Архів
Вівторок,
24 квітня 2018 року

№ 31 (19578)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Протести не вщухають

У ВІРМЕНІЇ акції протесту розгорілися з новою силою.

Докладніше...
Конфліктне розлучення

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Брюссель відкинув усі пропозиції Лондона з приводу того, як уникнути появи кордону між Республікою Ірландія і Північною Ірландією після Brexit.

Докладніше...
Уже ядерна держава

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Кім Чен Ин заявив про призупинення ядерних випробувань.

Докладніше...
Антитерористична зачистка

ІНДІЯ. У штаті Махараштра служба безпеки провела наймасштабнішу за останні 40 років антитерористичну операцію.

Докладніше...
Іще один зухвалий напад

АФГАНІСТАН. У Кабулі знову стався теракт.

Докладніше...
«Данина солідарності»

ПОЛЬЩА. Уряд ініціював запровадження нового податку для найбагатших.

Докладніше...
Стає дедалі гарячіше

ЄМЕН. Аравійська коаліція бомбардує південно-східні райони країни.

Докладніше...
Була найстарішою

В ЯПОНІЇ у віці 117 років померла жінка, яка досі офіційно вважалася найстарішою людиною на Землі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Влада і преса

«Не заперечує проти...»

Колектив газети захисту інтересів селян України «Сільські вісті».

НА СТАРИЙ Новий рік з-поміж численних поздоровлень зі святом і листів читачів одержали «Сільські вісті» різдвяне послання на офіційному, прикрашеному тризубом і шапкою (написом) «Фонд державного майна України», грізну заяву: «У зв’язку із закінченням 15.12.2017 року терміну дії договору оренди за №6140 від 29.02.2012 року, керуючись ст. 764 ЦКУ, ст. 17 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», п. 10.4 договору оренди, регіональне відділення ФДМУ по м. Києву, як орендодавець по даному договору, відмовляє в продовженні строку його дії та вважає договір припиненим», «...вимагаємо повернути об’єкт оренди… протягом 3-х робочих днів».

Про зміст і підтекст цього документа, а також про те, чому столичні фондороби поспішали, йшлось у кореспонденції «Через коліно? Не вдасться!» («Сільські вісті» за 30 січня ц. р.).

Такого ж попереджувального листа в той же день, що і ми, одержали і наші сусіди, теж українськомовні, — газета «Україна молода».

Прикінцева цитата січневої публікації у «Сільських вістях» закінчувалася небезпідставним припущенням і двома запитаннями: «Складається враження, що чиновництву муляють очі видання з патріотичною, проукраїнською, позицією, передусім — україномовні. І це відбувається саме в той час, коли в суспільстві час од часу спалахує дискусія щодо «мовного питання». Коли вустами Президента і Прем’єр-міністра висловлюється відданість одному з головних принципів демократії — свободі слова.

Тут напрошується ключове запитання: хіба може українська влада боротися з УКРАЇНСЬКОЮ І УКРАЇНОМОВНОЮ пресою?

Невже для чинної влади її ледве не щоденна патріотична риторика — хіба що колискова для гречкосіїв-простаків?..»

У боротьбу за законні права редакції — єдиної в державі всенародної газети захисту інтересів селян — включилися читачі «Сільських вістей», зокрема наші численні вірні друзі — передплатники.

За дорученням Голови Верховної Ради України Андрія Парубія Комітет з питань свободи слова та інформації розглянув звернення головних редакторів популярних газет «Сільські вісті» та «Україна молода» Василя Сподаренка і Михайла Дорошенка у зв’язку з відмовою регіонального відділення Фонду державного майна України в місті Київ продовжити дію договору оренди приміщень у державному видавництві «Преса України» (проспект Перемоги, 50), які редакція газети «Сільські вісті» займала ще з часу введення у дію цього комплексу 1960 року, а газета «Україна молода» — з часу заснування видання, тобто з 1991 року.

Комітет заслухав та обговорив аргументи головних редакторів обох видань, взявши до відома й запевнення директора видавництва «Преса України» Сергія Мельника стосовно зацікавленості підприємства в тому, аби редакції «Сільських вістей» та «України молодої», що є профільними орендарями, й надалі безперешкодно працювали у приміщенні «Преси України». В підсумку ухвалено рішення звернутися до Фонду державного майна України з рекомендацією зважити на високу суспільну місію, яку виконують ці україномовні видання, та вирішити питання щодо продовження договорів оренди для редакцій.

Регіональне відділення ФДМУ по місту Київ цього ж дня, коли засідав Комітет з питань свободи слова та інформації (4 квітня ц. р.), направило ПП «Загальнополітичне видання «Сільські вісті» офіційного листа за підписом першого заступника начальника згаданого вище відомства Р. М. Новікова. Ось витяг з цього ділового паперу: «Регіональне відділення листами від 23.02. 2018 №30-06/2035 та від 28.03.2018 № 30-06/3140 зверталось до Державного управління справами як органу, що уповноважений управляти державним майном, з пропозицією ще раз терміново розглянути питання про необхідність використання для власних потреб державного нерухомого майна, що було свого часу передане в орендне користування ПП «Загальнополітичне видання «Сільські вісті», газета захисту інтересів селян України».

Листом від 03.04.2018 №01-13/20/0675 Державне управління справами повідомило регіональне відділення, що «не заперечує проти укладання згідно з чинним законодавством України договору оренди з метою розміщення видавництва друкованих засобів масової інформації та видавничої продукції, що видається українською мовою» (підкр. наше. — «Сільські вісті»).

Ось такий лист, а якщо глибше — то непростий ребус. З відповіді важко зрозуміти, Державне управління справами НЕ ЗАПЕРЕЧУЄ чи ПРОТИ орендного договору? Тут, як у тому відомому вислові: «Карати не можна помилувати».

Здавалося б, безневинне чиновницьке порушення мовної норми, а з юридичної точки зору може перетворитися на проблему для двох загальноукраїнських видань.

Ми зрозуміли однозначно: Державне управління справами НЕ ПРОТИ договору оренди, про що і повідомляємо вас, наші численні передплатники.

Тож редакція щиро вдячна всім, хто став на захист не лише «Сільських вістей» і «України молодої», а й демократизму в державі, який названі видання сповідують.

Окрема подяка Комітету з питань свободи слова та інформації Верховної Ради України, його голові народному депутатові Вікторії Сюмар і головному консультанту секретаріату Комітету Людмилі Блищик, котрі оперативно і предметно розглянули звернення керівників «Сільських вістей» і «України молодої», взяли ситуацію на контроль і закликали виконавчу владу до здорового глузду.

Принагідно зауважуємо, що у нестримному бажанні виселити редакцію «Сільських вістей», а також «України молодої» з приміщення державного видавництва «Преса України» регіональне відділення Фонду державного майна України по місту Київ грубо порушило статті 1, 2-гу Закону України «Про посилення захисту майна редакцій засобів масової інформації, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження, творчих спілок» (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2010, №30, ст. 397).

У статті 3-й названого закону зазначено: «У разі відмови від укладення договору найму (оренди), а також неодержання відповіді у встановлений строк зацікавлені особи мають право звернутися за захистом своїх інтересів до суду». В разі порушення цього закону чиновниками регіонального відділення ФДМУ по місту Київ редакція «Сільських вістей» залишає за собою право відстоювати не тільки редакційні інтереси, а й інтереси України як правової держави.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
На правила безпеки начхати
Читати
А віз усе на місці
Читати
Відкладати нема з чого
Читати
Багаті багатшають
Читати
Знищили остаточно
Читати
Криваві наслідки війни
Читати
Для тих, у кого ще є
Читати
Робота над помилками
Читати
Вікно в Африку
Читати





— Іване Івановичу, ви мене чуєте?

— Та чую! Тільки говори на пару тисяч «зелених» голосніше...

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове