Архів
П’ятниця,
6 квітня 2018 року

№ 27 (19574)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Родючість ґрунту та сучасні добрива

ГАРНИЙ стан ґрунту підтримується шляхом унесення мінеральних та органічних добрив. Основне підживлення органікою та «хімією» зазвичай проводять восени. А навесні вносять добрива перед посівом, тоді як у вегетацію роблять кореневе і позакореневе (по листю) підживлення.

Як передпосівне підживлення вносять азотні й фосфорні прості добрива близько 1 кг на сотку.

Але не слід нехтувати позакореневими підживленнями добрив у рідкій формі. Їх проводять протягом усього вегетаційного періоду, припиняють за місяць-півтора до збирання врожаю.

Дози слід підбирати за рекомендаціями на упаковці, оскільки склад добрив різноманітний. Інтервал між підживленнями — приблизно 10-14 днів. Принцип застосування такий. На початку вегетації потрібні добрива, що містять більше азоту і фосфору для стимуляції росту вегетативної маси. В період цвітіння — ті, що мають усі три основних елементи живлення і максимум мікроелементів. Для наливу і дозрівання врожаю потрібні азот і калій, в тому числі по листю. Добрива з регуляторами і стимуляторами дуже зручні саме для позакореневих підживлень.

Не слід ігнорувати і місцеві добрива, які завжди під рукою. Переброджені органічні відходи, зокрема й бур’яни, добре підходять для кореневих підживлень (при розведенні водою у співвідношенні 1:10).

Тривалий час у сільському господарстві використовувалися тільки органічні добрива, в яких поживні речовини містяться в масі органіки, що розкладається під дією мікробів: свіжий або напівперепрілий гній тварин і птахів, перегній, компост. Тривалий час вони залишалися чи не єдиним видом добрива поряд із попелом. Потім з’явилася можливість добувати і синтезувати хімічним шляхом мінеральні добрива.

У природі зазвичай видобувають калійні й фосфорні добрива з покладів мінералів, а азотні у вигляді селітри вже виснажились, і їх створюють штучно.

Перші добрива були простими і містили чимало баласту (незасвоювана частина). Вони використовуються і зараз, але значно рідше. У своєму складі містять по одному з основних елементів живлення: азот в аміачній селітрі або у сульфаті амонію, фосфор у суперфосфаті, калій у калійній солі або сульфат калію.

Потім навчилися змішувати три або два основних елементи, і з’явилися змішані добрива: азофоска, нітроамофоска, амофос, фоскамід. Наявність баластних речовин у них, які погано розчиняються, спонукали до створення комплексних водорозчинних добрив.

Ці добрива містять, крім основних елементів живлення, ще й мікроелементи і навіть ультрамікроелементи, необхідні рослинам у малих кількостях. Такі добрива легко вносити через крапельні системи. Більш того, продукцію можна вирощувати взагалі без ґрунту (малооб’ємна гідропоніка).

Процес удосконалення добрив і способів їх застосування триває досі. Природно, сучасніші види коштують значно дорожче, ніж прості або змішані.

Версія для друку          До списку статтей

ХОЧЕТЕ мати в кімнаті «шматочок» тропіків? Посадіть лимон. Прикарпатець Любомир Федоляк, гість наступного куточка, захоплюється цитрусовими, серед яких є і мандарини, вже давно. Тому його поради дуже слушні. А плоди домашнього лимона бувають дуже великі, понад півкілограма.

І. О. Тріщун із Баришівки, що на Київщині, запитує, як боротись із дротяниками на городі, які вельми псують його картоплю. Ми зібрали начебто найефективніші рекомендації, серед яких є досить затратні, тобто потрібно купувати спеціальні препарати для обробки бульб (утім, плюс у тому, що майже всі ці засоби допомагають і від грибкових хвороб, і захищають од попелиць, колорадських жуків), та домашні, з того, що є під рукою.

А щоб бути з капустою, насамперед потрібно одержати гарну розсаду та дотримуватись оптимальних умов вирощування цього овочу. Отже, в розлогому матеріалі спробуємо розібратись, що робимо не так. Бо дехто з наших читачів, а серед них А. Дячук із Гайсинського району Вінниччини, нарікає: то головки загнивають, то білі черв’ячки під’їдають коріння...

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове