Архів
П’ятниця,
6 квітня 2018 року

№ 27 (19574)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Справа Скрипалів

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ назвала «збоченням» пропозицію Росії спільно розслідувати отруєння Сергія Скрипаля.

Докладніше...
І в нас би так

ФРАНЦІЯ. Кількість депутатів національного парламенту скоротять одразу на третину.

Докладніше...
Кулуарний саміт

ТУРЕЧЧИНА. В Анкарі відбувся тристоронній саміт із питань Сирії.

Докладніше...
Потроху розвиднюється

ЄВРОСОЮЗ установив 10-річний рекорд стосовно рівня безробіття.

Докладніше...
Димлять палестинські шини

ПАЛЕСТИНА. Тисячі палестинців започаткували безстрокову акцію «Великий марш повернення»…

Докладніше...
Тепер посидить

БРАЗИЛІЯ. Верховний суд проголосував за тюремне ув’язнення для колишнього глави держави.

Докладніше...
Море горить

ІНДОНЕЗІЯ. Біля берегів острова Борнео уже понад п’ять діб горить море.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Окупований Крим

Рапорти — бадьорі, прогнози — невтішні

Григорій РУДЬ.

На окупованому півострові більшість господарств на цьому тижні практично завершать сівбу ранніх зернових і зернобобових культур. Уже через два дні від початку посівної кампанії (а вона стартувала 26 лютого) міністерство сільського господарства ув’язненої російським агресором автономії бадьоро відрапортувало: половину відведених під ярину площ уже засіяно. Можете уявити, про які масштаби робіт свідчить цей рапорт.

ЗАГАЛОМ, якщо окупантська статистика не лукавить, під зернову групу на півострові відведено півмільйона гектарів сільгоспугідь.

«Всі райони підготовлені на 100 процентів, — відзначає так званий сільгоспміністр Андрій Рюмшин. — Серед найкращих — Бахчисарайський, Красногвардійський, Первомайський, Сімферопольський райони, які цього тижня завершують роботи. Насінням, добривами і пальним Крим забезпечений повністю. Погодні умови нас радують. Зима в цьому році була м’яка і з опадами. Всі культури у доброму і задовільному стані».

Словом, за майбутній врожай — жодних тривог!

Проте інший настрій панував у київському науковому центрі «Інститут аграрної економіки». Тут пройшов круглий стіл, за яким учені Національної академії аграрних наук України і представники кримськотатарського меджлісу обговорили стан сільського господарства на півострові.

«Окупанти приходять на чужу землю не для того, щоб її розвивати як територію для тих людей, які там живуть... Росія перед тим, як захоплювати Крим, повинна була поставити собі запитання: «Де братиметься вода?», «Де братиметься електроенергія?», «Яка логістика?»…— зауважив голова меджлісу Рефат Чубаров.

За прогнозами згадуваного російського міністра сільського господарства півострова Андрія Рюмшина, нині в анексованому Криму очікується хороший урожай цукрових буряків (!) і зернових культур. Ще в січні чиновник повідомив, що кримські аграрії планують зібрати не менш ніж 1,7 мільйона тонн збіжжя.

Буде не буде — вилами по воді писане. Хоча яка там вода!

Кримські аграрії кажуть, що пшениця для них — культура збиткова, що через санкції, втрату ринків і низькі закупівельні ціни в сусідній Росії їхня продукція стала значно дешевшою. Бо й справді: загарбаний Крим не Кубань, яка колись була частиною України, до речі. А ще безводдя на півострові перетворює його на пустелю. І це вже не емоції, а реальність.

Колишній президент Торгово-промислової палати Криму Олександр Басов констатує, що через брак води на півострові зникають цілі галузі сільського господарства, а хороші врожаї зернових маскують реальні проблеми.

«В умовах браку водних ресурсів вирощування чого-небудь у Криму вельми проблематичне, — слушно каже О. Басов. — Тому на півострові зникли цілі галузі сільського господарства. За інформацією кримського Мінсільгоспу, кількість зібраного зерна за підсумками 2017 року зросла, але потрібно відзначити, що тільки зерно в основному й вирощують. Технічні культури для худоби, а також рис, кукурудзу, соняшник більше не вирощують через нестачу води».

Колишній директор Нікітського ботанічного саду в Криму доктор технічних наук, професор, академік НААН Валерій Єжов зазначає, що раніше рисівники Криму забезпечували понад половину вітчизняних потреб, а за нинішньої окупаційної влади галузь зникла повністю.

«Ми знаємо зі шкільної лави, що рослині потрібні три основних чинники, щоб вона росла: сонце, земля і вода. Сонце та земля у Криму є, а води немає. Вода залишилася тільки та, яка йде з гір. Тобто передгірна зона Криму ще з водою, вся степова частина залишилася без води. В двохтисячних роках основними культурами в Криму були фрукти, виноград, вино, кормові та зернові культури. Північ Криму була зоною рисівництва. Приблизно 60% усього рису в Україні давав Крим. Зараз вирощування рису там повністю знищене», — наголошує вчений.

Андрій Федоренко, кандидат сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник Інституту захисту рослин НААН, відзначає, що Криму треба переймати досвід розвитку сільського господарства у спекотніших країнах: «Більшу частину зернових завжди вирощували завдяки зрошенню. Тому я не думаю, що озвучені російською владою Криму обсяги врожаю взагалі можливі. За прогнозами, через 10-15 років Крим повністю перетвориться на пустелю. Так що розвиток сільського господарства там просто неможливий, умов для цього немає. Я б порадив кримським аграріям переймати досвід Середньої Азії з вирощування якихось культур в умовах пустелі».

Ось така вона, «радісна перспектива» окупованого Росією півострова, який за чотири роки втратив те, про що мріяли мешканці Криму століттями.

Сумно…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зона з Iзраїлем: на фінішній прямій
Читати
Перспективні зв’язки
Читати
Війна жертв не вибирає
Читати
Ліки на мільярд
Читати
Їдьте, не соромтеся
Читати
Відійшов у вічність
Читати
Землю — селянам
Читати
Спродують те, що залишилося
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове