Архів
П’ятниця,
6 квітня 2018 року

№ 27 (19574)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Наша пошта

Добірку підготувала Валентина ЮРЧИШИНА.

Версія для друку          До списку статтей
  • Репліка

У всьому має бути міра

Костянтин МАТУЩАК.

м. Вінниця.

НЕЩОДАВНО на телебаченні відбулася дискусія на тему декомунізації, один із учасників якої запропонував перейменувати Верховну Раду України на Національні збори, адже нинішню назву вигадала радянська влада. І хоч формально це так, не забуваймо, що слово «рада» має ще давньослов’янське походження, коли існування російсько-радянської імперії не могло навіть наснитися.

У прадавній Україні існували терміни «віче» і «рада». На такому народному зібранні останнє слово залишалось не за князем, а за вічем. На Запорозькій Січі та Лівобережній Україні діяли ради, які виконували функції загальних зборів козаків. Залишилась на згадку історії і рада генеральної старшини — дорадчий орган при гетьманах, до складу якої входила вся старшинська верхівка.

Інший учасник тієї теледискусії пішов іще далі, заявивши, що закон про декомунізацію ухвалено Верховною Радою всупереч вимогам Конституції. Хочу цього фахівця запитати: чому він не бере до уваги такі гіркі факти, як масову комунізацію вулиць, проспектів, площ, заводів, фабрик і т. п. без згоди громадськості чи місцевої влади? Ліпили імена всіляких діячів, нікого не питаючи, ні з ким не радячись. Про які закони тоді думали в Москві чи столицях союзних республік?

Про інше нам нині треба турбуватися — не можна робити декомунізацію під одну гребінку. В усьому має бути міра і порядок.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове