Архів
П’ятниця,
13 квітня 2018 року

№ 28 (19575)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

І ще раз про архітекторів родючих ґрунтів

ЗОВСІМ недавно ми писали про використання дощових черв’яків задля отримання біогумусу та про їх розведення. Зважаючи на актуальність теми — підвищення родючості землі — повертаємося до неї ще раз, адже доведено, що поновити стан ґрунту практично до первинних показників завдяки «роботі» черв’яків можна за 5-6 років. Використання дощових черв’яків суттєво прискорить процес нарощення біогумусу.

Дощові черв’яки значно швидше переробляють внесену органіку, ніж ґрунтові мікроорганізми. Крім того, хробаки поглинають рослинні рештки, насіння бур’янів, хвороботворні мікроорганізми і бактерії, повністю перетравлюючи все це і виводячи зі свого організму готове незрівнянне органічне добриво. Біогумус, одержаний від дощових черв’яків, багатий на всілякі поживні речовини, які значно підвищують урожайність усіх без винятку садових і городніх культур. Також біогумус здатний пригнічувати патогенну мікрофлору і мікрофауну ґрунту, що також є позитивним фактором як для городництва, так і для садівництва.

Обмежень стосовно внесення біогумусу немає жодних. При використанні дощових черв’яків доречна приказка: каші маслом не зіпсуєш.

Допоможуть одержати біогумус як наші звичайні дощові, так і окультурені «каліфорнійські» черв’яки. Втім, від останніх його можна отримати значно більше. Це пов’язано насамперед із тим, що заморські значно більше споживають органічних відходів, ніж звичайні дощові черв’яки, та й розмножуються вони інтенсивніше. Але в розведенні «каліфорнійців» є один мінус — вони не можуть зимувати в наших умовах. Звичайні дощові черв’яки при замерзанні ґрунту замерзають разом із ним, а коли приходить весна, тануть і продовжують свою благородну діяльність, в той час як «каліфорнійських» черв’яків необхідно або вкривати на зиму, створюючи тим самим їм сприятливі умови, або ж забирати в тепле приміщення. Критична температура для заморських хробаків — 0ОС.

Яких черв’яків розводити, наших звичайних дощових або ж «каліфорнійських», особиста справа кожного городника, але те, що користь буде незалежно від вибору, — це безсумнівно.

Версія для друку          До списку статтей

ТРАПЛЯЄТЬСЯ, з якихось причин ви припізнилися з посівною, себто не посіяли вчасно розсаду. Не біда. Якщо зробите все за рекомендаціями нашої дописувачки, яка вирощує майбутні перці, томати, баклажани в пластикових стаканчиках, ваша розсада наздожене сусідську, висіяну в березні. А поряд дамо описання способу одержання ранніх огірків, який перегукується з попереднім. Адже всім хочеться огірочків зі своєї грядки якомога раніше.

Відомо, що квочку найкраще садити у квітні — курчата встигнуть добре підрости до осені. Звісно, пташенят можна отримати й із інкубатора, але хіба він обігріє пухнастиків після вилуплення, вбереже від хижаків, навчить розшукувати корм? Тому не прогавте час, коли несучка заквоктала. Потім її потрібно перевірити, чи не зійде з гнізда, а також на наявність паразитів. Цим питанням, а також — як правильно відібрати яйця для насиджування, коли садити квочку на гніздо — буде присвячений один із матеріалів випуску.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове