Архів
П’ятниця,
6 квітня 2018 року

№ 27 (19574)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Справа Скрипалів

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ назвала «збоченням» пропозицію Росії спільно розслідувати отруєння Сергія Скрипаля.

Докладніше...
І в нас би так

ФРАНЦІЯ. Кількість депутатів національного парламенту скоротять одразу на третину.

Докладніше...
Кулуарний саміт

ТУРЕЧЧИНА. В Анкарі відбувся тристоронній саміт із питань Сирії.

Докладніше...
Потроху розвиднюється

ЄВРОСОЮЗ установив 10-річний рекорд стосовно рівня безробіття.

Докладніше...
Димлять палестинські шини

ПАЛЕСТИНА. Тисячі палестинців започаткували безстрокову акцію «Великий марш повернення»…

Докладніше...
Тепер посидить

БРАЗИЛІЯ. Верховний суд проголосував за тюремне ув’язнення для колишнього глави держави.

Докладніше...
Море горить

ІНДОНЕЗІЯ. Біля берегів острова Борнео уже понад п’ять діб горить море.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Мир і дружба. Про людське око

Марина ТІШКОВА.

Передпасхальний пленарний тиждень почався досить жваво. Було розглянуто півтора десятка проектів законів та постанов, ухвалено три закони.

ОСТАННІ — зміни до вже чинних законів. Виправлено несправедливість, якої припустилися щодо курсантів — слухачів військово-навчальних закладів та навчальних закладів Міністерства внутрішніх справ і Державної пожежної охорони. Громадян цієї категорії невідомо з яких причин було позбавлено права на пенсію у разі втрати годувальника. Отже, змінами до Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» державну допомогу поширили і на них.

Внесено зміни до Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Тепер на територіальні громади міст обласного значення поширено порядок приєднання до інших ОТГ без проведення перших виборів до міської ради. Для сільських представників у місцевій владі залишаться тільки місця у виконкомі.

Підкориговано законодавчі помилки в екологічній сфері, яких припустилися 2016 року. Тоді, нагадаємо, скасували механізм атестації вимірювальних лабораторій. Коли наслідки помилкового рішення стали відчутні, депутати виправили ситуацію: держінспекції надано право уповноважувати свої територіальні органи на проведення вимірювань, не пов’язаних із оцінкою відповідності продукції, процесів та послуг.

Зроблено важливий крок у питанні захисту унікальних ландшафтів Українських Карпат. Запропоновано заборонити будь-які суцільні рубки ялицево-букових деревостанів на гірських схилах Карпатського регіону та рубки головного користування в національних природних парках, заказниках. Відповідні зміни до законодавства прийнято у першому читанні.

Пленарної середи «на килим», чи то пак до трибуни, були викликані керівники Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Н. Холодницький та Національного антикорупційного бюро А. Ситник. Підозри на конфлікт між борцями з корупцією з’явилися давно. Дійшло до того, що наприкінці березня глава НАБУ відкрито заявив: його «заклятий колега» має піти у відставку, бо розголосив матеріали деяких кримінальних справ, зокрема проти мера Одеси Г. Труханова, і перешкоджав роботі бюро, що підтверджують записи з «жучків», заздалегідь турботливо встановлених у кабінеті Н. Холодницького. Проте в сесійну залу обоє прийшли разом і сіли близенько, мов нічого й не було.

Під час надання інформації керівник САП заявив, що очолюваний ним орган справно виконує обов’язки: протягом двох із половиною років розслідується близько півтисячі проваджень, понад сто з обвинувальними актами направлені до суду. Але міг би діяти продуктивніше, якби існував окремий антикорупційний суд. А. Ситник щодо останнього був солідарний із колегою, а з теми конфлікту взагалі «зістрибнув», заявивши, що все гаразд, САП і НАБУ працюють у штатному режимі, існують лише «певне кримінальне провадження, певні матеріали, які на сьогодні передані до компетентних органів». Отак-от... Намагання зберегти хорошу міну при поганій грі — очевидно, найрозповсюдженіша позиція наших держслужбовців.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Зона з Iзраїлем: на фінішній прямій
Читати
Перспективні зв’язки
Читати
Війна жертв не вибирає
Читати
Ліки на мільярд
Читати
Їдьте, не соромтеся
Читати
Відійшов у вічність
Читати
Землю — селянам
Читати
Спродують те, що залишилося
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове