Архів
Вівторок,
24 квітня 2018 року

№ 31 (19578)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Протести не вщухають

У ВІРМЕНІЇ акції протесту розгорілися з новою силою.

Докладніше...
Конфліктне розлучення

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Брюссель відкинув усі пропозиції Лондона з приводу того, як уникнути появи кордону між Республікою Ірландія і Північною Ірландією після Brexit.

Докладніше...
Уже ядерна держава

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Кім Чен Ин заявив про призупинення ядерних випробувань.

Докладніше...
Антитерористична зачистка

ІНДІЯ. У штаті Махараштра служба безпеки провела наймасштабнішу за останні 40 років антитерористичну операцію.

Докладніше...
Іще один зухвалий напад

АФГАНІСТАН. У Кабулі знову стався теракт.

Докладніше...
«Данина солідарності»

ПОЛЬЩА. Уряд ініціював запровадження нового податку для найбагатших.

Докладніше...
Стає дедалі гарячіше

ЄМЕН. Аравійська коаліція бомбардує південно-східні райони країни.

Докладніше...
Була найстарішою

В ЯПОНІЇ у віці 117 років померла жінка, яка досі офіційно вважалася найстарішою людиною на Землі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Набір гасел від уряду

Марина ТІШКОВА.

Завершився останній у квітні пленарний тиждень. Попереду в депутатів три тижні роботи у комітетах та на округах (так принаймні задекларовано). Загалом розглянуто близько двадцяти проектів законів та постанов, ухвалено один закон.

Відлуння Чорнобиля

У ВІВТОРОК активно обговорювали «чорнобильські» проблеми. Їх, на жаль, традиційно багато. Наприклад, ситуація з харчуванням 85 тисяч дітей, котрі мають статус постраждалих від аварії, уже доведена до критичного стану. Сьогодні компенсація для них становить 18 гривень на день. Ця сума й так злиденна, але у восьми областях тендерна кампанія була зірвана. Згідно з законопроектом, ухваленим у першому читанні, уряд повинен збільшити компенсацію «аж» до приблизно 30 гривень на день.

Зроблено крок до врегулювання проблеми громадян, які проживали на забруднених територіях і захворіли внаслідок опромінення. Згідно із проектом закону, ухваленим у першому читанні, їм мають видавати посвідчення потерпілих від аварії на ЧАЕС І категорії.

Законопроект Радикальної партії, яким пропонувалося відновити державні гарантії і соціальний захист чорнобильців, скасовані ще «папєрєдніками», направили на доопрацювання. Як це було, читайте на 2 сторінці.

Втручання чи необхідний захід?

ЗАКОНОТВОРЧИЙ здобуток пленарного четверга не вельми щедрий. Одноразову виплату сім’ям загиблих військовослужбовців збільшено з 500 до 750 прожиткових мінімумів. Окрім того, соціальний захист поширили на осіб без громадянства та іноземців, які уклали контракти на проходження служби в Збройних силах України і захищали нашу державу на сході.

Представляти «церковне» питання до сесійної зали прибув Президент П. Порошенко. Він заявив, що власна церква — це «абсолютно необхідний атрибут незалежної держави», автокефалія лежить у площині національної безпеки та оборони. Крім того, за даними Президента, всі помісні церкви нового та новітнього часу були визнані незалежними лише завдяки втручанню держави, так що Україні нема чого вагатися. Парламент підтримав звернення 268 «за».

Деякі політологи висловлюють настороженість: Україна за Конституцією — світська держава, в якій задекларовано свободу віросповідання, тому настільки активна позиція Президента різко дисонує з юридичним боком питання. Утім, стало відомо, що Вселенський Патріарх Варфоломій на початку квітня мав зустріч не тільки з П. Порошенком, а й із президентами Македонії та Боснії (в цих країнах також існують гострі церковні проблеми). Тож, можливо, рішення української влади прийняті цілком у дусі сучасних тенденцій.

Зайняти місце на карті

У П’ЯТНИЦЮ під час традиційної «Години запитань до уряду» перед депутатами виступив Прем’єр В. Гройсман. Причина вагома — 14 квітня два роки тому його призначили на посаду. На думку В. Гройсмана, головний його здобуток — це «початок відновлення соціальної справедливості». Під цим поняттям він розуміє зміну пенсійної системи, від чого українці досі не можуть оговтатися. Крім того, є ще один привід пишатися — вдвічі зросла «мінімалка» (як і, власне, ціни на товари та послуги), почали ремонтувати дороги... Утім, результати соціологічних досліджень свідчать, що прості люди оцінюють дії влади протилежним чином.

Насамкінець В. Гройсман набором гасел оприлюднив завдання на майбутнє — забезпечити швидкий економічний ріст, створити нові робочі місця, відстоювати національні інтереси, відновити територіальну цілісність держави. Крім того, ще слід «зайняти гідне місце на мапі Європи і світу» (!).

Трішки «пощипавши» Прем’єра запитаннями, депутати спокійно розійшлися на міні-«канікули». Наступне пленарне засідання — 15 травня.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
На правила безпеки начхати
Читати
А віз усе на місці
Читати
Відкладати нема з чого
Читати
Багаті багатшають
Читати
Знищили остаточно
Читати
Криваві наслідки війни
Читати
Для тих, у кого ще є
Читати
Робота над помилками
Читати
Вікно в Африку
Читати





— Іване Івановичу, ви мене чуєте?

— Та чую! Тільки говори на пару тисяч «зелених» голосніше...

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове