Архів
П’ятниця,
6 квітня 2018 року

№ 27 (19574)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Справа Скрипалів

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ назвала «збоченням» пропозицію Росії спільно розслідувати отруєння Сергія Скрипаля.

Докладніше...
І в нас би так

ФРАНЦІЯ. Кількість депутатів національного парламенту скоротять одразу на третину.

Докладніше...
Кулуарний саміт

ТУРЕЧЧИНА. В Анкарі відбувся тристоронній саміт із питань Сирії.

Докладніше...
Потроху розвиднюється

ЄВРОСОЮЗ установив 10-річний рекорд стосовно рівня безробіття.

Докладніше...
Димлять палестинські шини

ПАЛЕСТИНА. Тисячі палестинців започаткували безстрокову акцію «Великий марш повернення»…

Докладніше...
Тепер посидить

БРАЗИЛІЯ. Верховний суд проголосував за тюремне ув’язнення для колишнього глави держави.

Докладніше...
Море горить

ІНДОНЕЗІЯ. Біля берегів острова Борнео уже понад п’ять діб горить море.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Винних покарати

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

«Кому потрібні такі соціальні служби?», «Вимагаємо чесного слідства», «Винні мають бути покарані» — з такими та подібними плакатами на головній площі Ніжина стояли небайдужі містяни та активісти. Що ж змусило людей вийти на вулицю?

Закатована дитина

23 БЕРЕЗНЯ на сільському кладовищі у Мильниках Ніжинського району поховали дворічне маля. Вероніку Єсипенко знайшли мертвою на підлозі в хаті 35-річного Назара Красулі. Її мати Галина Єсипенко, яка там гостювала з двома доньками, сама викликала лікарів і намагалася переконати їх у тому, що в крихітки стався напад епілепсії. Але медики певні: Вероніку вбили.

За словами односельців, Назар Красуля знущався з дітей кілька місяців на очах у їхньої матері. Після смерті Вероніки переховувався в Ніжині, де його і затримали. Нині підозрюваного запроторили на два місяці у СІЗО. Йому інкримінують злочин за статтею 121-ю, частина 2-га Кримінального кодексу — «умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень, що призвели до смерті». Максимальне покарання за таке звірство — ув’язнення на термін від 7 до 10 років.

Шоковані жителі Мильників не стримують сліз. «На тілі дитини дуже багато синців, — розповідає Наталія Вепхвадзе. — На голові гематоми, є задавнені садна». Тітка дівчинки і рідна сестра горе-матері Катерина Єсипенко впевнена, що з малятка знущалися — по всьому тілу опіки від недопалків. Катування Вероніки бачила і її п’ятирічна сестра Діана, яку також нещадно били.

Після смерті маленької Вероніки слідчий допитав Галину Єсипенко і відпустив. Після того жінку ніхто не бачив. Не прийшла вона навіть на похорон власної донечки — селяни кажуть, випивала в цей час у компанії собі подібних.

Маленька Діана сьогодні перебуває у дитячому відділенні Ніжинської районної лікарні. За словами головного лікаря Юрія Солодька, на тілі дівчинки численні гематоми, рубці, опіки, на голові сліди від виривання волосся... Синці й садна зійдуть швидко, але дівчинка зазнала набагато серйознішої травми — психологічної. Дитина боїться чоловіків, особливо «дядю Назара». «Те, що він робив із дітьми, навіть у страшному сні не привидиться, — плаче тітка дівчаток Катерина. — Не пробачу жодній людині, яка була в тій хаті. Моя сестра у всьому винна».

Після того як Катерина Єсипенко поховала небогу, її найбільше хвилює, як урятувати маленьку Діану від горе-матері та її дружків. Жінка збирає документи, аби оформити опіку над дитиною.

«Гроші значать багато»

ЖИТЕЛІ Мильників розповідають, що підозрюваний Назар Красуля вже неодноразово відбував покарання, в тому числі за зґвалтування, але в місцях позбавлення волі довго не затримувався. З в’язниці його витягали впливові родичі. Вони мають у Ніжині ритуальний бізнес. А селян уже почали залякувати. «Пригрозили, якщо хтось буде говорити зайве, то спалять живцем, — із жахом розповідає Катерина Єсипенко. — Вони мають гроші, які в наш час багато значать».

Ці слова підтверджує ніжинський активіст Олександр Максимець. Чоловік у дитинстві часто бував у Мильниках, тож знає тамтешніх людей, багато чув про сільське життя, зокрема про злочини Красулі, якого «відмазували» грошовиті родичі.

У трагедії небайдужі люди звинувачують не тільки рецидивіста та матір дівчаток, а й місцеву владу, правоохоронців і соціальні служби, які не приділяли достатньо уваги неблагополучній сім’ї. Сам факт, що маленькі дівчатка проживають разом із рецидивістом, — це вже вагома підстава для рішучих дій. Голова сільської ради Анатолій Рибка не раз заявляв про неадекватну поведінку Галини Єсипенко та її співмешканця. Якось побачив на вулиці роздягнутих дітей. Уже була пізня осінь, тож забрав їх і відвіз у райлікарню. Одначе працівників соціальної служби нічого не насторожило — вони повірили матері й віддали їй дочок. Це й стало фатальною помилкою.

Директор центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ніжинської РДА Олена Подпоріна намагалася виправдатися перед активістами — мовляв, певний час горе-мати перебувала під супроводом служби, але повноважень для вилучення дітей вони не мають — дозвіл на це надає суд. «Останній наш візит до Єсипенків був у грудні минулого року спільно з сільським головою та службою у справах дітей, — повідомила чиновниця. — До хати нас не пустили, тож наступним нашим кроком стала підготовка документів щодо позбавлення матері батьківських прав».

Папери подали тільки через два місяці (!) — другого березня. Увесь цей час, стверджують селяни, мати-одиначка з дітьми жила в компанії алкоголіків і справно отримувала допомогу від держави, яку пропивала. На вимогу людей на час розслідування голова райдержадміністрації таки відсторонив Олену Подпоріну від виконання обов’язків.

Назріває нова Врадіївка?

ОЛЕКСАНДР Максимець та інші активісти певні, що правоохоронці покривають злочин на догоду місцевим посадовцям, які хочуть приховати власну злочинну недбалість, яка призвела до загибелі дитини. Підозри стосовно фальсифікації справи у них виникли після того, як маленьку Вероніку дуже спішно похоронили.

— Із 15 березня діють нові правила поховання, — каже О. Максимець. — Нововведенням передбачено, що за наявності підозри на насильницьку смерть дозвіл на похорон дається в судовому порядку. Рішення суду не було, що є грубим порушенням закону і свідчить про поспіх у процедурі. Крім того, судово-медичний експерт не зазначив у довідці численні давніші переломи, садна та опіки, які засвідчили б систематичну бездіяльність соціальних служб, а лише причину смерті — черепно-мозкова травма внаслідок удару тупим предметом.

Активісти пішли до прокурора Павла Гемасименка. Той відзвітував — триває слідство, щодо Галини Єсипенко також порушено кримінальне провадження за злісне невиконання батьківських обов’язків. Але люди також вимагають від правоохоронців відсторонити чинних слідчих і призначити спеціалістів з області та головного департаменту Національної поліції. Люди категорично не довіряють висновку судмедексперта, тому наполягають на ексгумації тіла Вероніки і проведенні повторної експертизи незалежними фахівцями. Якщо цього не буде зроблено, вони обіцяють вдатися до рішучого протесту. Хтозна, можливо, ніжинські події — це провісники нової Врадіївки?..

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зона з Iзраїлем: на фінішній прямій
Читати
Перспективні зв’язки
Читати
Війна жертв не вибирає
Читати
Ліки на мільярд
Читати
Їдьте, не соромтеся
Читати
Відійшов у вічність
Читати
Землю — селянам
Читати
Спродують те, що залишилося
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове