Архів
П’ятниця,
6 квітня 2018 року

№ 27 (19574)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Справа Скрипалів

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ назвала «збоченням» пропозицію Росії спільно розслідувати отруєння Сергія Скрипаля.

Докладніше...
І в нас би так

ФРАНЦІЯ. Кількість депутатів національного парламенту скоротять одразу на третину.

Докладніше...
Кулуарний саміт

ТУРЕЧЧИНА. В Анкарі відбувся тристоронній саміт із питань Сирії.

Докладніше...
Потроху розвиднюється

ЄВРОСОЮЗ установив 10-річний рекорд стосовно рівня безробіття.

Докладніше...
Димлять палестинські шини

ПАЛЕСТИНА. Тисячі палестинців започаткували безстрокову акцію «Великий марш повернення»…

Докладніше...
Тепер посидить

БРАЗИЛІЯ. Верховний суд проголосував за тюремне ув’язнення для колишнього глави держави.

Докладніше...
Море горить

ІНДОНЕЗІЯ. Біля берегів острова Борнео уже понад п’ять діб горить море.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Нарешті стартували

Руслана Зінченко.

ІЗ ЗАТРИМКОЮ через затяжну зиму в Україні нарешті стартувала весняна польова кампанія, повідомило Міністерство аграрної політики та продовольства. Станом на 2 квітня у Херсонській області посіяно 4,3 тисячі гектарів (4 тис. га — ячмінь, 0,3 тис. га — горох), у Миколаївській — 0,6 тисячі гектарів ячменю. Загальна площа посівів становитиме, як і торік, 27,2 мільйона гектарів.

За словами чиновників, аграрії забезпечені насінням на 100%, мають 91% від потреби засобів захисту рослин, 81% — пального. У профільному міністерстві мають сумніви щодо прогнозованого деякими експертами аграрного ринку росту цін на мінеральні добрива та їх дефіцит через підвищення урядом ввізного мита на продукцію з Росії. Навпаки, стверджують у Мінагропроді, більшість видів добрив, зокрема й аміачна селітра, за останній тиждень навіть дещо подешевшали, адже попит на них зменшився. Станом на початок квітня сільськогосподарські підприємства закупили 979,6 тисячі тонн добрив, або 98% від необхідної кількості.

I словом, і штрафом

МІНІСТЕРСТВО екології та природних ресурсів просить не палити листя та торішню траву під час прибирання територій, а компостувати його. Водночас планується у декілька разів збільшити штраф за самовільне спалювання рослинності. Відповідний законопроект вже переданий на погодження до Мін’юсту.

Зокрема, штрафи можуть коливатися в розмірі від 3060 до 6120 грн (від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

Ще більше доведеться заплатити паліям листя за незаконні дії на території об’єктів природно-заповідного фонду та у зоні відчуження. Там охочих «прибрати» таким чином пропонують штрафувати на понад 12 тисяч гривень (від 360 до 720 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян), а для юридичних і посадових осіб — на понад 20 тисяч гривень (від 1200 до 1800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян). Нині штраф за самовільне спалювання рослинності становить від 170 до 240 гривень.

Чи то радіти, чи журитись

УСЯ територія України зазнає все більших кліматичних змін. Це стверджує керівник відділу агрометеорології Гідрометеоцентру України Тетяна Адаменко. За її словами, клімат змінюється таким чином, що прогноз «два врожаї на рік» стає для українських аграріїв усе більш реалістичним. А у південних областях вже збирають по два врожаї картоплі.

Змінюється і агрономічний календар. «Зазвичай озиму пшеницю в Київській області потрібно сіяти у двадцятих числах вересня, — наводить приклад Т. Адаменко. — Тоді вона нормально проходить усі етапи розвитку. Але в останні роки до початку зими вона переростала, тож ставала дуже вразливою до холоду. Якщо 20-30 років тому кукурудза визрівала не у всіх регіонах країни, то в останні роки вона дозріває скрізь». Щодо опадів, то, на думку експерта Гідрометеоцентру, їх кількість суттєво не змінилася, але через підвищення середніх температурних показників вони стали менш ефективними.

Споживачам — економія, аграріям — збитки

ХОЛОДНА погода завадила землеробам південних областей та Закарпаття, які зазвичай забезпечують співвітчизників першими свіжими ґрунтовими овочами, вчасно висадити розсаду. Господарства, які все ж ризикнули висадити капусту в першій половині березня, через різке похолодання втратили більшу частину рослин. Тому перші невеликі партії ранньої української капусти з’являться на ринку лише в 20-х числах квітня. Масово вона почне надходити в першій декаді травня, пік пропозиції очікується наприкінці цього місяця.

Оскільки закарпатські та південні городники розпочнуть сезон ранніх овочів майже одночасно, то ціна на них може бути досить помірною. Це порадує споживачів, а от аграрії можуть зазнати збиків. Поки ж на вітчизняних ринках здебільшого продається молода капуста, імпортована з Македонії.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зона з Iзраїлем: на фінішній прямій
Читати
Перспективні зв’язки
Читати
Війна жертв не вибирає
Читати
Ліки на мільярд
Читати
Їдьте, не соромтеся
Читати
Відійшов у вічність
Читати
Землю — селянам
Читати
Спродують те, що залишилося
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове