Архів
П’ятниця,
13 квітня 2018 року

№ 28 (19575)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Загроза третьої світової

СИРІЯ. Упродовж найближчих діб по країні може бути нанесено повітряні ракетні удари міжнародних сил.

Докладніше...
Мігрантська навала

У ФРАНЦІЇ зафіксували рекордне подання заявок на притулок.

Докладніше...
Північний потік — уже реальність

ФІНЛЯНДІЯ видала остаточний дозвіл на будівництво «Північного потоку-2» у своїй економічній зоні.

Докладніше...
Таки не помилка пілота?

ПОЛЬЩА. У Варшаві анулювали попередній рапорт про причину смоленської катастрофи урядового літака Ту-154М.

Докладніше...
Беззмінний президент

АЗЕРБАЙДЖАН. Ільхам Алієв переобраний президентом на позачергових виборах.

Докладніше...
Народний протест

ЧЕХІЯ. Прагу та ще два десятки міст країни охопили анти-урядові протести.

Докладніше...
Давно своє відлітав

В АЛЖИРІ розбився військово-транспортний літак Іл-76.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Львівщина

Активніше відроджувати село

Ілько КОЛОДІЙ.

ЦЬОГО РОКУ для фінансової допомоги аграріям з обласного бюджету нададуть 19,6 млн грн. Це найбільший показник серед регіонів України, повідомили у департаменті агропромислового розвитку обл-держадміністрації. Також затверджена ще одна аграрна спеціалізація, на підтримку якої передбачені державні кошти. Мова про сільськогосподарські кооперативи, пов’язані із вирощуванням та переробкою малини.

Загалом в області повноцінно функціонують уже 30 сільськогосподарських кооперативів. Торік тут відкрили 11 молочних сімейних ферм, в яких сукупно утримується 150 корів, овечу ферму «Меринос Захід» на 300 голів та забійний цех ПП «Глиняни Агро» потужністю 250 свиней за добу. Львівщина посідає друге місце серед областей України за темпами збільшення поголів’я птиці. Регіон першим в Україні розпочав аудит земельних ділянок сільськогосподарського призначення та створив єдину електронну систему цих земель у межах сільських рад. Водночас обласна влада закликає селян активніше долучатися до фермерства та кооперативного руху.

Оголошено тендер

ДНЯМИ львівське комунальне підприємство «Збиранка» оголосило тендер серед вітчизняних та іноземних компаній усіх форм власності на реконструкцію полігона твердих побутових відходів у Грибовичах. Ідеться про першочергові заходи на запобігання надзвичайних ситуацій, ліквідацію негативних наслідків обвалу на землях Малехівської сільської ради. Вартість тендера — 26 мільйонів 794 тисячі гривень, термін виконання робіт — травень-грудень 2018 року.

Проблема перенасичення Грибовицького смітника існує чверть століття. До міськради Львова, що опікується звалищем, зверталися понад сорок інвесторів, які пропонували рекультивувати полігон і звести переробний завод. Мерія всім відмовляла. У травні 2016 року на сміттєзвалищі стався зсув, через який загинуло два тутешні працівники та рятувальник. Були проведені термінові протиаварійні роботи, зокрема побудовано дамбу біля збірників інфільтрату. Однак дуже скоро конструкція дала тріщини, через що у навколишніх ґрунтах зафіксовано збільшення вмісту хлоридів, кадмію, марганцю, свинцю.

Цивільні професії для військових

НА БАЗІ Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка за підтримки міжнародних партнерів із НАТО понад два десятки військовослужбовців розпочали навчання в межах 350-годинного курсу «Комп’ютерна графіка та веб-дизайн». Навчальна програма, яка має на меті в майбутньому полегшити соціальну адаптацію воїнів у цивільному житті, передбачає підготовку й за іншими спеціальностями, зокрема менеджмент, маркетинг, англійська мова, економіка малих підприємств, радіоелектроніка, інформаційні технології, охорона, навігація маломірних суден... Загалом подібні курси періодично проводяться у різних регіонах України, на них уже пройшли перепідготовку близько 10 тисяч військових.

Галицькі таланти

ЛЬВІВСЬКА одинадцятикласниця Софія Петришин у червні візьме участь в олімпіаді геніїв, яка щорічно відбувається у Сполучених Штатах Америки. Школярка репрезентуватиме власноруч створений пристрій, який дає змогу цифрову інформацію з комп’ютера перекладати на шрифт Брайля для незрячих людей.

Софія два роки відвідує львівську Малу академію наук, де поглиблено вивчає програмування. Разом із керівником вона заповзялася створити програму, яка б стала помічною для людей із обмеженими можливостями. Зупинилися на пристрої, завдяки якому незрячі матимуть змогу одержувати набагато більше інформації, адже спеціальної літератури для них випускається недостатньо, часто вона містить застарілі факти. Прилад уже протестували люди із вадами зору і дали йому високу оцінку. Втім, Софія не зупиняється на досягнутому і розробляє для свого винаходу додаткові функ-ції. До речі, всі витрати на поїздку на олімпіаду геніїв оплачує американська сторона.

Зубрам у нас подобається

ПРОТЯГОМ останніх років на території області збільшилося поголів’я зубрів. За словами директора Національного природного парку «Сколівські Бескиди» Василя Бандерича, сталося це завдяки реалізації «Програми реінтродукції бізона європейського (зубра)». «Започаткували її у 2009 році. Тоді на Львівщину привезли перших шість зубрів із Німеччини, — розповідає В. Бандерич. — Пізніше привезли ще чотирьох із Баварського національного парку та одного з Австрії. Зазвичай зубрихи народжують раз на кілька років, а у нас — щоліта». За результатами моніторингу, обліку та спостережень за популяцією, на початку 2018 року на території області нараховувалося 84 особини зубра, а в НПП «Сколівські Бескиди» — 33, з яких п’ять з’явилися на світ торік.

Хліб наш насущний

У ЛЬВІВСЬКОМУ музеї народної архітектури і побуту влаштували «Свято хліба». На нього з’їхалося чимало підприємств, які виготовляють головний продукт нашого життя. Відвідувачі мали змогу оглянути й придбати найрізноманітніші хлібобулочні вироби — з пшениці, жита, калачики, рогалики… На галявині розмістилася «Весела пекарня», де діти могли безкоштовно взяти участь у майстер-класі: навчитися місити тісто і випікати смаколики. Тим часом регіоном почав мандрувати традиційний ярмарок сільськогосподарської продукції «Добрі традиції Галичини». Нещодавно свою сільськогосподарську продукцію виробники — місцеві фермери та підприємства харчової промисловості репрезентували у місті Мостиська. Відвідувачі мали змогу придбати м’ясні та ковбасні вироби, набіл, мед та продукти бджільництва, хлібобулочні і кондитерські товари, паски, печериці, консервацію, яблука. Також на ярмарку господарі могли придбати саджанці, насіння і мінеральні добрива.

Дають газу

«ЛЬВІВГАЗВИДОБУВАННЯ» працює над реалізацією державної «Стратегії-2020», якою передбачено через два роки перейти на повне забезпечення споживачів області газом власного видобутку. Торік було введено в експлуатацію 10 нових свердловин. Крім того, спільно з облрадою видано спеціальні дозволи на розробку п’яти нових родовищ. Найближчим часом планується відкрити ще 13 нових свердловин.

Нині на родовищах області видобувають майже 700 мільйонів кубічних метрів газу. Загалом стратегія розвитку «Укргазвидобування» передбачає одержання в Україні 20 мільярдів кубічних метрів до 2020 року — стільки потрібно для забезпечення населення і бюджетної сфери країни.

Хмільний заробіток

НЕПОДАЛІК Львова правоохоронці виявили міні-цех із виготовлення фальсифікованих алкогольних напоїв. Вилучено понад 600 літрів спирту та підготовленої до розливу спиртової суміші, близько 1700 марок акцизного збору із ознаками підробки, понад 200 пляшок уже готової продукції, яка реалізовувалась під виглядом горілки відомих в Україні торгових марок. Окрім того, на підпільному підприємстві зберігалося два десятки так званих «бегів» (м’яких контейнерів) об’ємом 2 літри кожний з алкогольними напоями популярних елітних брендів. Діяльність міні-цеху організував 46-річний місцевий мешканець. Тепер йому доведеться мати справу з правоохоронцями і, можливо, відбути тюремне ув’язнення терміном від трьох до семи років.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Тарифний геноцид триватиме
Читати
«Окуповуємо» сусідів
Читати
Кермуйте вкрай обережно!
Читати
Овочів не докупитися
Читати
Коли закінчиться АТО?
Читати
Будемо відпочивати
Читати
Чим годують бійців
Читати
За круглим столом дипломатії
Читати
Цукроринок активізувався
Читати
М’ясо для Європи та Азії
Читати
Вугілля — російське
Читати
Операція «Ліквідація»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове