Архів
П’ятниця,
6 квітня 2018 року

№ 27 (19574)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Надійна трійця проти шкідників саду

ЩОЙНО пригріє сонечко, в садку активізуються шкідники, які здатні за короткий час завдати суттєвої шкоди деревам і ягідним кущам. Тому рано навесні, поки не прокинулись бруньки, доцільно провести профілактичні роботи на ділянці. Й у цьому існує три простих і надійних помічники.

Гаряча вода. Чекають, поки вода закипить, наливають у лійку і через насадку з дірочками обливають «із голови до ніг» усі кущі й невисокі дерева. Не бійтеся, що окріп обварить рослини: поки вода потрапить із ємності на гілки, вона остигне до +70...+80ОС, а ця температура некритична для тканин. Але — важливе застереження: гарячий душ можна застосовувати лише по сплячих бруньках!

Добрива. Деякі азотні добрива цінні не тільки тим, що підживлюють рослини, а й тим, що можуть захистити їх від хвороб. Зокрема, настій гною застосовують у боротьбі з борошнистою росою аґрусу і смородини: піввідра перепрілого гною розвести у 5 л води і настоювати п’ять днів. Перед застосуванням процідити. Обробку проводити лише надвечір. Перший раз кущі обприскують до розпускання бруньок, другий — після появи зав’язі. Сечовину (карбамід) використовують для захисту плодових дерев од парші. Рано навесні, як тільки зійде сніг, розчином сечовини (700 г на 10 л води) поливають пристовбурні кола.

Бордоська рідина. Це один із найкращих препаратів проти хвороб садових культур. Плодові дерева і ягідні кущі обробляють тричі: коли бруньки щойно почнуть розкриватися (концентрація препарату — 3%); по рожевих пуп’янках (1%); після цвітіння (1%).

Версія для друку          До списку статтей

ХОЧЕТЕ мати в кімнаті «шматочок» тропіків? Посадіть лимон. Прикарпатець Любомир Федоляк, гість наступного куточка, захоплюється цитрусовими, серед яких є і мандарини, вже давно. Тому його поради дуже слушні. А плоди домашнього лимона бувають дуже великі, понад півкілограма.

І. О. Тріщун із Баришівки, що на Київщині, запитує, як боротись із дротяниками на городі, які вельми псують його картоплю. Ми зібрали начебто найефективніші рекомендації, серед яких є досить затратні, тобто потрібно купувати спеціальні препарати для обробки бульб (утім, плюс у тому, що майже всі ці засоби допомагають і від грибкових хвороб, і захищають од попелиць, колорадських жуків), та домашні, з того, що є під рукою.

А щоб бути з капустою, насамперед потрібно одержати гарну розсаду та дотримуватись оптимальних умов вирощування цього овочу. Отже, в розлогому матеріалі спробуємо розібратись, що робимо не так. Бо дехто з наших читачів, а серед них А. Дячук із Гайсинського району Вінниччини, нарікає: то головки загнивають, то білі черв’ячки під’їдають коріння...

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове