Архів
Вівторок,
3 квітня 2018 року

№ 26 (19573)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Квітень
  • За рубежем
Солідарні з Україною

США. Штат Массачусетс визнав Голодомор в Україні 1932-1933 рр. геноцидом проти українського народу.

Докладніше...
Норовливий парламент

ІСПАНІЯ. Парламент Каталонії вимагає дозволити Карлесу Пучдемону знову очолити автономію.

Докладніше...
У морській прем’єр-лізі

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ оголосила про збільшення оборонного бюджету ще на 1,13 млрд доларів.

Докладніше...
Транспортний колапс

У ФРАНЦІЇ почався масштабний страйк залізничників.

Докладніше...
Обійшлося без сюрпризів

КОСТА-РИКА. Президентські вибори виграв кандидат від правлячої партії.

Докладніше...
Спалахнули протести

ІНДІЯ. У Кашмірі сталися масові заворушення.

Докладніше...
Митна війна

КИТАЙ підвищив мита на 128 американських товарів.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Тернопільщина

Сумне лідерство

Ярослав БАЧИНСЬКИЙ.

ЗА ЗАГАЛЬНОЮ частотою корупційних випадків Тернопіль — на другому місці в Україні. У цьому сумному переліку «файне місто» поступилося лише Ужгороду. Слідом за ним — сусіди з Хмельницького. Дослідження проводила соціологічна група «Рейтинг».

Найкорумпованішою в Тернополі виявилася медицина: 32% опитаних жителів зізналися, що давали медикам хабарі. За цим показником обласний центр має п’ятий результат по Україні. Четвертий — з корупції у царині освіти: 17% респондентів неофіційно «дякували» педагогам за послуги. Три відсотки опитаних носили хабарі чиновникам міської влади. В цьому обласний центр також четвертий у рейтингу. Високим залишається рівень корупції і в установах житлово-комунального господарства. Загалом виявилося, що у Тернополі хабарництво присутнє практично у всіх сферах.

Цього разу обійшлося

ДНЯМИ на 20-му кілометрі перегону Гусятин — Копичинці зійшли з рейок два вагони приміського дизель-поїзда Гусятин — Чортків. Як повідомила прес-служба «Укрзалізниці», інцидент ставсь унаслідок викрадення злодіями елементів верхньої будови колії. «Внаслідок інциденту ніхто з пасажирів та працівників залізниці не постраждав. Пасажирів поїзда було доставлено за місцем призначення. Спецпідрозділи Львівської залізниці оперативно провели аварійно-відновлювальні роботи», — йдеться в повідомленні. Загалом в Україні від початку поточного року зафіксовано 916 випадків незаконних втручань у роботу залізниці, затримано 286 осіб.

З війни на війну

ГРОМАДА Малого Ходачкова та Костянтинівки Тернопільського району обурена тим, що їхні землі роздають «чужим». Водночас місцевим мешканцям —учасникам АТО — відводять ділянки на трясовині. Останні скаржились в обласне управління Держгеокадастру. Але чиновники відповідають, що допомогти нічим не можуть, бо юридично зловживань немає. «У нас є на руках листи від обласного управління про відмову передати у власність городи людям, які ними користувались більше 20 років, — обурюється офіцер запасу Степан Недошитко. — Водночас знаємо, що своїм працівникам чиновники надавали по два гектари. Мовляв, ті теж мають право на безоплатну приватизацію, а якщо громада хоче повернути землі, то нехай звертається до суду. Але ж боротись проти управління, в якому купа юристів, спеціалістів, — справа майже безнадійна. До того ж ми хочемо мирно працювати, а не знову воювати». Свої подальші дії громада Малого Ходачкова та Костянтинівки обговорять на зборах, а також писатимуть колективні заяви до правоохоронних органів та Держгеокадастру України.

Меморандум про співпрацю

У ТЕРНОПОЛІ завершився обласний форум пасічників. На заході обговорювалися стан та перспективи розвитку бджільництва в області, а також створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів за селекційним, кочовим та медово-пилковим напрямами. Також був підписаний меморандум про співпрацю між осередками бджолярів та всіма службами й підприємствами, які можуть впливати на поліпшення ситуації з виробництвом меду в регіоні, зокрема, із облдержадміністрацією, сільгоспвиробниками, лісівниками, представниками Держпродспоживслужби.

— Через те, що в області недостатньо уваги приділяється питанню запилення сільськогосподарських культур, маємо не такі високі врожаї, як могли б, — висловив переконаність голова спілки пасічників Тернопільщини Юрій Березовський. — В інших регіонах аграрії запрошують на свої поля бджолярів, бо впевнилися, що це забезпечує збільшення врожаїв.

Елітні равлики у Новиках

ТЕРНОПОЛЯНИ Роман Репко, Тарас Слабий, Олег Свинарчич організували кооператив «Елітні равлики» в селі Новики Збаразького району. Підприємці розробили інтенсивний метод вирощування молюсків, тож на їхній фермі равлики розмножуються двічі на рік. Майже вся продукція йде на експорт. За підрахунками фермерів, витрати на облаштування теплиць, інкубаторів, закупівлю продуктивного маточного поголів’я, кормів окупляться вже за два роки.

Це не єдине подібне господарство в області. Першопроходець равликового бізнесу в регіоні — директор ФГ «Органік Бердлі» Мирослав Загорський. У селі Чугалі Кременецького району він створив за власними схемами цілий комплекс із виробництва ніжного делікатесного м’яса, утримує понад півтисячі різних видів равликів. Фермер охоче консультує всіх, хто виявляє бажання зайнятися цією справою.

Вимираємо по-тихому

ЗА ОСТАННЬОЮ інформацією обласного управління статистики, станом на 1 лютого 2018 року в регіоні проживало 1051,8 тисячі чоловік. В тому числі в міських поселеннях — 472,8 тисячі, у сільській місцевості — 579 тисяч. Впродовж січня чисельність населення зменшилася на 541 особу, а торік — на 5793 особи. Серед основних причин такої невтішної статистики — старіння місцевих жителів, збільшення кількості хворих на серцево-судинні й онкологічні недуги, сільське безробіття, масовий відтік працездатного населення за кордон з останньої причини та низький рівень життя.

Вишитий іконостас

У СЕЛІ Тютьків Теребовлянського району до церкви Покладання Ризи Пресвятої Богородиці (УАПЦ) приходять не лише віряни, а й численні туристи. Унікальність храму в тому, що всі образи в іконостасі вишиті вручну бісером. На його створення знадобилося більш ніж півтора року. За підрахунками майстринь-вишивальниць, на оздоблення пішло майже півтора мільйона бісеринок. Загальна вага ікон — 17 кг 724 грами, а площа — 7,12 кв. м.

— Так оздобити іконостас вирішили всією парафією, — розповідає настоятель храму отець Степан Суканець. — Гуртом закупляли полотно, бісер, нитки, підбирали кольори. 18 вишитих образів — це кропітка і виснажлива праця наших вишивальниць. Дехто з них живе і працює за кордоном, але зв’язків із малою батьківщиною не полишає.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Кажуть, наші доходи зросли
Читати
Хто купив квиточків пачку...
Читати
Ми не антисеміти
Читати
Знову залишені напризволяще
Читати
Прем’єр відзвітував
Читати
Як перераховуватимуть пенсії
Читати
Енергетика у ворожих руках
Читати
Зарплатний антирейтинг
Читати
Наші гриби смакують
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове