Архів
Вівторок,
17 квітня 2018 року

№ 29 (19576)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Другого туру не буде

ЧОРНОГОРІЯ. Президентом обраний Міло Джуканович.

Докладніше...
Близькосхідна криза

СИРІЯ. Ліга арабських держав схвалила ракетні удари по хімічних базах у цій країні.

Докладніше...
Бродіння настроїв

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. У Лондоні вимагали другого референдуму щодо Brexit.

Докладніше...
Альтернативна валюта

ВЕНЕСУЕЛА. Мерія Каракаса випустила власну альтернативну валюту, яка називається карібі.

Докладніше...
Політичне перезавантаження

СЛОВЕНІЯ. Президент розпустив парламент.

Докладніше...
В одних горять ліси...

АВСТРАЛІЮ охопили масштабні лісові пожежі.

Докладніше...
...в інших лютує холера

У СХІДНІЙ АФРИЦІ зареєстровано спалах холери.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Соціальні експерименти неприпустимі!

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

Чернігівщину, судячи з усього, вподобали як полігон для пілотних проектів. Жителям краю, мов піддослідним кроликам, щоразу доводиться адаптовуватися до нововведень. То «Укрзалізниця» зробить проїзд залізничним транспортом на території області найдорожчим у країні, тепер «Укрпошта» забажала чергового «покращання».

­Поштові шапіто

«СІЛЬСЬКЕ відділення» — пілотний проект із такою назвою вирішили реалізувати в регіоні. Нещодавно Чернігівська дирекція «Укрпошти» репрезентувала його депутатському корпусу облради, представникам ОДА, керівникам об’єднаних територіальних громад та друкованим ЗМІ й завзято переконувала у раціональності та необхідності запровадження. Отже, про що мова? За словами очільниці дирекції О. Дорошенко, діяльність поштової мережі у сьогоднішньому її вигляді збиткова і безперспективна. Відчувається дефіцит кваліфікованих кадрів, відсутня можливість відремонтувати та належно обладнати відділення, придбати нові транспортні засоби тощо.

Пропонується таке розв’язання проблеми: у більшості сіл працюватимуть пересувні пункти. За день бригада у складі трьох осіб — начальника, листоноші та водія-кур’єра — об’їжджатиме кілька населених пунктів. Графік пересування «поштових шапіто», як уже встигли охарактеризувати проект в області, такий: у села, де число населення менше 100, пересувний пункт заїжджатиме один раз на тиждень, до 500 жителів — двічі, до 1200 — тричі, понад 1200 — чотири-п’ять разів залежно від потреби. Стаціонарні відділення працюватимуть лише в населених пунктах із кількістю жителів понад дві тисячі осіб.

Село — без зв’язку

НА ПЕРШИЙ погляд, аргументи слушні, та й мало хто не погодиться з тим, що поштову службу слід реформувати. Однак стрункі тези почали розбиватися об перше ж запитання, порушене присутніми в залі: як це нововведення, що зачепить понад 90% населених пунктів області, позначиться на якості обслуговування і чи зможуть люди похилого віку, скажімо, вчасно отримувати пресу, оплачувати компослуги? Заступник голови Чернігівської облради Арсен Дідур переконаний: рівень надання послуг погіршиться та призведе до соціальної напруженості в регіоні.

Його заступниця Юлія Свириденко вважає, що запропонована модель реформи не враховує місцевих територіальних та демографічних особливостей, а також потреб сільських жителів. «У 85% сіл Чернігівщини проживає менше двох тисяч чоловік, — констатує вона. — Ми не проти реформування в цілому. Але будь-яке нововведення має поліпшувати якість послуг, а не навпаки. Крім того, «Укрпошті» треба шукати порозуміння з представниками об’єднаних громад, кожна з яких також своєрідна».

Останні неабияк обурюються: пілотний проект розробили без обговорення на місцях. Як бути маленьким ОТГ, де немає і двох тисяч жителів? Наприклад, Макіївська громада найменша в Україні. Селяни побоюються, що пілотний проект позбавить їх навіть надаваних досі послуг.

Не можна нехтувати і таким фактором: листоноша для багатьох людей у віддалених селах, особливо для пенсіонерів, які становлять більшість жителів, — це ще й канал зв’язку з «великою Україною». На півночі Чернігівщини вздовж 100-кілометрового кордону з державою-агресором мешкає понад 100 тисяч людей, які не мають змоги дивитися вітчизняні телеканали. Тому роль працівників пошти в тутешньому соціальному житті неоціненна.

Будуть допрацьовувати

ПІСЛЯ засідання представники місцевої влади направили листа, в якому виклали причини тотального несприйняття проекту, генеральному директору ПАТ «Укр­пошта» Ігорю Смілянському. У відповідь останній приїхав особисто до Чернігова агітувати за запровадження «Сільського відділення».

Понад годину він красномовно розписував переваги нововведення перед головами районів, об’єднаних територіальних громад, депутатами та представниками преси. Але так і не відповів на головне запитання: а що ж буде з людьми? Очевидно, керівнику з кількома західними освітами важко зрозуміти специфіку українського села. Водночас «Укрпошта» начебто збирається підвищити зарплати працівникам пошти, але робитиме це за рахунок... скорочення! Куди підуть люди, які все життя віддали поштовій справі й багато років замінюють самотнім стареньким соціального працівника та психолога?

Дискусія тривала довго, емоції вихлюпували за край. У підсумку, за словами Арсена Дідура, вдалося досягти певного конструктиву. «Можу сказати, що нас почули, — зауважує він. — Подальше спілкування з «Укрпоштою» відбуватиметься в рамках робочої групи, яку найближчим часом буде створено при облдержадміністрації з участю всіх зацікавлених осіб. Наша мета — не реформа заради реформи, а суттєве поліпшення якості поштових послуг, які надаються селянам».

Новостворений дорадчий орган має чітко опрацювати специфіку і потреби кожного населеного пункту, аби адаптувати запропоновану модель реформування до реалій громад. Хочеться сподіватися, що «Укрпошта» все ж таки дослухається до конструктивних зауважень (адже узгодження графіка роботи пересувних «шапіто», запропоноване в числі варіантів кризовим менеджментом, проблеми не розв’яже). Якщо цього не станеться, нововведення зазнаватиме опору.

Як стало відомо, відразу після Чернігівщини у черзі за поштовим «покращанням» — решта України. Представники профспілок вбачають у запропонованому проекті системне порушення засад державного управління та бажання зацікавлених осіб при владі «приватизувати» одне з найбільш розгалужених держпідприємств країни. Горе-реформаторам слід пильніше придивитися до українського села і сформувати про нього реалістичне уявлення. Чи на тому економите, панове?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зона — і з турками
Читати
Друзі наполовину
Читати
Катують по-старому
Читати
Винищують зелені легені
Читати
Менше хліба
Читати
Курс — на бройлерів
Читати
Якщо у школі незатишно
Читати
Щоб і пам’яті не було
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове