Архів
Вівторок,
3 квітня 2018 року

№ 26 (19573)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Квітень
  • За рубежем
Солідарні з Україною

США. Штат Массачусетс визнав Голодомор в Україні 1932-1933 рр. геноцидом проти українського народу.

Докладніше...
Норовливий парламент

ІСПАНІЯ. Парламент Каталонії вимагає дозволити Карлесу Пучдемону знову очолити автономію.

Докладніше...
У морській прем’єр-лізі

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ оголосила про збільшення оборонного бюджету ще на 1,13 млрд доларів.

Докладніше...
Транспортний колапс

У ФРАНЦІЇ почався масштабний страйк залізничників.

Докладніше...
Обійшлося без сюрпризів

КОСТА-РИКА. Президентські вибори виграв кандидат від правлячої партії.

Докладніше...
Спалахнули протести

ІНДІЯ. У Кашмірі сталися масові заворушення.

Докладніше...
Митна війна

КИТАЙ підвищив мита на 128 американських товарів.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Відлуння

На чужих і своїх помилках

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

У Харкові в найбільшому торговельно-розважальному центрі «Французький бульвар» рятувальники проводили навчання. Після лиха в російському Кемерові український уряд зобов’язав ДСНС здійснити тотальні перевірки всіх людних місць та закладів освіти.

ЗА ЛЕГЕНДОЮ навчань, пожежу спричинило коротке замикання електропроводки на третьому поверсі. Система автоматичного димовидалення та пожежогасіння не спрацювала, тож вогонь і дим дуже швидко проникли на 3-й та 4-й поверхи, а також у кінозал, де, за умовами навчань, на момент виникнення займання перебувало 245 глядачів. Рятувальники прибули за лічені хвилини і почали негайно гасити пожежу та евакуйовувати людей. Протягом 22 хвилин «пожежу» ліквідували.

Один із співвласників ТРЦ Артур Мкртичан на моє запитання, чи не завузькі проходи в його закладі для ефективної евакуації відвідувачів, запевняє, що все облаштовано згідно з нормами. Проект центру розроблявся разом зі столичним Інститутом пожежної безпеки і без будь-яких «заохочень» задля здешевлення будівництва.

— Я один із інвесторів. Якщо дам хабара й щось станеться, то хто насамперед втратить? — запитує він. — А якими грошима виміряти людське життя? Лише за один день центр відвідує 10-12 тисяч осіб. Для нас безпека понад усе, у штаті є людина, яка проводить навчання персоналу.

До речі, одна з пожежних драбин під час навчання не змогла дістати горішнього поверху — легкові авто на стоянці перед ТРЦ заважали під’їзду спецтехніки. Добре, що пожежа була не справжня. А якби щось подібне дійсно трапилося? Начальник Головного управління ДСНС у Харківській області Олександр Волобуєв запевнив, що рятувальники дадуть відповідні вказівки менеджерам торговельно-розважального центру.

Цього року в області заплановано шість тисяч навчань: у торговельних і розважальних цент-рах, на величезному ринку «Барабашово», у метрополітені. Втім, вони проводяться в ідеальних умовах, коли всі готові до несподіванок, а дим, яким наповнюють зали, театральний. А коли горить насправді, та ще й там, де густий чорний чад від синтетики виїдає очі, а кожне вдихання може виявитись смертельним, то все відбувається зовсім по-іншому. Схему евакуації, яка має висіти на стінах, можна й не розгледіти. Рятувальники-психологи радять найперше не панікувати, на колінах пробиратися до запасного виходу, бо внизу, біля підлоги, менше диму. А ще — закрити обличчя шарфом (краще змочити його у воді, навіть у сечі), аби легше було дихати… Та чи спрацює все це в екстремальній ситуації? Отож краще не допускати лиха.

Фахівці стверджують, що задля цього мало навчити персонал, як правильно діяти. Не усуне проблеми й анонсовані депутатами ВР зміни до законодавства, які мають зробити жорсткішою відповідальність власників ТРЦ за безпеку відвідувачів. На їхню думку, передусім потрібно переглянути сучасні будівельні норми протипожежної безпеки, зокрема щодо ширини евакуаційних проходів та вимог до дитячих розважальних зон. Адже востаннє вони затверджувались у 2005-му, коли більшість величезних ТРЦ іще не існувало.

На фото автора: навчання у харківському торговому центрі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Кажуть, наші доходи зросли
Читати
Хто купив квиточків пачку...
Читати
Ми не антисеміти
Читати
Знову залишені напризволяще
Читати
Прем’єр відзвітував
Читати
Як перераховуватимуть пенсії
Читати
Енергетика у ворожих руках
Читати
Зарплатний антирейтинг
Читати
Наші гриби смакують
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове