Архів
Вівторок,
24 квітня 2018 року

№ 31 (19578)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Протести не вщухають

У ВІРМЕНІЇ акції протесту розгорілися з новою силою.

Докладніше...
Конфліктне розлучення

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Брюссель відкинув усі пропозиції Лондона з приводу того, як уникнути появи кордону між Республікою Ірландія і Північною Ірландією після Brexit.

Докладніше...
Уже ядерна держава

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Кім Чен Ин заявив про призупинення ядерних випробувань.

Докладніше...
Антитерористична зачистка

ІНДІЯ. У штаті Махараштра служба безпеки провела наймасштабнішу за останні 40 років антитерористичну операцію.

Докладніше...
Іще один зухвалий напад

АФГАНІСТАН. У Кабулі знову стався теракт.

Докладніше...
«Данина солідарності»

ПОЛЬЩА. Уряд ініціював запровадження нового податку для найбагатших.

Докладніше...
Стає дедалі гарячіше

ЄМЕН. Аравійська коаліція бомбардує південно-східні райони країни.

Докладніше...
Була найстарішою

В ЯПОНІЇ у віці 117 років померла жінка, яка досі офіційно вважалася найстарішою людиною на Землі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • З приводу

Паралельний світ

Руслана Зінченко.

У БЕРЕЗНІ 2014 року після Революції гідності Кабмін ухвалив постанову «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету», якою заборонив держустановам (окрім особливих випадків) придбання меблів, побутової техніки, проведення ремонту тощо і встановив ліміт на зарплати чиновникам у розмірі 15 «мінімалок». Та «протрималися» чиновники недовго. У жовтні 2016-го уряд пом’якшив обмеження витрат на утримання держструктур, скасувавши згадану постанову й ухваливши нову — «Про ефективне використання державних коштів». Чиновникам дозволили отримувати необмежені зарплати й купувати меблі, побутову техніку, автотранспортні засоби тощо. Але з урахуванням граничних сум витрат.

Вочевидь, уряд на відміну від більшості громадян і справді вважає, ніби життя в Україні що не день, то кращає і заможнішає. Тому нещодавно зробив чиновникам черговий приємний подарунок, змінивши граничні суми витрат. Зрозуміло, у бік зростання. Наприклад, для членів Кабміну та глави Адміністрації Президента можна придбати автомобіль за ціною до 1 мільйона 200 тисяч гривень (було до 500 тисяч). Стільки ж дозволено витратити на автівки для секретаря РНБО, голів Нацради з питань телерадіомовлення, Центральної виборчої комісії, Рахункової палати, Конституційного суду, а також для генпрокурора, директора НАБУ та керівників низки інших держорганів. Граничні суми на придбання автомобілів для обслуговування посадових осіб Адміністрації Президента, апарату Верховної Ради і секретаріату Кабміну зросли з 250 тисяч гривень до 900 тисяч. А от витрати на відеотехніку, теле- і радіоапаратуру для службових кабінетів підвищили із п’яти тисяч гривень до 25 тисяч. Щоправда, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман доручив Мінфіну та іншим уповноваженим органам проконтролювати, щоб гроші, які виділятимуть на машини, техніку чи меблі, витрачалися ефективно. Що це означає, кожен вирішує сам.

Чому Кабмін вирішив, що підвищення граничних витрат для держустанов сьогодні на часі, збагнути важко. Однозначно, жодних економічних підстав для цього немає. За підсумками минулого року, ВВП зріс на 2,2%, а офіційний показник інфляції сягнув 14%. Мінімальна зарплата і пенсії 2018-го підвищилися приблизно на стільки ж. Тим часом витрати на утримання держструктур у декілька разів перевищують темпи інфляції: фінансування Адміністрації Президента збільшено на 34%, апарату Верховної Ради — на 39, Кабміну — на 150%... Якби ж то й доходи українців зростали такими темпами!

«Нинішня влада формує паралельний для себе світ — зовсім інший, ніж той, в якому живе більшість громадян України, — вважає голова Комітету економістів України Андрій Новак. — Спочатку чиновники неадекватно збільшують витрати на себе, потім заявляють, що треба використовувати гроші ефективно. Цікаво, що Прем’єр мав на увазі під ефективністю: щоб кращі автомобілі закуповували для керівників, а гірші — для підлеглих? Можновладці турбуються про себе більше, ніж про національну оборону і соціальне забезпечення громадян України. Найвищі посадовці ще й накопичують доходи через масове використання офшорних схем, держмайна і надр, які є загальнонаціональними».

До речі, Кабмін востаннє оновлював свій автопарк незадовго до Євромайдану. Тобто більшості машин у ньому по чотири-п’ять років. Але, вочевидь, урядовцям просто таки кортить пересісти на сучасніші. Не варто сподіватися, що, маючи можливість витратити понад мільйон гривень державних грошей, хтось із них вибере дешевшу і практичнішу модель. Без підігріву сидінь та шкіряного салону чиновнику не працюватиметься! А ще можна домовитись зі знайомим власником автосалону і отримати так званий відкат за те, що машину (а може й кілька) відомство придбало саме у нього... От тільки оплачується все це задоволення податками, які здираються з пересічних українців. Чи згодні останні утримувати чиновницький паралельний світ, уряд абсолютно не цікавить.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
На правила безпеки начхати
Читати
А віз усе на місці
Читати
Відкладати нема з чого
Читати
Багаті багатшають
Читати
Знищили остаточно
Читати
Криваві наслідки війни
Читати
Для тих, у кого ще є
Читати
Робота над помилками
Читати
Вікно в Африку
Читати





— Іване Івановичу, ви мене чуєте?

— Та чую! Тільки говори на пару тисяч «зелених» голосніше...

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове