Архів
П’ятниця,
13 квітня 2018 року

№ 28 (19575)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Загроза третьої світової

СИРІЯ. Упродовж найближчих діб по країні може бути нанесено повітряні ракетні удари міжнародних сил.

Докладніше...
Мігрантська навала

У ФРАНЦІЇ зафіксували рекордне подання заявок на притулок.

Докладніше...
Північний потік — уже реальність

ФІНЛЯНДІЯ видала остаточний дозвіл на будівництво «Північного потоку-2» у своїй економічній зоні.

Докладніше...
Таки не помилка пілота?

ПОЛЬЩА. У Варшаві анулювали попередній рапорт про причину смоленської катастрофи урядового літака Ту-154М.

Докладніше...
Беззмінний президент

АЗЕРБАЙДЖАН. Ільхам Алієв переобраний президентом на позачергових виборах.

Докладніше...
Народний протест

ЧЕХІЯ. Прагу та ще два десятки міст країни охопили анти-урядові протести.

Докладніше...
Давно своє відлітав

В АЛЖИРІ розбився військово-транспортний літак Іл-76.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Корисно знати

Як розпізнати фальшивку?

Підготувала
Маргарита СИТНИК.

Українці так і не почали довіряти свої заощадження банкам. Як свідчать опитування, найчастіше свої кревно зароблені вони зберігають у схованках. Багато хто, аби хоч якось уберегти накопичення від галопуючої інфляції, переводить їх у долари або євро.

ЯК-ОТ наш читач Микола Д. із Канівського району Черкащини. Його сім’я має «міні-бізнес» — розводить на продаж кролів — і хоче відкласти трохи грошей молодшій дочці на освіту. Він пише у листі до редакції: «Вже не раз купував долари у райцентрі. Але чув, що останнім часом почастішали випадки підробки цієї валюти. Фальшиві купюри видають начебто навіть у банках. Може, є якісь підказки, як від цього убезпечитись?»

Справді, із доларами треба бути обережним. Про те, що в обігу з’явилися фальшиві банкноти, попередив Нацбанк. Причому розпізнати фальшивку може не кожен детектор валют. Банки, наголошує фінансовий аналітик Олексiй Кущ, дуже часто економлять на системах захисту. А фальшивомонетники не дрімають, щоразу вдосконалюючи технології...

За словами директора департаменту грошового обігу НБУ Віктора Зайвенка, впродовж дев’яти місяців минулого року вилучено 661 підроблену купюру — здебільш 100-доларові банкноти серії 2006А. Вони підроблені майстерно: на них відтворено мікротексти, зімітовано водяні знаки і спеціальні волокна, цифри змінюють відтінок залежно від кута огляду. Фахівці розпізнають фальшивки з допомогою ультрафіолетового світла. У підроблених доларах папір флуоресціює блакитним кольором (у справжнiх флуоресценцiя вiдсутня). В оригiнальних банкнотах захисна стрiчка зроблена з полімерного матеріалу iз зображеннями у прямому та перевернутому виглядi «USA 100» і занурена в товщу паперу, вона прозора та флуоресціює рожевим кольором. На пiдробках її iмiтовано друком на зворотному боцi купюри фарбою бiлого кольору — в ультрафiолетовому світлі її видно у виглядi темної смуги, текст читається, флуоресценцiя вiдсутня. У фальшивих 100-доларових банкнотах локальний водяний знак у виглядi портрета Бенджамiна Франклiна надруковано на зворотному боцi фарбою бiлого кольору, у справжнiх зображення сформовано внутрiшньою структурою паперу. Ще одна деталь. В оригінальних купюрах позначення цифрового номiналу «100» змiнюється iз зеленого на темно-фiолетовий, у пiдробках — iз зеленого на темно-зелений.

На «побутовому» рівні фальшивки можна розпізнати за першими лiтерами в серiйних номерах: у справжнiх це К, у виявлених пiдроблених — A, D, F, С та iншi. Аби вберегти себе від підробки (адже якщо потiм, за незнанням, розраховуватиметеся придбаною фальшивкою i її виявлять, вас можуть притягнути до кримiнальної вiдповiдальності), купуйте валюту в головних вiддiленнях великих банкiв, де встановлено хороші детектори. Крім того, ретельно оглядайте купюру й обов’язково беріть і зберігайте усi документи, що підтверджують її придбання.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Тарифний геноцид триватиме
Читати
«Окуповуємо» сусідів
Читати
Кермуйте вкрай обережно!
Читати
Овочів не докупитися
Читати
Коли закінчиться АТО?
Читати
Будемо відпочивати
Читати
Чим годують бійців
Читати
За круглим столом дипломатії
Читати
Цукроринок активізувався
Читати
М’ясо для Європи та Азії
Читати
Вугілля — російське
Читати
Операція «Ліквідація»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове