Архів
П’ятниця,
13 квітня 2018 року

№ 28 (19575)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Загроза третьої світової

СИРІЯ. Упродовж найближчих діб по країні може бути нанесено повітряні ракетні удари міжнародних сил.

Докладніше...
Мігрантська навала

У ФРАНЦІЇ зафіксували рекордне подання заявок на притулок.

Докладніше...
Північний потік — уже реальність

ФІНЛЯНДІЯ видала остаточний дозвіл на будівництво «Північного потоку-2» у своїй економічній зоні.

Докладніше...
Таки не помилка пілота?

ПОЛЬЩА. У Варшаві анулювали попередній рапорт про причину смоленської катастрофи урядового літака Ту-154М.

Докладніше...
Беззмінний президент

АЗЕРБАЙДЖАН. Ільхам Алієв переобраний президентом на позачергових виборах.

Докладніше...
Народний протест

ЧЕХІЯ. Прагу та ще два десятки міст країни охопили анти-урядові протести.

Докладніше...
Давно своє відлітав

В АЛЖИРІ розбився військово-транспортний літак Іл-76.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • 12 квітня — Міжнародний день авіації та космонавтики

Українські орбіти Всесвіту

Григір РУДЬ.

Цієї дати також відзначаємо й День працівників ракетно-космічної галузі України. У 1961 р. космічний корабель «Восток-1», пілотований Юрієм Гагаріним, вперше в історії людства за 108 хвилин облетів довкола Землі й здійснив успішне приземлення. Для жителів планети розпочалася нова ера — космічна.

У РОЗВИТКУ космонавтики Україна та українці відіграли величезну роль. Політ Юрія Гагаріна відбувався під орудою видатного вченого-конструктора, автора практично всіх радянських космічних розробок українця Сергія Корольова, уродженця Житомира. Одначе піонером космосу був не він, а чернігівець Микола Кибальчич, геніальний винахідник, котрий розробив проект літального апарату з ракетним двигуном, а також систему стійкості міжзоряного «човна», прийом управління польотом…

Наш співвітчизник академік Михайло Янгель був головним керівником радянської космічної програми, розробником кількох поколінь стратегічних бойових ракет.

Його спадкоємцем став учений — розробник ракетних двигунів Володимир Челомей. Його батьки — українці з містечка Седльце (нині Мазовецький повіт, Польща).

В Одесі народився засновник рідинного ракетного двигунобудування академік Володимир Глушко. На його двигунах піднімались у міжзоряні світи кораблі «Восток», а також ракети-носії «Протон», багаторазові ракетно-космічні комплекси «Буран» і «Енергія».

Першим українцем, котрий у серпні 1962 р. вийшов на вселенські космічні траси, був Павло Попович, котрий народивсь у селянській родині у селищі (нині місто) Узин на Київщині.

Першим і поки що єдиним космонавтом у незалежній Україні залишається Леонід Каденюк — син учителів із села Клішківці Хотинського району Чернівецької області. Буковинець полетів у космос 1997 р. у складі міжнародної українсько-американської експедиції.

Роберта Лінн Бондар стала першою в Канаді жінкою і першою лікаркою-невропатологом, яка побувала в космосі. Вона народилася 4 грудня 1945 р. в Су-Сент-Марі, провінція Онтаріо, в родині етнічних українців, вихідців із с. Городенки (Івано-Франківщина). До речі, пані Бондар говорить українською, належить до Конгресу українців Канади.

Брюс Едвард Мельник народився 5 грудня 1949 р. у Нью-Йорку. Здійснив політ у космос 6-10 жовтня 1990 р. та 7-16 травня 1992-го.

Джудіт Резник народилася 5 квітня 1949 р. в Акроні, штат Огайо, в родині єврейських емігрантів з України. Її перший політ відбувався з 30 серпня по 5 вересня 1984 р., жінка провела в космосі майже 145 годин, облетіла Землю 96 разів.

Гайдемарі (Гайде-Марія) Марта Стефанишин-Пайпер, американська астронавтка, народилася 7 лютого 1963 р. в Сент-Полі, штат Міннесота, США. Батьки Гайде емігрували до Америки із с. Якимова Львівської області.

Словом, Україна має повне право називатися космічною державою навіть нині, коли з відомих економічних і політичних причин кількість космічних польотів з участю нашої держави скоротилася. Та будемо сподіватися на те, що це «відлучення» від освоєння Всесвіту — тимчасове.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Тарифний геноцид триватиме
Читати
«Окуповуємо» сусідів
Читати
Кермуйте вкрай обережно!
Читати
Овочів не докупитися
Читати
Коли закінчиться АТО?
Читати
Будемо відпочивати
Читати
Чим годують бійців
Читати
За круглим столом дипломатії
Читати
Цукроринок активізувався
Читати
М’ясо для Європи та Азії
Читати
Вугілля — російське
Читати
Операція «Ліквідація»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове