Архів
П’ятниця,
13 квітня 2018 року

№ 28 (19575)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Наша пошта

Добірку підготувала Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей
  • Сільські обрії

Ой ви, коні воронії

Микола ПАСІЧНИК.

с. Рубці

Лиманського району

Донецької області.

ПРИГАДУЮ, як у переповненій залі Лиманського районного будинку відбулися урочистості з нагоди Дня працівників сільського господарства. Вшановували кращих із кращих як серед трудових колективів, так і серед окремих передовиків полів і ферм. Перше місце посіло СТОВ «Дружба». Його хлібороби добилися найвищих урожаїв ранніх зернових у районі — майже по 52 ц пересічно. Очолює господарство досвідчений керівник і умілий організатор виробництва, новатор Ігор Борисович Кряжев.

А нещодавно в «Дружбі» зафункціонувала ще й кінна ферма «Орловський фаворит». Розташована на в’їзді до села Рубці, вона стала його візитівкою. Підходимо до однієї з левад, де величаво походжає, часто зриваючись у скік, красень жеребець. «Це Проблиск, — каже Михайло Петрович Мірошниченко, керівник ферми. — Українська верхова порода. 1968-го саме ця порода коней на Олімпійських іграх у Мехіко здобула «золото». Це зробив Іван Кізімов на темно-гнідому Іхорі. А ось орловський рисак Чембулат — гордість не тільки Донеччини, а й усієї України. 2014-го на Київському іподромі він став переможцем всеукраїнських змагань на приз Барса (на фото). Ось там Бенкет, Ізотоп, Пахар (Михайло Петрович ладен годинами говорити про своїх улюбленців. — Авт.)... А через трасу ще одна велика левада — там живуть високопородні кобили».

Помітив я на території ферми і красиву зі смаком зведену оригінальну голуб’ятню. Порода пернатих — миколаївська серпаста. Їхніми польотами у небі, поведінкою можна милуватися годинами. Зведено тут і чудовий майданчик для малечі. А ще спеціально придбано молоденьких віслюків, на яких можна покататися і верхи, і на візку.

Додам, що нині на фермі серйозно взялися за племінну справу. У цій сфері працюють спеціалісти, тож можна очікувати, що невдовзі у Рубцях діятиме кінна ферма з вирощування чистопородних орловських рисаків. А на них завжди був і є великий попит. До речі, на змаганнях у м. Лозовій Харківської області, куди приїхали випробувати свої сили з багатьох конезаводів України, жокеї з Рубців (Михайло Мірошниченко і Олександр Бондаренко) впевнено посіли перше і друге місця.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове