Архів
Вівторок,
17 квітня 2018 року

№ 29 (19576)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Другого туру не буде

ЧОРНОГОРІЯ. Президентом обраний Міло Джуканович.

Докладніше...
Близькосхідна криза

СИРІЯ. Ліга арабських держав схвалила ракетні удари по хімічних базах у цій країні.

Докладніше...
Бродіння настроїв

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. У Лондоні вимагали другого референдуму щодо Brexit.

Докладніше...
Альтернативна валюта

ВЕНЕСУЕЛА. Мерія Каракаса випустила власну альтернативну валюту, яка називається карібі.

Докладніше...
Політичне перезавантаження

СЛОВЕНІЯ. Президент розпустив парламент.

Докладніше...
В одних горять ліси...

АВСТРАЛІЮ охопили масштабні лісові пожежі.

Докладніше...
...в інших лютує холера

У СХІДНІЙ АФРИЦІ зареєстровано спалах холери.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Обережно: шахраї

Чи те виросте, що посіється?

Андрій Навродський.

Ще здавна в народі твердили: «Що посієш, те й пожнеш!». Саме про це, але вже не в переносному, а в прямому сенсі цього твердження і хотів би повести мову.

ЯКОСЬ однієї з минулих весен мені довелося стати свідком цікавого випадку на недільному ринку рідного міста. Як завжди, цікавлячись садово-городніми новинками, я підійшов до двох хвацьких молодиків, які торгували саджанцями. «Ось черешні саме для вашого північного регіону! — хвацько запропонував один. — Вам які — червоні чи жовті?» «Не треба, дякую…» — іронічно усміхнувся їм на сказане, бачачи, що продають вони звичайнісіньку поросль вишні, яка аж ніяк не схожа на черешневі саджанці. Вже хотів, було, йти, аж тут підходить до них зовсім іще молоденька дівчина й питає: «А Білий налив у вас є?». «Є! Ось беріть…» — вигукує один із «селекціонерів» і відокремлює із загальної купки деревце… вишні. А дівчина бере, бо вірить! «Ну, хлопці, ви ж уже майте совість! — не втримався я. — Якщо вже вишнями торгуєте, то хоча б за яблуні їх не видавайте...» Не знаю, чи вдало оті пройдисвіти розпродали того дня свої «біло-наливні черешні», але впевнений, що клопотів через кілька років у деяких їхніх клієнтів буде вдосталь.

Немало проблем буває і у тих городників, які купують насіння з рук. Багато моїх знайомих скаржились, що придбане ними насіння або зовсім не сходить, або ж росте з нього казна-що. «Мені якось так впало в око фото гарного помідора на пакетику з насінням за назвою «Лимон», що я його й придбала, — розповіла городниця з багаторічним стажем Надія Давидівна Стукало з Корюківки на Чернігівщині. — Дотримувалася всіх правил агротехніки, чекала гарного врожаю, але виросли з того насіннячка звичайні малесенькі помідорчики червоного кольору. А ще був випадок, коли мій сусіда придбав на ринку насіння «великої пізньої капусти», яка, як запевняли, зберігатиметься до весни, та виросли у нього якісь такі рослинки, які ми навіть ідентифікувати не змогли. Спеціалісти казали, що схожі вони були на один із сортів ріпаку».

Господиня із Козелецького району Ніна Вертюх також має гіркий досвід купівлі фальсифікованого насіння. «Я багато чого вирощую на своєму городі, люблю експериментувати, — повідала Ніна Миколаївна. — Якось прочитала в одній газеті рекламу оптового продажу насіння, і разом із сусідами та родичами вирішили у складчину купити й собі дещо. Замовили каталог, навибирали собі насіннєвого матеріалу рослин різних видів та сортів і зробили замовлення. Через деякий час мені зателефонував представник тієї фірми і запропонував придбати у них ще й… порожні пакетики для насіння. Він подумав, що ми ним будемо торгувати, адже придбання було гуртове. Я відмовилася, а в голові майнула думка про те, чи варто довіряти тій фірмі, яка пропонує порожні пакетики і її зовсім не цікавить те, якого ґатунку насіння понасипають до них перед продажем. І мої тривожні здогадки тоді підтвердилися — ані схожість насіння, ані урожай із нього ні мене, ні сусідів не порадував».

Та й сам я маю подібний досвід. Довелося мені шукати насіння лікарського змієголовнику — батькам хтось підказав, що помічна ця рослина від серцевих недуг. І от якось на ринку побачив на розкладках пакетики з насінням бажаної рослини. Купив, звичайно ж, і посіяв, керуючись інструкцією, що була на зворотному боці пачечки. Але, скільки не чекав, воно так і не зійшло. Коли пильніше придивився до затертих цифрочок, то побачив, що термін придатності (схожості) його ще у рік попередній вийшов. А я ще й подивувався тоді, чому ж за такими низькими цінами насіння продається? Люди ж при мені пачками набирали собі той насіннєвий матеріал, і підозрюю, що їх чекали такі ж самі «сюрпризи» на грядках…

Так, досі віримо, що можна придбати щось дуже дешеве і мати суперрезультат. Повірте — не станеться такого! Тому, з вашого дозволу, шановні, хотів би дати пораду: перш ніж придбати «копійчане» насіннячко, подумайте і згадайте приказку про дешеву рибку і ніяку юшку. Закликаю бути уважними. Сподіваюся, що наведені у матеріалі приклади спонукають садівників та городників купувати саджанці і насіння у спеціалізованих магазинах або ж у сертифікованих (офіційних) точках продажу представників фірм, які не заплямували своєї репутації. Гарних усім врожаїв!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зона — і з турками
Читати
Друзі наполовину
Читати
Катують по-старому
Читати
Винищують зелені легені
Читати
Менше хліба
Читати
Курс — на бройлерів
Читати
Якщо у школі незатишно
Читати
Щоб і пам’яті не було
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове