Архів
Вівторок,
17 квітня 2018 року

№ 29 (19576)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Другого туру не буде

ЧОРНОГОРІЯ. Президентом обраний Міло Джуканович.

Докладніше...
Близькосхідна криза

СИРІЯ. Ліга арабських держав схвалила ракетні удари по хімічних базах у цій країні.

Докладніше...
Бродіння настроїв

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. У Лондоні вимагали другого референдуму щодо Brexit.

Докладніше...
Альтернативна валюта

ВЕНЕСУЕЛА. Мерія Каракаса випустила власну альтернативну валюту, яка називається карібі.

Докладніше...
Політичне перезавантаження

СЛОВЕНІЯ. Президент розпустив парламент.

Докладніше...
В одних горять ліси...

АВСТРАЛІЮ охопили масштабні лісові пожежі.

Докладніше...
...в інших лютує холера

У СХІДНІЙ АФРИЦІ зареєстровано спалах холери.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Херсонщина

Зелена толока

Василь Піддубняк.

НАПЕРЕДОДНІ Великодніх свят мешканці обласного центру і приміського селища Антонівка організували велелюдну зелену толоку. На високому правому березі Дніпра, на землях Херсонського лісового господарства, де колись погуляла сокира, вони висадили близько 4000 молоденьких сосон.

У найбільшій за останні десятиліття толоці взяли участь громадські організації «Антонівська хвиля», «Самооборона Херсона», «Народний контроль», «Козацька варта», а також діти. Ініціатива садити нові ліси і парки перед Великодніми святами сприятиме озелененню краю, особливо його степової частини.

Збудували в себе, тепер — в Iндії

ПРЕДСТАВНИКИ науково-виробничого підприємства «5 елемент», що у Голій Пристані, підписали угоду про співробітництво з компаніями Ambassador InternationaGroup та Shree Ram Proteins pvt щодо будівництва профільного заводу з виробництва нанодобрив в Індії. Про це повідомив генеральний директор підприємства Володимир Бєлий.

Уже наступного року виробництво біологічно активних гранул родючості за унікальною українською технологією розпочнеться і в Південній Азії. Нині НВП «5 елемент» налагоджує взаємовигідну співпрацю з Литвою, Словаччиною, Чехією, Кіпром, Алжиром, Єгиптом, Суданом та іншими країнами.

Бійцям АТО

В ХЕРСОНІ на базі обласної лікарні відкрився центр спеціалізованої медичної реабілітації, де зможуть фізично і психологічно відновлюватися бійці АТО, члени їхніх родин, а також проходити реабілітацію хворі після інсульту і травм опорно-рухового апарату, повідомляє сайт ОДА. Нині в області понад 4000 вчорашніх воїнів потребують медичної компенсації.

«У стаціонарі на 70 ліжок надаватимуть хірургічну, терапевтичну, травматологічну, неврологічну, отоларингологічну, гінекологічну допомогу, — розповідає головний лікар лікувально-профілактичного закладу Вікторія Вагнер. — Поліклінічно-діагностичне відділення розраховане на 240 відвідувань на добу. Діятиме також денний стаціонар на 48 ліжок». Медичне обладнання — американського та європейського виробництва. Загальна вартість проекту, профінансованого з державного Фонду регіонального розвитку та місцевого бюджету, — 30 мільйонів гривень.

Щук у Дніпрі побільшає

ДЕРЖАВНИЙ Новокаховський завод частикових риб випустив у спеціальні ставки на природний нерест більше тисячі особин самців і самок щуки. У травні одержаний приплід рибоводи «висіють» у басейні Дніпра.

— За наявності належної кормової бази вже восени вага рибин становитиме близько півкілограма, — каже директор підприємства Ігор Дикуха. — Проте головне завдання, яке стоїть перед нами, — відновити природну популяцію риб, а вже далі запаси «живого срібла» будуть самовідновлюватися. Цього року згідно із державним завданням, завод має випустити у Дніпро 1,55 мільйона штук мальків щуки. Крім того, підприємству доведені окремі програми з відтворення у ріці колишньої популяції сома і судака, реалізація яких розпочнеться з дня на день.

Не вся Скіфія ще перекопана

АРХЕОЛОГИ Національного заповідника «Хортиця» виявили на території колишньої Кам’янської Січі запорозьких козаків (село Республіканець Бериславського району) скіфський могильник. Як повідомив начальник експедиції «Кам’янська Січ» Вадим Ільїнський, поховання належить до відомого Консуловського скіфського городища, що існувало на цій землі в останніх століттях до нашої ери, воно неушкоджене і раніше ніким не розкопувалося.

За словами науковця, на місці Кам’янської Січі, за весь період до її створення, фактично було кілька поселень. Після скіфського тут виникло поселення слов’ян черняхівської культури (третє століття нашої ери). Потім, з 11-го по 13-те століття, існувало поселення Київської Русі, так званих бродників, які перевозили людей та вантажі через річку. У 17-му столітті виникло ще одне поселення, в якому разом жили мусульмани та християни. І нарешті у 1709 році запорозькими козаками тут було засновано Кам’янську Січ. Кам’янська Січ пройшла на цьому місці два періоди розвитку — в 1709-1711-му та 1728-1734 роках.

Освіта для селян стала доступнішою

ЗАВДЯКИ програмі «Розвиток людського капіталу Херсонщини» абітурієнти із сільської місцевості можуть здобути вищу освіту за рахунок обласного та місцевих бюджетів. Але за умови, що після завершення навчання працевлаштуються за місцем проживання.

Учасниками програми «Людський капітал», головна мета якої — зменшення міграції молоді до інших областей України та розв’язання проблеми дефіциту кадрів на селі, можуть стати соціально незахищені верстви населення і демобілізовані військовослужбовці, що проходили службу в зоні проведення АТО. Завдяки її реалізації до херсонських вишів на 2017-2018 навчальний рік за бюджетним замовленням вступило 308 абітурієнтів із глибинки.

Маленька Голландія

ЧЕРЕЗ весняні холоди у Любимівці Каховського району пройде агро-тур, а не фестиваль тюльпанів. Нагадаємо: фермер із цього села Олег Демченко посадив поле голландських тюльпанів площею 0,7 гектара (7000 кв. метрів): завдовжки 155 метрів та завширшки 45 метрів. Ще наприкінці минулого року фермер заявив про початок реєстрації учасників на фестиваль тюльпанів «Маленька Голландія-2018». Гостей з усієї України на квітень запрошували до Любимівки, де мало розквітнути ціле поле тюльпанів. Aле у плани креативного аграрія втрутився аномальний березень. «Наші тюльпани виткнулися, але одразу за тим пішов дощ, потім вдарили морози, — каже Олег Демченко. — Більша частина тюльпанових цибулин у землі вціліла, але навряд чи вони зацвітуть нинішньої весни...» Втім, фермер обіцяє, що «Маленька Голландія» відбудеться наступного року. І до поля тюльпанів тоді додасться ще плантація лілій — також привезених із Нідерландів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зона — і з турками
Читати
Друзі наполовину
Читати
Катують по-старому
Читати
Винищують зелені легені
Читати
Менше хліба
Читати
Курс — на бройлерів
Читати
Якщо у школі незатишно
Читати
Щоб і пам’яті не було
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове