноцид тощо).

Ой у морі-океані...

КЛІМАТОЛОГИ оцінили частоту, тривалість та інтенсивність періодів аномальної спеки у Світовому океані за останні 90 років. Як з’ясувалося, в середньому всі ці показники за майже століття значно зросли. Цей факт учені однозначно пов’язують із процесами глобальних змін клімату і наголошують, що в подальшому це може згубно позначитися на стані морських екосистем.

«Енергетичний» острів

НІДЕРЛАНДИ, Данія та Німеччина досягли угоди щодо будівництва великого хабу вітрової енергії в Північному морі. Новий штучний острів площею 6 кв. км створять на найбільшій піщаній мілині під назвою Доггер-банка. Острів буде оточений вітряними фермами, матиме злітно-посадкову смугу для повітряних суден і порт та вироблятиме електрику для 80 мільйонів європейців. Потужний хаб стане базою для передавання виробленої енергії вітру до Нідерландів, Данії, Німеччини, Великої Британії, Норвегії і Бельгії. Планується, що енергію продукуватимуть понад десять тисяч вітряних турбін, повідомляє «Європейська правда».

Бюджет у плюсі, вуглець — у мінусі

НАЙБІЛЬША в Україні (і третя за потужністю в Європі) сонячна електростанція буде побудована компанією ДТЕК на гроші китайських інвесторів неподалік м. Нікополя Дніпропетровської області. Будівництво планують завершити вже до кінця поточного року. СЕС розташовуватиметься на території відпрацьованого кар’єру — на землях, не придатних для ведення сільського господарства. Екологічний ефект від роботи електростанції — щорічне скорочення викидів в атмосферу на 300 тис. тонн СО2. Вироблення «зеленої» електрики Нікопольською СЕС становитиме понад 280 млн кВт-год. Це забезпечить енергоспоживання 100 тис. домогосподарств. У регіоні з’являться нові робочі вакансії, а місцеві бюджети поповняться десятками мільйонів податкових відрахувань.

Злочинці нищать природу

ЗА ДАНИМИ звіту Всесвітнього фонду дикої природи (WWF), браконьєрство, незаконна вирубка лісів і рибальство загрожують виживанню деяких з найбільш знакових видів тварин і рослин. На території майже половини з 200 об’єктів, визнаних світовою спадщиною ЮНЕСКО, процвітає браконьєрство. Яванські носороги та дикі тигри — серед тварин, виживанню яких злочини проти дикої природи загрожують найбільше.

Всесвітній фонд дикої природи дослідив види тварин і рослин, котрі охороняються Конвенцією про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення. Автори дослідження виявили, що на території 45% об’єктів світової спадщини тваринам і рослинам загрожує браконьєрство. У період із 1970-го по 2012 рік чисельність видів дикої природи скоротилася в середньому на майже 60%. Нелегальна торгівля видами оцінюється у 19 млрд доларів на рік, а неліцензована торгівля деревиною стала причиною знищення 90% лісів у найбільших країнах тропічної зони, передає «BBC News Україна».

Промислова вирубка лісів — проблема світу. За даними Організації з продовольства та сільського господарства ООН, щорічно втрачається 13 млн га зелених масивів, натомість виростає вдічі менше.

Одним спекотно, інші замерзають

У НІМЕЧЧИНІ середина квітня стала найспекотнішою за останні 200 років — подекуди температура повітря наближалась до 30 градусів. А, скажімо, березень у Києві цього року був найхолоднішим од початку ХХІ століття. Середня температура становила всього 1,9 градуса.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
На правила безпеки начхати
Читати
А віз усе на місці
Читати
Відкладати нема з чого
Читати
Багаті багатшають
Читати
Знищили остаточно
Читати
Криваві наслідки війни
Читати
Для тих, у кого ще є
Читати
Робота над помилками
Читати
Вікно в Африку
Читати





— Іване Івановичу, ви мене чуєте?

— Та чую! Тільки говори на пару тисяч «зелених» голосніше...

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове