Архів
П’ятниця,
6 квітня 2018 року

№ 27 (19574)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Справа Скрипалів

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ назвала «збоченням» пропозицію Росії спільно розслідувати отруєння Сергія Скрипаля.

Докладніше...
І в нас би так

ФРАНЦІЯ. Кількість депутатів національного парламенту скоротять одразу на третину.

Докладніше...
Кулуарний саміт

ТУРЕЧЧИНА. В Анкарі відбувся тристоронній саміт із питань Сирії.

Докладніше...
Потроху розвиднюється

ЄВРОСОЮЗ установив 10-річний рекорд стосовно рівня безробіття.

Докладніше...
Димлять палестинські шини

ПАЛЕСТИНА. Тисячі палестинців започаткували безстрокову акцію «Великий марш повернення»…

Докладніше...
Тепер посидить

БРАЗИЛІЯ. Верховний суд проголосував за тюремне ув’язнення для колишнього глави держави.

Докладніше...
Море горить

ІНДОНЕЗІЯ. Біля берегів острова Борнео уже понад п’ять діб горить море.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Кіровоградщина

У лещатах безробіття

Галина ВЕРНИГОРА.

СЬОГОДНІ дві третини всіх зареєстрованих у регіональних центрах зайнятості — жителі сіл і селищ. Безробіття там зумовлює відсутність стабільно діючих підприємств із достойною зарплатою, де були б затребувані робочі руки.

Щоб посприяти розв’язанню проблеми, в Олександрійському міськрайонному центрі зайнятості влаштовують багатогалузеві ярмарки вакансій, на які запрошують жителів сіл. Місцеві підприємці потребують робітників, водіїв, інженерів. Це, зокрема, завод із виробництва мостових кранів «Віра-сервіс інтермаш», науково-виробниче підприємство «Олександрія ПТО сервіс» із ремонту і технічного обслуговування машин та обладнання промислового призначення, регіональний підрозділ «Кіровоградського облавтодору», «Катеринославські меблеві майстерні», кондфабрика «Колега»…

Дороги нашого спотикання

НЕ ПЕРШИЙ рік жителі Кіровоградщини та Миколаївщини скаржаться на вкрай незадовільний стан траси Н-14, що сполучає міста Олександрівка, Кропивницький та Миколаїв. Кілька десятиліть вона не знала капітального ремонту. На деяких ділянках не знaйти і клaптя aсфaльту, a ями сягaють метрової глибини. Подекуди у пору злив легковики повністю занурюються у багнюку колесами. Вже не раз громади довколишніх сіл удавались до протестів — перекривали трасу.

Та, вочевидь, «нагорі» тільки нині їх почули. Після останнього страйку три автономні бригади державного підприємства «Кіровоградський облавтодор» нарешті почали ремонтувати дорогу. На сьогодні асфальтобетонні роботи ведуться на найбільш розбитих ділянках у межах Компаніївського району. Як заявили шляховики, цьогорічний ремонт охопить 33 кілометри — від Кропивницького і до села Полтавка Бобринецького району. Профінансувати його має держбюджет.

Квиток на автобус — на залізничному вокзалі

У КАСАХ чотирьох залізничних вокзалів — в обласному центрі, Помічній, Знам’янці та Олександрії — віднедавна продають ще й автобусні квитки на маршрути внутрішнього та міжнародного сполучення. Тож краяни дістали можливість, не відходячи від каси, планувати поїздки як залізницею, так і з пересадкою на автобус. Особливістю цього сервісу є те, що квитки в касах залізничних вокзалів коштують дешевше, ніж на автостанціях, через фіксований комісійний збір розміром 22 гривні — це значно менше, ніж в інших місцях.

Для дітей з особливими потребами

НИНІШНЬОГО навчального року в ряді шкіл області почали діяти класи для дітей з інвалідністю. Проте повсюди відчувається брак навчальних матеріалів. Тим часом із 2018-го регіональні відділи освіти вже мають право закуповувати їх коштом освітньої субвенції. Днями відділом освіти Знам’янської міської ради у такий спосіб було придбано дидактичний та реабілітаційний матеріал, використання якого під час проведення корекційних занять надасть змогу педагогам розвивати у дітей координацію рухів, стимулювати зорове та тактильне сприйняття, пізнавальну, сенсорну та моторну сфери з урахуванням програмних вимог і особливостей їх розвитку. Фахівці кажуть, що цей матеріал дуже необхідний для проведення лікувальної фізкультури з дітьми, що мають порушення опорно-рухового апарату.

Вирощуємо, виробляємо і продаємо

У ЗАГАЛЬНОМУ обсязі зерна, торік вирощеного в Україні, частка області становить 6 відсотків. Це близько 3 млн тонн збіжжя. Тим часом кожний десятий кілограм виробленої за цей же час у державі м’ясної продукції вийшов із цехів кіровоградського комбінату «Ятрань». У машинобудуванні флагманом є група компаній «Ельворті», що спеціалізується на випуску сільськогосподарських сівалок та ґрунтообробної техніки. Також регіон багатий на поклади урану, літію, титану та нікелю.

Серед 110 країн, із якими місцеві підприємства мають постійні торговельні зв’язки, найбільше власної продукції Кіровоградщина постачає до Індії, Китаю та Білорусі. Серед експортованих кіровоградцями товарів переважають жири та олії тваринного і рослинного похо-дження, готові харчові продукти, а також машини, обладнання і механізми. Тим часом основу імпортних надходжень становлять машини, обладнання і механізми, живі тварини, тваринницька продукція, недорогоцінні метали та вироби з них.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зона з Iзраїлем: на фінішній прямій
Читати
Перспективні зв’язки
Читати
Війна жертв не вибирає
Читати
Ліки на мільярд
Читати
Їдьте, не соромтеся
Читати
Відійшов у вічність
Читати
Землю — селянам
Читати
Спродують те, що залишилося
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове