Архів
П’ятниця,
13 квітня 2018 року

№ 28 (19575)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Загроза третьої світової

СИРІЯ. Упродовж найближчих діб по країні може бути нанесено повітряні ракетні удари міжнародних сил.

Докладніше...
Мігрантська навала

У ФРАНЦІЇ зафіксували рекордне подання заявок на притулок.

Докладніше...
Північний потік — уже реальність

ФІНЛЯНДІЯ видала остаточний дозвіл на будівництво «Північного потоку-2» у своїй економічній зоні.

Докладніше...
Таки не помилка пілота?

ПОЛЬЩА. У Варшаві анулювали попередній рапорт про причину смоленської катастрофи урядового літака Ту-154М.

Докладніше...
Беззмінний президент

АЗЕРБАЙДЖАН. Ільхам Алієв переобраний президентом на позачергових виборах.

Докладніше...
Народний протест

ЧЕХІЯ. Прагу та ще два десятки міст країни охопили анти-урядові протести.

Докладніше...
Давно своє відлітав

В АЛЖИРІ розбився військово-транспортний літак Іл-76.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Ситуація

На гусятину тягне?

Василь ПІДДУБНЯК.

Херсонська область.

У потугах видати себе за зразкових охоронців природи в країні херсонські чиновники нерідко так «входять у роль», що не виходять із неї всупереч здоровому глузду. Херсонщину можна, наприклад, оголосити «заповідником бюрократизму», а от «призначити» її «загальнозоологічним заказником» — це, знаєте, щось не те.

…ЩЕ У БЕРЕЗНІ минулого року Голопристанська районна організація УТМР (Українського товариства мисливців і рибалок) звернулася до голови облдержадміністрації Андрія Гордєєва з проханням погодити закріплення за нею мисливських угідь площею 2383,276 га Олександрівської (Краснознам’янської) сільради.

Постає питання: що це за землі й чи не захопили їх звіробої самочинно із застосуванням зброї, що для нинішнього часу не дивина?

— На названих землях полювали діди-прадіди, а ось уже майже 97 років виконує свої статутні зобов’язання наша організація, — розповідає голова Голопристанського осередку УТМР Юрій Жигалов. — Ідеться про охорону, відтворення і збереження, а також раціональне використання державного мисливського фонду на закріплених за нами вгіддях. До 2010 року ми цими вгіддями користувалися…

— Не самочинно ж, правда?

— Звісно, ні. Угіддя ці були виділені нам рішенням виконкому обласної ради від 20 вересня 1985 року, а таким же рішенням від 10 серпня 1995-го строки користування були подовжені. А потім у районі з’явилася нова приватна мисливська структура — ГРТМР «Голопристанська чайка». Її заснували Петро Нефьодов, Віктор Сидорюк та Віктор Шевчук. І тут почалося!..

Хто і як «окрилював» цю «чайку» і чому з нею судиться облдержадміністрація, мисливців району мало обходить. Вони хочуть одного: повернути у користування вгіддя, з яких їх у процесі судової тяганини ще у 2010 році, по суті, викинули. Викинули без суду і слідства.

І от торік районна організація УТМР (громадська організація!) отримала від райдержадміністрації, Олександрівської територіальної громади, а також власників і користувачів земельних ділянок погодження на закріплення за осередком мисливців мисливських же угідь, розташованих на території названої громади.

— Хочу звернути увагу облдержадміністрації на дві важливі обставини, — веде далі голова Голопристанського осередку УТМР Юрій Жигалов. — До 2010 року на цих угіддях ми виконували все, що прописано нашим Статутом, а також захищали спільні інтереси своїх членів, організовуючи полювання, любительську і спортивну риболовлю, змагання зі стендового спорту. Це одна обставина. Друга: ділянки, за які ми просимо облдержадміністрацію погодити закріплення, є землями сільськогосподарського призначення, і близько 90 відсотків їх кілька років як перебувають у приватній власності. Невже цього не знають в облдержадміністрації?..

На клопотання голопристанських мисливців, надіслане на ім’я голови ХОДА Андрія Гордєєва, «відгукнувся» аж 26 червня 2017 р. (через сто з лишком днів!) його заступник Євген Рищук. Ось заключна частина цієї державної відповіді (зверніть увагу на стиль і граматику цього офіційного паперу):

«…зважаючи на рекомендації Національного екологічного центру України обласним радам від 13 лютого 2015 року №125-1/9091-21, зокрема для уникнення конфліктів при створенні нових територій та об’єктів (підкр. тут і далі моє. — В. П.), при розгляді рішення про надання у користування мисливських угідь проводити попереднє обстеження природної цінності території, враховувати, чи не є ця територія перспективною або зарезервованою для заповідання, беручи до уваги те, що відповідно до Закону України «Про основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2020 року» на сьогодні одним із головних напрямів розвитку держави є збільшення і розширення вже існуючих площ територій та об’єктів природно-заповідного фонду. Обласна державна адміністрація приймає вмотивоване (?) рішення не погоджувати надання Голопристанській громадській районній організації українського товариства мисливців і рибалок в користування мисливських угідь загальною площею 2383,276 га в адміністративних межах Олександрівської (Краснознам’янської) сільської ради Голопристанського району».

Не менш «переконливу» відповідь на чергове клопотання Голопристанської організації УТМР з «урахуванням попереднього обстеження» підготував для в. о. першого заступника голови Дмитра Бутрія директор Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Юрій Попутько.

Останній абзац цього державного документа красномовний: «Остаточне рішення (коли?) порушеного Голопристанською громадською організацією мисливців і рибалок питання буде прийнято після отримання відповідної (якої?) інформації».

Ну-ну…

— Затягування обласною державною адміністрацією погодження надання в користування нашій громадській організації вказаних мисливських угідь із необґрунтованим посиланням на те, начебто ці вгіддя (ще раз нагадаю, що 90% їх — приватна власність) можуть стати частиною природно-заповідного фонду, вважаємо незаконним і таким, що грубо порушує конституційні права людей і їхні законні інтереси, — наголошує голова Голопристанського осередку УТМР Юрій Жигалов.

А що думає з цього приводу головний мисливствознавець обласної і голова Херсонської міської організації УТМР Віктор Мельниченко?

— Ситуація непроста, але за будь-яких обставин потрібно дотримуватися верховенства права, передовсім конституційного, — зауважує Віктор Васильович. — Моя думка така. Статтею 41-ю Конституції України передбачено: «Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним. Примусове відчуження об’єктів права приватної власності може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної необхідності, на підставі і в порядку, встановлених законом, та за умови попереднього і повного відшкодування їх вартості. Примусове відчуження таких об’єктів з наступним повним відшкодуванням їх вартості допускається лише в умовах воєнного чи надзвичайного стану». Ось вам і відповідь!

…У Голопристанському районі, куди (для «попереднього обстеження») ніяк не доберуться чиновники, довелося почути чи то мисливську байку, чи то версію: «Аж ніяк не створенням заказника «Ягорлицький степ» заклопотані наші чиновники і депутати. Річ у тому, що на тій території здавна велося полювання на диких гусей. От вони і мріють цю територію «заказати» для себе. А чого їм не створювати приватні мисливські господарства на тих землях (а їх чимало), де треба ліс посадити, водойми для звіра і птиці викопати, годівнички поставити? Ні, дай усе готове, матінкою-природою створене!»

…До відома ініціаторів створення загальнозоологічного заказника «Ягорлицький степ». Назва «Гяурлик» (Ягорлик) у перекладі з тюркської означає «шлях невірних».

Чи не цим шляхом ідуть наші «екологи від влади»?

Незайве нагадати також про те, що Ягорлицький Кут уже входить до складу Чорноморського біосферного заповідника і на заповідані території мисливці Голопристанської районної організації УТМР навіть у смертну голодівку 1933-го не зазіхали.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Тарифний геноцид триватиме
Читати
«Окуповуємо» сусідів
Читати
Кермуйте вкрай обережно!
Читати
Овочів не докупитися
Читати
Коли закінчиться АТО?
Читати
Будемо відпочивати
Читати
Чим годують бійців
Читати
За круглим столом дипломатії
Читати
Цукроринок активізувався
Читати
М’ясо для Європи та Азії
Читати
Вугілля — російське
Читати
Операція «Ліквідація»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове