Архів
Вівторок,
17 квітня 2018 року

№ 29 (19576)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Другого туру не буде

ЧОРНОГОРІЯ. Президентом обраний Міло Джуканович.

Докладніше...
Близькосхідна криза

СИРІЯ. Ліга арабських держав схвалила ракетні удари по хімічних базах у цій країні.

Докладніше...
Бродіння настроїв

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. У Лондоні вимагали другого референдуму щодо Brexit.

Докладніше...
Альтернативна валюта

ВЕНЕСУЕЛА. Мерія Каракаса випустила власну альтернативну валюту, яка називається карібі.

Докладніше...
Політичне перезавантаження

СЛОВЕНІЯ. Президент розпустив парламент.

Докладніше...
В одних горять ліси...

АВСТРАЛІЮ охопили масштабні лісові пожежі.

Докладніше...
...в інших лютує холера

У СХІДНІЙ АФРИЦІ зареєстровано спалах холери.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Освітня панорама

Бюджетники та ВНЗ

Олена КОЩЕНКО.

ОПРИЛЮДНЕНО цьогорічні максимальні обсяги держзамовлення на прийом до закладів вищої освіти зі сфери управління Міносвіти. Ідеться про 161 університет та інститут в усіх регіонах України. Відповідний документ розміщено на сайті відомства у розділі «Вступна кампанія-2018». Він також містить інформацію і про те, скільки щонайменше «бюджетників» має бути на спеціальності, щоб заклад міг здійснити їх набір. Відтак ВНЗ може як отримати максимальний обсяг місць держзамовлення, передбачений документом, так і залишитись без жодного бюджетного місця.

Як відомо, вступна кампанія до вишів стартує 12 липня.

Попереду — тестування

ЦЬОГО року на ЗНО зареєструвалися 335 472 учасники. Тести складатимуть переважно в Києві (28 438), Дніпропетровській (24 811), Львівській (21 373), Харківській (21 244) та Одеській (20 657) областях. Найбільше абітурієнтів — 332 850 осіб — має прибути на тест з української мови та літератури. Віднедавна такий іспит у формі тестування ЗНО обов’язковий для всіх випускників загальноосвітніх шкіл України, оскільки зараховується їм в атестат як оцінка за державну підсумкову атестацію. Тест з історії України складатимуть 168 644 абітурієнти, з математики — 111 740, англійської мови — 89 148, біології — 82 146…

Втім, число учасників нинішньої сесії ЗНО може бути й більшим, адже для окремих категорій осіб істотно подовжено період реєстрації. Так, протягом 3-21 травня для участі в додатковій сесії ЗНО можуть зареєструватися учасники АТО, ті, що проживають на тимчасово окупованій території АР Крим, Донецької та Луганської областей.

Премії за знання

У ЛЬВОВІ відмінники ЗНО одержать премії. Тамтешня міськрада ухвалила програму підтримки обдарованої молоді міста. Згідно з нею, випуск­ники шкіл, які наберуть 200 балів за результатами ЗНО з однієї дисципліни, отримають грошову винагороду в розмірі 2 тисячі гривень. А ті, хто набере 400 балів із двох предметів, одержать 10 тисяч. Кому вдасться продемонструвати найвищий результат — 600 балів за сумою трьох тестів, отримають по 20 тисяч грн. Також фінансово підтримуватимуть обдаровану молодь, яка демонструє успіхи в інтелектуальних конкурсах, турнірах, олімпіадах, успішно закінчить англомовні онлайн-курси з різних дисциплін тощо.

Прощавайте, інтернати?

СИСТЕМУ дитячих інтернатів, у яких нині перебуває 106 тисяч дітей, найближчими роками чекає реформа. Вони мають перестати існувати у такому вигляді, як нині. У цих казенних сиротинцях ростуть діти, фактично ізольовані від суспільства. Тоді як адміністрація таких закладів зазвичай зацікавлена в якомога більшій кількості вихованців, адже фінансування з держскарбниці надається виключно на окрему дитину. Тим часом 92% вихованців інтернатів мають хоча б одного з батьків. Власне, це звичайні діти, чиї батьки через різні обставини не здатні забезпечити їм гідне піклування і виховання в сім’ї.

Реформа полягає у створенні таких умов, за яких потреба в інтернаті, дитячому будинку тощо просто зникне. Власне, це допомога від громади, аби дитина виховувалась у родині. А ті діти, хто за різних причин все ж не матимуть змоги залишитися в сім’ях, мешкатимуть у невеликих установах в умовах, максимально наближених до сімейних (до 10 осіб в одному закладі). Вже стартував перший етап реформи, який полягає у створенні тимчасових патронатних родин для дітей, що опинились у складних життєвих обставинах.

Скандальний медуніверситет

КАТЕРИНА Амосова більше не ректор Національного медичного університету. Після публічного розгляду її звіту комісія Міністерства охорони здоров’я одноголосним рішенням визнала роботу чільниці вишу незадовільною та рекомендувала відомству достроково розірвати контракт із Амосовою «у зв’язку із невиконанням його умов». Рішення також ухвалено на підставі рекомендацій комісії та низки листів Державної аудиторської служби, Державної фінансової інспекції, Державної казначейської служби щодо порушення НМУ вимог контролюючих органів. Як відомо, головною причиною звільнення стала вкрай низька якість підготовки майбутніх лікарів у закладі, а також численні факти хабарництва.

Удар по плагіаторах

УЖЕ найближчим часом учені ради українських вишів дістануть безкоштовний доступ до ще одного сервісу перевірки наукових робіт своїх аспірантів та докторантів щодо плагіату. Також пропонований сервіс автоматично визначатиме цитування художньої та наукової літератури, законів і методичних фраз, які не є плагіатом. Це стало можливим завдяки меморандуму, який Міністерство освіти і науки підписало з компанією «Антиплагіат» — розробником програмного сервісу з антиплагіатних перевірок. Документ передбачає вільний доступ до сервісу «Unicheck», де науковці зможуть перевірити дисертацію перед поданням до спеціалізованих вчених рад. На основі цього меморандуму кожен заклад вищої освіти може укласти угоду про співпрацю з компанією та користуватися перевагами сервісу. За словами міністра освіти і науки Лілії Гриневич, до відомства надходять численні зауваження про те, що вчені ради не мають достатнього арсеналу інструментів для викорінення академічної недоброчесності.

Ніяких «конкурсних відборів»

ЗМІНИВСЯ порядок прийому дітей до першого класу. Віднині адміністрації шкіл не мають права влаштовувати для юних претендентів жодного «конкурсного відбору». Згідно із набутим чинності Законом України «Про освіту», за кожним державним навчальним закладом, де б він не знаходивсь і як не називався — школою чи гімназією, закріплюється певна територія. Усі діти, зареєстровані на ній як на постійному місці проживання, мають бути прийняті на навчання насамперед.

Ця новація не така актуальна для сільських жителів, бо здебільшого у селі лише одна школа. Переживати, що дитину туди не візьмуть, не доводиться. Утім, сьогодні дедалі більше батьків прагнуть дати загальну освіту дитині в елітній (як вони вважають) школі, отож щодня возять її на навчання за тридев’ять земель. У результаті склалася така ситуація: «під носом» у дитини є школа, яка вважається «сильною», але її туди не беруть. Щоб відмовити, адміністрація влаштовує вступний конкурс, який насправді визначає не здібності дітей, а можливості гаманців та силу амбіцій їхніх батьків.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зона — і з турками
Читати
Друзі наполовину
Читати
Катують по-старому
Читати
Винищують зелені легені
Читати
Менше хліба
Читати
Курс — на бройлерів
Читати
Якщо у школі незатишно
Читати
Щоб і пам’яті не було
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове