Архів
Вівторок,
24 квітня 2018 року

№ 31 (19578)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Протести не вщухають

У ВІРМЕНІЇ акції протесту розгорілися з новою силою.

Докладніше...
Конфліктне розлучення

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Брюссель відкинув усі пропозиції Лондона з приводу того, як уникнути появи кордону між Республікою Ірландія і Північною Ірландією після Brexit.

Докладніше...
Уже ядерна держава

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Кім Чен Ин заявив про призупинення ядерних випробувань.

Докладніше...
Антитерористична зачистка

ІНДІЯ. У штаті Махараштра служба безпеки провела наймасштабнішу за останні 40 років антитерористичну операцію.

Докладніше...
Іще один зухвалий напад

АФГАНІСТАН. У Кабулі знову стався теракт.

Докладніше...
«Данина солідарності»

ПОЛЬЩА. Уряд ініціював запровадження нового податку для найбагатших.

Докладніше...
Стає дедалі гарячіше

ЄМЕН. Аравійська коаліція бомбардує південно-східні райони країни.

Докладніше...
Була найстарішою

В ЯПОНІЇ у віці 117 років померла жінка, яка досі офіційно вважалася найстарішою людиною на Землі.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Якщо не києм, то палицею

Микола НЕЧИПОРЕНКО.

Дніпропетровська область.

Найближчої неділі жителі Піщанської ОТГ обиратимуть чільника. Люди хочуть реалізувати своє право на вільний вибір, але це не влаштовує депутата-латифундиста.

Про те, як нардеп Вадим Нестеренко з «Блоку Петра Порошенка» намагався весь Новомосковський район разом із кількома сільрадами двох сусідніх зробити єдиною територіальною громадою, а насправді — вотчиною для себе, наша газета вже писала («СВ» від 05.05 та 24.10 за 2017-й рік). Тим часом слуга народу продовжує наполегливо йти до своєї мети.

МІСТО Новомосковськ нардеп до своїх рук прибрав: мер, законно обраний понад три роки тому, так і не зміг зайняти своє крісло. Посаду обійняла людина нардепа. Ні обласна влада, ні та, що на київських пагорбах, незважаючи на Конституцію, нібито нічого не можуть вдіяти. За свої права виступає сільський люд — більше року обороняється і захищається, не погоджуючись ставати підневільними Вадима Нестеренка, який хоче згуртувати навколо міста всі території, де домінують контрольовані ним аграрні підприємства. Наслідком цієї боротьби стало рішення про створення окремої Піщанської ОТГ. 29 квітня тут мають відбутися вибори її голови, старост і депутатів.

Відразу двома скандалами ознаменувалося формування територіальної виборчої комісії. Щоб затвердити поіменний склад і обрати керівника, заступника та секретаря, голова районної виборчої комісії Лариса Маміна одних представників селян запросила на 8-му годину ранку, інших — на 9-ту, решту — на 10-ту. Коли другі прибули на засідання, перші «довірені» вже призначили з-поміж себе головою ТВК Августа Блюмкіна від БПП «Солідарність», а його заступником — Дмитра Малибогу від Опоблоку. Ця змичка БПП з Опозиційним блоком не випадкова — у діяннях великої різниці між ними нема. А для Нестеренка власні інтереси — над усе, тож партійні принципи тут ні до чого: годяться всі, хто його захищає.

Отже, коли «третьосортні» претенденти прибули у ТВК на призначену годину, то дізналися, що не тільки ключові ролі розподілено без них, а й рахувати голоси їм не дадуть. Зчинився перший скандал. Та навіть цю надзвичайну подію пан Нестеренко повернув на свою користь. У зв’язку з непорозуміннями, що виникли, він, мовляв, ініціював зміни до складу виборчої комісії, внаслідок чого кількість підконтрольних нардепу членів комісії переважила. Замість Блюмкіна головою призначили Василя Астіона, якого в області відкрито називають рейдером. Торік він прибрав до рук ще кілька сільськогосподарських підприємств.

Узурпація влади корумповано-мафіозним угрупованням — так прокоментували події навколо новоствореної Піщанської ОТГ місцеві селяни. Народ докидає, що це свавілля чиниться з участю обласних та районних органів виконавчої влади. Інакше як розуміти подальші підступні й підлі дії? Конференція у селі Піщанка Новомосковської районної організації партії Петра Порошенка «Солідарність» відбулася, звісно ж, з участю почесного гостя народного депутата В. Нестеренка. Більшістю голосів було висунуто кандидатів у депутати, на посади голови та старости Піщанської ОТГ — вибори відбудуться 29 квітня цього року.

Гнів селян викликали ці списки кандидатів. Серед них провладна й нафталінова номенклатура районних бюрократів-дармоїдів та персонажів карних справ: Олександр Б. (фігурант кримінальної справи за ст. 356-ю ККУ), Людмила Х., діловод Орлівщинської сільради (фігурантка за двома статтями), Марина Б., яка проходить за ознаками, передбаченими п’ятьма статтями, в тому числі за підозрою в нецільовому використанні й розкраданні бюджетних коштів на суму понад 14 мільйонів гривень, і Сергій Т. — підсудний у справі, що розглядається в суді. Але й це ще не все. Дивно було побачити серед кандидатів на голову Піщанської ОТГ від Блоку Петра Порошенка прізвище Миколи Мазниці, оскільки саме він, наразі чинний голова Піщанської сільської ради, цілий рік докладав неймовірних зусиль, аби завадити Вадиму Нестеренку загарбати всі тутешні ресурси. І ось борець за справедливість раптом погодився на обрання головою ОТГ від партії, під прикриттям якої Вадим Нестеренко чинив і чинить своє свавілля!

Місцеві селяни пережили справжній шок. Микола Мазниця, знамено і надія всіх, хто опирався натиску владців, тепер здався на їхню милість? Чимало хто з місцевих цей вчинок сприйняли за зраду, інші гадали, що його залякали або перекупили. Сам Микола Павлович свій, м’яко кажучи, неочікуваний фінт пояснив ще несподіваніше. Його, мовляв, переконав очільник області Валентин Резніченко, вбачаючи у ньому помічника і влади, і людей. Тобто все — заради народу, а власна репутація та принципи тут ні до чого.

Одначе ця «жертва» Мазниці ще дужче збурила пристрасті. Сільські активісти направили гнівне послання керівництву Європейського Союзу і Представництву ЄС в Україні, Єврокомісару з питань європейської політики сусідства і голові групи підтримки України в Єврокомісії, а також керівникові Ради донорів децентралізації в Україні. У листі йдеться: «Маніпулюючи виборчим законодавством і використовуючи адміністративні важелі та кримінальні елементи, наші впливові можновладці запроваджують злочинно-політичну диктатуру і з усіх сил вдаються до узурпації влади, щоб взяти під свій контроль територіальну об’єднану громаду і використовувати її ресурси та бюджет для власного збагачення». Люди б’ють на сполох, що, мовляв «заяви української влади про успіхи децентралізації — брехня, націлена на використання авторитету ЄС у процесі знищення селянських громад».

Послання містить і звернення-застереження до вітчизняної влади: на прикладі Піщанської ОТГ децентралізація, репрезентована владою як успішна реформа, фактично стала розподілом країни на «князівства» олігархів, які знищують село.

Тим часом Вадим Нестеренко за підтримки вірних «денщиків» різних калібрів не складає зброї і всупереч здоровому глузду та чинному законодавству продовжує гнути своє. Не може не викликати захоплення стійкість мешканців чотирьох нинішніх сільрад, які продовжують горою захищати свої інтереси. Борються з підступністю, яка давно вже за межею порядності. Ось приклад. На зборах партійців БПП «Солідарність», де М. Мазницю висували кандидатом на посаду голови ОТГ, Нестеренко сказав про нього як про претендента номер один, гідного очолити перспективну громаду, закликав помиритися та не згадувати лихого. Але за три години до завершення реєстрації кандидатів члени партії чинного президента зібралися на термінові збори і дружно відкликали його кандидатуру. Обдурили як наївного невдаху чи помстилися, позбавивши людей права надати йому перевагу? Та не все врахували змовники: зневажливе «відлучення» Мазниці збурило селян, змусивши їх вдатися до контрзаходів. У двох із чотирьох сільських рад — Орлівщанській і Меліоративній — активісти створили групу опору — «Команду розвитку та реформ своєї громади» на чолі із Сергієм Шеповаловим. Команда оприлюднила ідею, що зовсім не обов’язково центром ОТГ має бути Піщанка. Селище Меліоративне і за розмірами більше, і забудовою краще, і розміщується в центрі.

Новостворена команда уклала угоду про співпрацю з громадською організацією «Національні дружини» і повідомила, що майже 60 членів «НД» разом із місцевими добровольцями наглядатимуть за ходом виборів на виборчих дільницях. Активісти запевняють, що діятимуть, дотримуючись законних методів.

Ці заходи аж ніяк не зайві. Судячи з усього, супротивна сторона планувала зірвати вибори. Адже після призначення головою ТВК Василь Астіон спочатку не потикавсь у Піщанку. Коли ж нарешті прибув, то як не кликали його на робоче місце, щоб комісія запрацювала, він так і не прийшов. Більше того: написав заяву, що йому... не дають працювати, не пускають у приміщення. Активістам команди Сергія Шеповалова нічого не залишалось, як зафіксувати цей факт «саботажу та спроби паралізувати роботу виборчої комісії». Поки Новомосковська районна комісія робила вигляд, що реагує на цю подію, Команда розвитку і реформ звернулася зі скаргою у столичну ЦВК.

Аж тут вигулькнув ще один абсурдний факт: у претенденти на посаду голови ОТГ зареєструвалося аж 33… сторонні особи з Дніпра, Нікополя, Павлограда і Тернівки, а також трьох сусідніх районів. Два Баглаї, брат і сестра Бєлови, чоловік і дружина Варяниці, троє Кінахів, троє Наконечних і двоє Чернявських… Не тільки задля плутанини цим бажаючим раптом закортіло обійняти посаду сільського голови у невідомій їм Піщанці. Жоден із кандидатів не приїхав у село, натомість кожен передав списки своїх людей, запропонованих у члени виборчих дільничних комісій. Звісно ж, переважно тих, кого місцеві сном-духом не знають.

Ось такий виборчий «прийомчик» у влади. За словами активістів із Команди, подання списків місцевих кандидатів до дільничних комісій губляться та ігноруються, натомість «фейкові» беруться до уваги. У великому бізнесі цей метод називається «розмиванням акцій» — типова рейдерська схема, яка в цьому випадку замість селянської ОТГ має забезпечити виникнення «нестеренки».

Уже зараз зрозуміло, що вибори, котрі відбудуться найближчої неділі, миру не принесуть. Та селяни готуються до вирішальної сутички і готові битися до кінця.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
На правила безпеки начхати
Читати
А віз усе на місці
Читати
Відкладати нема з чого
Читати
Багаті багатшають
Читати
Знищили остаточно
Читати
Криваві наслідки війни
Читати
Для тих, у кого ще є
Читати
Робота над помилками
Читати
Вікно в Африку
Читати





— Іване Івановичу, ви мене чуєте?

— Та чую! Тільки говори на пару тисяч «зелених» голосніше...

Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове