Архів
П’ятниця,
6 квітня 2018 року

№ 27 (19574)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Справа Скрипалів

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ назвала «збоченням» пропозицію Росії спільно розслідувати отруєння Сергія Скрипаля.

Докладніше...
І в нас би так

ФРАНЦІЯ. Кількість депутатів національного парламенту скоротять одразу на третину.

Докладніше...
Кулуарний саміт

ТУРЕЧЧИНА. В Анкарі відбувся тристоронній саміт із питань Сирії.

Докладніше...
Потроху розвиднюється

ЄВРОСОЮЗ установив 10-річний рекорд стосовно рівня безробіття.

Докладніше...
Димлять палестинські шини

ПАЛЕСТИНА. Тисячі палестинців започаткували безстрокову акцію «Великий марш повернення»…

Докладніше...
Тепер посидить

БРАЗИЛІЯ. Верховний суд проголосував за тюремне ув’язнення для колишнього глави держави.

Докладніше...
Море горить

ІНДОНЕЗІЯ. Біля берегів острова Борнео уже понад п’ять діб горить море.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Лимон

Олександр КУРДЮК,

 кандидат біологічних наук.

Лимон вважається чудодійним засобом не тільки харчування, а й лікування, надто в зимово-весняний період і за відсутності деяких ліків. Він і сьогодні, як і в стародавні часи, застосовується як лікувальний і профілактичний засіб для дорослих і малечі.

Авітаміноз. Для підтримання тонусу організму протягом всього року змішати пропущений через м’ясорубку чи блендер лимон із волоськими горіхами, чорносливом, курагою, медом. Прий­мати не більш як 70-100 грамів щоденно.

Ангіна. Для профілактики та лікування пережовувати цедру лимона, не ковтаючи її. Повторювати раз на 2-3 години.

Атеросклероз. Дві столові ложки подрібненого лимона або соку залити двома склянками окропу, млоїти на слабкому вогні півгодини, процідити і вживати по 100 мл тричі на день за 30 хвилин до їди. Або сік з половини лимона змішати з двома третинами склянки перевареної води, додати чайну ложку меду і пити перед сном.

Безсоння. До склянки теплої перевареної води додати сік лимона за смаком і одну-дві чайні ложки меду. Пити перед сном.

Бронхіт. Пропустити крізь малі отвори м’ясорубки лимон зі шкіркою і часник у пропорції 2:1, додати води до утворення розрідженої маси, залишити для настоювання протягом тижня в затемненому місці. Приймати по столовій ложці тричі на день перед їдою. Воду можна замінити медом.

Геморой. Свіжий сік розвести навпіл перевареною водою і вживати до 10 столових ложок щоденно для полегшення больових симптомів.

Гіпертонія. Споживати 2-4 рази протягом дня 50-70 грамів лимона разом зі шкіркою.

Головний біль. Прикласти до скронь шкірки лимона внутрішньою частиною, відчистивши їх від білої плівки. Чи нанести кілька крапель соку на скроні й легенько втерти в шкіру.

Грип. Для профілактики грипу та вірусних захворювань зробити суміш перемеленого лимона з вичавленим часником із додаванням невеликої кількості оливкової чи соняшникової дезодорованої олії. Додавати в салати чи регулярно пити по чайній ложці.

Діабет. Приймати в свіжому вигляді 30-50 грамів лимона зі шкіркою три-чотири рази на день. Або дві столові ложки натертої цедри залити двома склянками води, млоїти на повільному вогні півгодини, процідити після охолодження. Вживати по 100 мл тричі на день за 30 хвилин до їди.  

Жарознижувальний засіб. До склянки теплої перевареної води додати столову ложку лимонного соку і випити. За необхідності протирати груди і спину чистим або розбавленим навпіл лимонним соком.

Жовчнокам’яна хвороба. Рекомендовано протягом тижня випивати до двох літрів суміші соків лимонного і моркви, іноді — з додаванням бурякового. В цьому разі краще порадитись із лікарем.

Кровотеча носова. Змочити ватні тампони розведеним перевареною водою лимонним соком і протримати певний час. Можна використати і частину лимона, вставивши його в ніздрі, але це може викликати неприємні відчуття.

Мігрень. Пропустити через малі отвори м’ясорубки півкілограма лимонів із цедрою, але без кісточок, додати півсклянки натертого хрону, півтори склянки цукру і літр червоного виноградного вина. Проварити в закритому емальованому посуді на водяній бані протягом години, охолодити і процідити. Приймати по 100 мл через 2-3 години після їди. Цукор можна замінити склянкою меду.

Мозолі. Розпарити мозоль перед сном та прикласти шкірку лимона з частиною м’якоті. Витримати до ранку. Повторити декілька разів і зняти мозоль.

Ноги. Пітливість ніг зменшиться за рахунок обмивання їх розбавленим соком чи протирання цедрою. Варикозне розширення вен лікують тонкими шматочками лимона, накладеними зверху на вени та зафіксованими поліетиленом і бинтом.

Ожиріння. Зробити салат із одного середнього лимона та 300 грамів білокачанної капусти. Лимон краще додати після пропускання через м’ясорубку чи подрібнення у блендері. Витримати перемішаний салат одну-дві години. Перед споживанням випити чверть склянки сухого білого виноградного вина.

Подагра. Віджати сік із чверті лимона й одного апельсина, змішати з чвертю склянки червоного напівсолодкого виноградного вина. Витримати 15-20 хвилин і випити за один прийом. Зовнішньо розтирати уражені суглоби чистим або ж розведеним навпіл лимонним соком.

Стенокардія. Змішати сік п’яти лимонів із перечавленими п’ятьма головками часнику і додати півлітрову банку меду. Настояти протягом тижня в темному місці. Приймати по чайній ложці щодня.

Судоми. Протирати м’язи розрізаним шматком лимона чи розтирати лимонним соком. Протерти частиною лимона підошви ніг і дати висохнути, не витираючи їх.

Цироз. Пропустити через м’ясорубку очищений від цедри і неочищений лимони, додати до тієї маси півкілограма меду та півсклянки оливкової олії. Добре перемішати, настояти декілька годин і приймати по столовій ложці тричі на день за 30 хвилин до їди.

Шкіра. Змішати одну частину соку з двома частинами меду, настояти і застосовувати для відбілювання пігментації та нанесення на місця забоїв тканин.

Протипоказання. Протипоказаний при підвищеній кислотності шлункового соку. Виключити вживання лимона при хворобах шлунка, панкреатитах, деяких захворюваннях печінки, жовчного міхура та підшлункової залози. Надмірне вживання лимона може призвести до змін кислотності шлункового соку. Обережно приймати схильним до гіпертонії.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зона з Iзраїлем: на фінішній прямій
Читати
Перспективні зв’язки
Читати
Війна жертв не вибирає
Читати
Ліки на мільярд
Читати
Їдьте, не соромтеся
Читати
Відійшов у вічність
Читати
Землю — селянам
Читати
Спродують те, що залишилося
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове